Dodentocht Bornem (100K-lus)

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
97.7 km
135 m
19u32
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

34030 keer bekeken | Publiek | Engels

Laatst geverifieerd: 21 april 2023

Beschrijving door de auteur

Dodentocht Bornem is een welbekende 100km-lus voor wandelaars, met de bedoeling deze afstand af te leggen tussen minimaal 10 en maxiumaal 24 uur.
Deze lus wordt gewandeld/gelopen rond begin augustus. De vertrektijd is tussen 21:00u en 21:30u 's avonds. Meer dan 10.000 mensen vertrekken er dan
Meer informatie vind je hier: http://www.dodentocht.be/

Voor de mensen die opzien tegen de 100km: de werkelijke afstand is in feite iets kleiner (97,5km, met een tweede start na 1,3km, enkele uren later -zie verder-). Voor de recreatieve lopers is de te lopen-afstand-aan-1-stuk dus iets meer dan 96km.

De hier weergegeven GPX is een EXACTE KOPIE vanaf de eerste start (er zijn er 2 na elkaar met en tijdspanne van 3 uur ertusen ) tot aan de finish.

Hieronder mijn relaas als loper:
HOE GOED STARTEN?
Dit is sterk afhalnelijk of je de lus wil wandelen - snelwandelen - lopen.
Ben je bij de laatste groep, onthoud dan dat er ettelijke elektronsiche opnames onderweg zijn geplaatst waar je tegengehouden wordt als je op dat ogenblik gemliddeld sneller dan 10km/u loopt. Het is een recreatief evenement en het wedstrijdelement is er echt niet gepast en wordt toaal geweerd. Maar goed ook.

Het feitelijk startpunt van deze dodentocht is ten noorden van de Absceldstraat aan de sporthal (straat zonder naam). Daar staan de dranghekkens waar iedereen tegengehouden wordt. Ben je een wandelaar, dan scheelt het niet zo nauw wanneer je daar aankomt. Wil je de lus lopen, dan is het aangewezen om daar ten laatste on 18u te zijn: 3u voor het vertrek!

Om 18u worden de hekkens er opengedaan, ga je eerst zuidwaards, rechts de Absveldstraat in, en vrvolgens terug rechts de Sint-Amandsesteenweg in. Net vóór de Kruisberg (straat komende van rechts) zijn er terug dranghekkens geplaatst.Je hebt dan al 1,3km afgelegd van de 100km,doch daar moet je nog wachten tot 21u voor de verdere start: Waarom? Door de vele deelnemers wordt hierdoor een sas gecreëerd over deze eerste 1,3km, zodat het aanschuiven naar de 2de start vlot kan verlopen.
De eerste elektronische opmeting gebeurt ook aan deze plaats.

De start op deze eerste tussenstop is als volgt:
Op 21u mogen de Anciens vertrekken: dit zijn de mensen die al heel veel keer de dodentocht hebben meegedaan.
Daarna mogen de mindervaliden vertrekken. Voor hen is een licht gewijzigd parcours uitgestippeld, en er wordt hen de tijd gegeven om om de nodige afstand af te leggen zonder dat er problemen van komen.
Daarna stellen zich een dubbele rij struise brandweermannen van Bornem zich op aan de dranghekkens. Deze hekkens worden dan opengemaakt en iedereen kan niet anders dan een tijdje achter deze Brandweermannen te stappen. Dit stappen is verplicht doorheen de hele Boomstraat tot aan de Kasteelstraat (net voorbij het Kardinaal Cardijnpleijn).De Brandweermannen volgen de Kasteelstraat, en de vanaf daar (520 meter verder) kan er vooraan begonnen worden met lopen, rechtdoor de Temsesteenweg in.

Eens je de Schelde tgenkomt (na en goede 15 minuten) zijn de loopgroepjes al goed veerspreid. Te hard lopen heeft geen zin want bij een volgende elektronische opnamestand wordt je altijd tegengehouden als je sneller dan 10km/u loopt. Spaar dus je loopenergie voor de zwaardere helft van de lus....

Meestal heb je ook pas NA elke elektronische meteropname een ravitalleringspost voor drank en rijsttaart enz. Loopp je dus te snel dan 10km/u, dan kan je wel bij de verplichte stop vóór de meteropname je eigen drank of energierepen aanspreken en even stretchen, maar pas nà de meteropname kan je effectief bijtanken als je eigen proviand op is...

Na ongeveer 13,5 loopkilometers neem je in Boom de Boomstraat in zuidelijke richting, nu voor de eerste keer al lopend. Sfeer en ambiance alop (trouwens ook bij elke passage van een dorpskern ogf gehucht. Een prachtig gevoel is dat doorheen heel het traject;

Wanneer je een 2de keer de Schelde tegenkomt (dan stroomoopwaarts) sta je er bijna altijd alleen voor; de uitdunning is zodanig dat je alleen nog lopers ver voor u of achter u opmerkt. Kan je in een groep het tempo volgen zonder al te zware gevolgen, dan kan je er gebruik van maken. Maar opgepast: overschat je niet: je hebt dan maar amper 18 km gedaan (nog niet 1/5de van de lus) en je moet nog door heel wat bospartijen, akkerpaden, en andere trage onverharde wegen.

NA 27 loopkilometer kom je het zeekanaal Charleroi-Brussel-Wintam tege die je naar Ruusbroek volgt.

Na 38 km ben je in de locatie Duvel-Moortgat; dit is net voorbij 1/3de van de lus....

Na 48,5km passeer je bij Brouwerij Palm, dit is kwasie halverwege. Als je de helft kan lopen en geen blessures, dan is het mogelijk om het dubbele te lopen, in ieder geval doorgaans niet sneller dan tot aande Palmbrouwerij. Vanaf hier beging meestal vanalles pijn te doen. Voldoende drinken en snelle koolhydraten (suikers) opnemen.
Na elke drankdoortocht stapte ik een 100m om voldoende tot mij te nemen. Telkens bij het herstarten naar een loopritme deed alles pijn. Dodentocht voor iets... Telkens terug een vast ritme erin brengen is de beste manier om de finish te halen.

Aan het laatste contact met de Schelde heb je er 86km opzitten, et de moed moet geven om door te gaan. Aan de laatste proviant (onder branst aan de Schelde heb je de laatste 10km te gaan
De laatste km is een derde keer door de Boomstraat, terug in noordeljke richting.. Helemaal ten einde, aan het Kardinaal Cardijnplein (waar ook de inschrijvingen en de afhaling van de nummers zijn, heb je aan de westzijde van de tent de finish.

Succes!
Hoe was het bij mij? : http://tracking.dodentocht.be/Default.aspx?s=5151 , of zie de laatste POI bij de aankomst.

Meer informatie

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=2268994" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/2268994/wandelroute/dodentocht-bornem-100k-lus?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Dodentocht Bornem (100K-lus) - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/2268994-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Dodentocht Bornem (100K-lus)"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com