Gravenkasteel van Rochefort

Bron: © Sir Gawain / Wikimedia Commons

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Het Gravenkasteel, Château Comtal de Rochefort, was een keizerlijk leengoed in de Belgische plaats Rochefort. Het was het centrum van het graafschap Rochefort.Aan het eind van de 11e en het begin van de 12e eeuw lieten de eerste heren, de Montaignu's, op een afgesloten heuveltop een vesting bouwen, waarvan alleen de oudste muren en de donjon over zijn gebleven. Deze burcht zou haar naam geven aan het gehucht dat onderaan de vesting ontstond.Rochefort is immers afgeleid van ‘Rocha Fortis’, versterkte burcht. In deze burcht verbleven achtereenvolgens tal van dynastieën , die de vesting mettertijd nog versterkten. Vanwege de strategische ligging werd het kasteel herhaaldelijk belegerd. De heren lieten zich graaf van Rochefort noemen en waren voor het grootste deel van hun grond leenman van de graaf van Luxemburg. In 1285 verleende Thierry van Walcourt de oorkonde aan de burgers. Hij maakte de snel groeiende stad politiek onafhankelijk. Het wapenschild van de familie Walcourt werd meteen ook dat van Rochefort, voortaan een versterkte stad bewoond door burgers met privileges. De meeste woningen stonden op zichzelf en hadden muren in vakwerk. In de loop van de 18e eeuw liet Jean-Ernest de Löwenstein, bisschop van Doornik en prins-abt van het Abdijvorstendom Stavelot-Malmedy, het kasteel ombouwen tot paleis. Rochefort, hoofdstad van een machtig graafschap, met een hooggerechtshof, een feodaal hof en een allodiaal hof, was uitgegroeid tot een administratief en in sommige gevallen ook een gerechtelijk centrum. In 1732 evenwel kwamen het kasteel en de gronden na een beslissing van het keizerlijk hof toe aan de familie Stolberg. De telgen van deze familie trokken met al hun bezittingen terug naar Duitsland toen de inwoners van Rochefort –als teken des tijds en met de steun van de Franse bezetter- de landsheerlijke macht verwierpen.

Bron

Bron: Wikipedia.org

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Meer informatie

Reacties Statistieken

BE | | Publiek | DuitsFrans

Adres

Namen, België

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Rochefort

Zoeken

Rochefort

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Rochefort

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bron: © Sir Gawain / Wikimedia Commons

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Bezienswaardigheden in de buurt

Rochefort

- RouteYou Selections -

Rochefort

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Rochefort

Bron: © Sir Gawain / Wikimedia Commons

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=1615472" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com