Kerkhof van Elsene

Hier op het kerkhov van Elsene ligt Ivan Denovian begraven die in 1936 stierf. Zijn graf is makkelijk terug te vinden omdat het een Russisch orthodox kruis heeft. Ivan Denovian was betrokkene bij een beroemde moordaanslag die er nooit zou komen. Namelijk die op Lenin, toen hij in Brussel was in 1903 voor het 2de communistisch congres.
Ivan Denovian was ooit de geliefde van Marija Ulyanova, die hier in Brussel aan de ULB natuurwetenschappen studeerde (1899). Zij was de zus van Lenin. Ivan Denovian was een Belg van Russisch-Armeense afkomst. Ivan De Neuve is zijn Belgische naam.

Toen Marija naar Rusland terug trok stopte de relatie.

Enige tijd later, op 15 nov 1902 schoot een Italiaans anarchist, Genaro Rubbino, op de koets van Koning Leopold II, maar mist. Er was een theorie van de Belgische staatsveiligheid dat daar een groep Russen zouden achter zitten, onder leiding van Lenin.

Ondertussen was Ivan Denovian een agent geworden van de Belgische staatsveiligheid.

In 1903 werd dus door de communistische partij van Lenin een 2de congres in Brussel gehouden, omdat communisten in Rusland verboden waren. De Belgische staatveiligheid wou Lenin uit de weg ruimen als vergelding voor de aanslag in 1902. Staatsveiligheid stuurt een agent die goed Russisch kon: Ivan Denovian. En daar kruisen de geliefden elkaars pad weer, want het zusje van Lenin, Marija Ulyanova, was ook van de partij. Wat er in detail gebeurde is niet gekend. Feit is wel dat het communistisch congres snel hier zijn biezen nam in Brussel en naar Londen vertrok. Een aanslag op Lenin kwam er dus niet. En het vermoeden is dat de twee geliefden daar wel iets kunnen mee te maken hebben.

Ivan Denovian stief jaren later in 1936, 1 jaar voor zijn geliefde Marija. Hij werd hier begraven op het kerkhof van Elsene.

Reacties Statistieken

BE | | Publiek

Dingen om te doen in de omgeving

Elsene

Zoeken

Elsene

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Elsene

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bezienswaardigheden in de buurt

Elsene

- RouteYou Selections -

Elsene

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Elsene

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=7452894" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com