Chicoreiast Delezie

Deze chicoreiast is niet alleen heel idyllisch gelegen, hij deed ook dienst als het decor voor Stijn Streuvels' bekende boek 'Het leven en de dood in de ast'. Het gebouw maakt deel uit van hoeve Ter Landergem en dateert uit 1920. Chicorei is in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw een populair en belangrijk vervangproduct voor koffie, vooral in armere gezinnen. Het wordt gemaakt van de wortels van een witlofachtige plant. In de Leiestreek was de chicoreiproductie economisch erg belangrijk. In het seizoen, vanaf oktober ongeveer, zag je overal rokende asten - ast of eest is een oud woord voor droogoven. Veel asten zijn nu afgebroken of verbouwd, maar die van de familie Delezie is goed bewaard gebleven: het is het hoge gebouw met de blinde muren en de verluchtingskap, wat opzij van de boerderij. De chicoreiwortels worden beneden gesneden en gewogen en dan met een transportband naar de derde en hoogste verdieping gebracht. Daar spreidt een arbeider ze uit over de astvloer, meestal een soort rooster. Zwaar werk, want beneden in de ast wordt duchtig gestookt. Als de wortels voldoende gedroogd zijn, laten de arbeiders ze via een luik in het rooster naar de tweede verdieping vallen. De wortels op de tweede verdieping gaan op hun beurt naar de eerste verdieping, de eerste verdieping wordt leeggehaald. Je krijgt zo een continu systeem: bovenaan de natste wortels, op de tweede verdieping de wat drogere, onderaan de droogste. De gedroogde wortels gaan dan naar chicoreifabrieken, die ze verder bewerken, malen en verpakken.

Bron

Auteursrechten: Creative Commons

Reacties Statistieken

BE | | Publiek

Adres

Landergemweg 30, Anzegem

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Anzegem

Zoeken

Anzegem

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Anzegem

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bezienswaardigheden in de buurt

Anzegem

- RouteYou Selections -

Anzegem

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Anzegem

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=2508140" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com