This website is also available for your locale (English, United States). Click here to change it.
Click here to hide this message.

Op en rond de IJssel

Related channels

Nothing found

Sponsored links

Help us out

Description

Fietsen in Buurtschap IJsselzone levert unieke ervaringen op. Buurtschap IJsselzone is een plattelandsgebied tussen Zwolle en de IJssel. De stroom is ongeveer 700 hectare groot en vormt een oase van rust, temidden van de hectiek van de stad. Wat vooral opvalt, is de afwisseling in de Buurtschap door de snelle overgang van de stad naar het landschap. Overal zijn overblijfselen te zien van de kracht van het water en de beheersing daarvan door de mens en van de grillige natuur. In duizend jaar is er van een woest, waterig landschap, dat in de vroegere Middeleeuwen het ‘Bos van Ongenade’ werd genoemd, een fraai cultuurlandschap gemaakt.

De Buurtschap werkt aan zijn toekomst met een nieuwe vorm van samenwerken: gemeenschappelijk beheer met vele samenwerkingspartners. Deze samenwerking heeft nu al een zichtbare vorm gekregen door het plaatsen van banken, hekken, informatieborden en ooievaarsnesten. Dit is echter nog maar het begin. De visie bij de samenwerking is om de gemeenschappelijke belangen zo op elkaar af te stemmen, dat het gebied rustig, streekeigen en groen blijft. Praktisch gezegd: de partners houden het gebied met gezamelijke inspanning mooi en rustig en accentueren het eigene van het gebied.

Sponsored links

Cycling route IJsseldelta Marketing
otn_route_recommended
Owner: IJsseldelta Marketing
Region: GelderlandOverijsselHattemZwolleThe Netherlands
Linked groups: IJsseldelta
5 stars | 7587 views | Public
close

This route on your website

More info

Places of interest (along the route)(show all)

Katerveersluizen (distance from start: 1.85 km)

Katerveersluizen
Zwolle
Zwolle heeft lang moeten wachten op een vaarverbinding met de IJssel. Er zijn twee pogingen geweest om een verbindingskanaal te graven. Pas in 1819 is de Willemsvaart gegraven en is daarin de (kleine) Katerveersluis aangelegd. Vanwege het drukke verkeer werd er in 1871 een tweede, grotere sluis aangelegd. De kleine Katerveersluis wordt nu gebruikt als doorgang naar de passantenhaven in de Willemsvaart. De Grote Katerveersluis is nu een spuisluis voor de beheersing van het waterniveau van Zwolle Zuid en de Buurtschap.

Landgoed Molecaten (distance from start: 8.26 km)

Source: Ijsseldelta

Landgoed Molecaten
Hattem
De naam Molecaten, die al in de 14e eeuw voorkomt, duidt op een ‘cote’ of hoeve bij een watermolen. Vanaf 1597 staat hier een watermolen. De rijke historie van het gebied is nog steeds zichtbaar. Op het landgoed staat de Mariabeuk, met 400 jaar één van de oudste beuken van Nederland. Van 1858 tot 2007 is er sprake geweest van een herberg op het landgoed. Naast de vml. herberg is een watermolen gevestigd van het type Bovenslagmolen. Het landgoed is een goed startpunt om de benen te strekken voor een korte wandeling. Landgoed en watermolen zijn geopend van zonsopgang tot -ondergang

Theeschenkerij Oldeniel (distance from start: 17 km)

Source: Ijsseldelta

Theeschenkerij Oldeniel
Hattem
Vanaf 1993 is Theeschenkerij Oldeniel met vrijwilligers actief. In het voorjaar en zomer kan er ’s zondags op dit terras aan de IJssel een kopje thee of koffie genuttigd worden. De ligging aan de IJssel maakt Oldeniel een ideale pleisterplaats in de omgeving van Hattem en Zwolle. Iedere laatste zondag van de maand organiseert Oldeniel kleinschalige culturele of culinaire evenementen. Openingstijden: van Koninginnedag tot en met de herfstvakantie op zon- en feestdagen van 10.30 uur tot 17.00 uur geopend.

Het Kleine Veer (distance from start: 17.1 km)

Het Kleine Veer
Zwolle
De kortste oversteek van Zwolle naar Hattem (of andersom) is via Oldeneel. Al in de Middeleeuwen werden hier mensen overgezet, dit is zeer waarschijnlijk altijd zo doorgegaan tot de broeders Kolk de vaart staakten 1962. Pas sinds 1987 is er weer een regelmatige veerdienst in het zomerseizoen. Openingstijden: de laatste week van april tot en met de herfstvakantie vaart de veerpont doorlopend en dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Kaas en Zuivelboerderij ' De Huppe' (distance from start: 18.8 km)

Kaas en Zuivelboerderij ' De Huppe'
Zwolle
De Huppe’ geeft demonstraties kaasmaken en verkoopt melk- en streekproducten. Voor kinderen organiseert ‘De Huppe’ kinderfeestjes waarbij de kinderen kunnen pony rijden, boter of kaasjes kunnen maken en spelletjes doen. Tijdens deze feestjes wordt er ook meer verteld over hoe alles gaat op de boerderij. Tevens is er een struinpad naast de boerderij waar kinderen boerengolf kunnen spelen en ouderen kunnen klootschieten. Sinds 2004 is er bij ‘ De Huppe’ een informatiecentrum over Buurtschap IJsselzone. Openingstijden: di t/m vr 13.30 tot 17.00 uur, za 9.30 uur tot 17.00 uur. Kaasmaken za van 10.00 tot 12.00 uur.

Wijkboerderij ' De Schellerhoeve' (distance from start: 20.2 km)

Wijkboerderij ' De Schellerhoeve'
Zwolle
De Schellerhoeve voorziet in een belangrijke behoefte op het kantelpunt van woonwijk en platteland. Bij de boerderij is er direct al de ontspannen sfeer van het buitenleven. De wijkboerderij is een onderdeel van Travers, een unieke combinatie van Sociaal Cultureel Werk met een boerderij. De boerderij heeft als doel mensen te activeren, te socialiseren en te laten recreëren door middel van onder andere een kijk-, doe- en speelplek voor kinderen, een speelzaal voor peuters en een arbeidstherapeutische plek voor speciale doelgroepen. Openingstijden: ma t/m vr van 9.00 uur tot 17.00 uur, weekend 13.00 uur tot 17.00 uur. Bij verhuur, in de zomer- en in de herfstvakantie zijn er aangepaste openingstijden.

Het Engelse Werk (distance from start: 23.5 km)

Het Engelse Werk
Zwolle
Uitspanning het Engelse Werk staat op een historische interessante plek en in een mooie omgeving. Het huidige Engelse Werk ligt op de resten van een gebastionneerde schans, die tijdens de 80 jarige oorlog is aangelegd. In de negentiende eeuw, rond 1830, is een begin gemaakt om op het Nieuwe Werk een park aan te leggen, ‘ een wandelplaats’. Dit park heeft na een verandering in de Engelse landschapsstijl de naam het Engelse Werk gekregen. Gemeente Zwolle beheert dit Rijksmonument. Bij het terras van uitspanning het Engelse Werk is een mooi uitzicht op de IJssel en de IJsselbrug. Tevens is deze plek een goed startpunt voor een wandeling naar het park of de uiterwaarden met vogelkijkhut. Openingstijden: in zomerperiode vanaf 10.00 uur geopend, in winterperiode vanaf 11.00 uur. Ma. gesloten.

Places of interest (near the route)

Practical locations nearby

Comments

Sponsored links

Fill in your performed / future activity

 
 
 

  • RouteYou
  • Facebook
Adding activity...