Huis van de metallurgie en industrie van Luik

Bron: Tourisme Liége

Hier in het "Huis van de Metallurgie" vind je het merkwaardige object met een fantastische verhaal: het zinken reisbad van Napoleon. Dit werd gemaakt en aangeboden als relatiegeschenk door de 19de eeuwse Luikenaar Jean-Jacques Dony. Hij wou de rechten krijgen van Napoleon op de gronden in de buurt van Moresenet om zinkertsen te delven. Deze chemist had een unieke techniek ontwikkeld om zink te winnen uit ertsen. Dony was uitvinder en scheikundige en had een unieke techniek ontwikkeld om zink uit zinkspaat (een erts) te halen. Een techniek die veel beter was en tot veel meer extractie leidde dan hoe men het tot dan toe deed. Zijn plan was om Napoleon gunstig te stemmen om de uitbatingsrechten te krijgen. En hoe kon dat beter dan een link te maken tussen de behoefte van Napoleon en zijn product: zink. Napoleon had het blijkbaar altijd koud. Daarom maakte Dony een bad in zink met een thermische sifon die het water automatisch verwarmd en rondpompte. Hij deed het cadeau aan Napoleon in 1809 als dank voor de concessie die hij dan net 4 jaar bezit. Napoleon was dol op zijn geschenk en zou het bad overal meenemen op zijn veldtochten. En Dony bleef de rechten om de groeve uit te baten behouden. Het bad van Napoleon kan je nu nog steeds terug vinden in dit museum. Toen Napoleon verbannen werd naar het eiland Sint-Helena kon hij zijn bad niet meenemen en moest het achterblijven in zijn kasteel van Faontainebleau. Maar hij was er zo dol op dat hij een exacte recplica liet maken door een lokale smid.

Meer informatie

Reacties Statistieken

BE | | Publiek

Adres

Luik, België

Dingen om te doen in de omgeving

Luik

Zoeken

Luik

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Luik

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bron: Tourisme Liége

Bezienswaardigheden in de buurt

Luik

- RouteYou Selections -

Luik

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Luik

Bron: Tourisme Liége

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=2341217" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com