Gouden driehoek Zenne Barebeek Dijle (40km)

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
39.6 km
77 m
02u38
Easy

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

772 keer bekeken | Publiek

Laatst geverifieerd: 16 november 2022

Beschrijving door de auteur

Deze route is een inkorting van de fietslus die je kan bekijken in de TAB ‘Routes’ van https://www.routeyou.com/user/view/124619/wy-homepage.nl : 'Zilveren driehoek Zenne Barebeel Dijle' (alle routes worden onderaan deze TAB zichtbaar).

Deze Gouden driehoek start aan dezelfde locatie aan de Weerdse visput (noordparking), en maakt gebruik van de (in eind 2011 in gebruik genomen) brug over de Zenne aan het Zennegat, waardoor je de oversteek kan doen van de linkeroevers van de Dijle naar de Zenne (zie ook helemaal onderaan voor update van deze bijzondere verbetering). Dit geeft een heel aangename vlakke en landelijke fietslus (het overgrote deel autovrij) van 40 km waarin voor het sportieve gezin heel wat te beleven valt, voldoende afwisseling en verassingen heeft -inclusief kinderboerderij, het ontdekken van twee waterlopen boven elkaar, observatie van ooievaars, en op verschillende plaatsen mogelijkheid voor een drankpauze met speelgelegenheid, of een knabbel. Ook het fietsen door Mechelen verloopt langs een park, of langs verkeersarme locaties langs de Binnendijle.

Een geografisch unicum aan deze lus is dat er op een bijzondere manier van het Zenne- naar het Dijlebekken wordt gefietst. De Barebeek ontstaat uit een samenraapsel van kleine sloten tussen Machelen en Zaventem, en ligt in het Dijlebekken (zie http://www.vmm.be/publicaties/ecol_herstel/Barebeek.pdf en http://publicaties.vlaanderen.be/docfolder/168/Computermodellering_Barebeek.pdf). In de omgeving van het Vriezenbroek in Weerde ligt de Barebeek op minder dan 150 m van een Zennemeander in een vlakke akker. Onmiskenbaar is dit de dichtste locatie tussen twee waterlopen van het Dijle- en Zennebekken stroomopwaarts van het Zennegat. Zie hier indien je de POI niet kan vinden: https://www.routeyou.com/location/view/47513750/zennebekken-zenne-links-en-dijlebekken-barebeek-rechts-op-slechts-150m-van-elkaar-te-weerde.nl . (Vóór de bouw van de E19 meanderde de Barebeek langs het Rubenskasteel en dan hogerop naar Weerde, nu is ze aan de rechterzijde van de snelweg kortgesloten, maar ook toen was de Barebeek op die plaats verder van de Zenne verwijderd.)
Deze fietsroute maakt van die kortste 150m gebruik om de beide bekkens in lusvorm af te fietsen/lopen.


TRAJECT met info voor deze inkorting:
De tocht vertrekt aan de noordparking van de visput Weerde, en brengt ons via de visput stroomopwaarts naar de Zenne. We rijden verder naar de Schumanlaan en nemen links zonder ze over te steken. We rijden hiermee in tegengestelde richting en moeten aan de op- en afritten van de E19 extra opletten voor naderende auto's die je niet opmerken. Over de snelweg tweemaal onmiddellijk links. Dit brengt ons naar de Zennemeanders rechts van de E19. We rijden even door een klein bosje ('s zomers wel wat netelig) en komen aan de spoorbedding die we rechts volgen. Vlak aan de Zenne kunnen we onder de spoorlijn, en vervolgens via de enige overblijvende oude brug van de door de E19 onderbroken trage weg over de Zenne. Na 4 km komen we bij een scherpe Zennemeander die uitgeeft op de E19 waarboven de nieuwe spoorbrug Mechelen-Zaventem ligt. De Barebeek bevindt zich daar noordoostelijk in het veld op minder dan 150m.
Van daar volgen we de Barebeek tot aan haar onderloop onder de Leuvensevaart (na 8,5 km). Eerst langs het wandelpad 'tussen Zenne en Barebeek' (= op de Zemstsesteenweg rechts nemen over de Barebeek, en even verder links het bosje in). Verderop in Hofstade splitst de Barebeek zich, we volgen de noordelijke splitsing door aan de Tervuursesteenweg eerst links te nemen over de Barebeek, dan de scherpe bocht naar rechts te nemen (Balkweg, doodlopend) die uitgeeft op de tuinwegel ‘Barebeekwandeling’ die we volgen. Wat verder kan je een doodlopende wegel rechts inslaan die langs een huis naar de Barebeeksplitsing leidt: Je kan er te voet via een bruggetje over de noordelijke (of kleine) Barebeek 50m verder de splitsing zien. (Zie de POI's ter plaatse)
Deze noordsplitsing wordt verder gevolgd (terugkeren uit het doodlopend straatje) tot aan de onderloop aan de Leuvensevaart.
Daar zie je de noordelijke (kleine) Barebeek van rechts terug samenkomen met de zuidlijke Barebeek.
Denkelijk heeft men bij het graven van de vaart anno 1752 deze Barebeeksplitsing terug samengebracht om zodoende maar 1 onderloop onder de Vaart te moeten maken.

Om aan de noordzijde van de onderloop te geraken moeten we 1,5km de Leuvensevaart stroomopwaarts volgen tot aan de eerstvolgende Hofstadebrug, en daar langs de rechteroever 1,5km terugrijden.

Voor de 'creatieve' lopers is hier een alternatief voor de Hofstadebrug: Aan de rechteroever van de Leuvensevaart (grondgebied Muizen-Mechelen) is er namelijk een opstappad naar de spoorbrug (met leuning!). Aan de zijde van Hofstade (Zemst) is dat pad er helemaal niet. Zonde... Je kan echter aan de zijde van de Hofstadebrug in Hofstade (linkeroever Vaart) op de helling van de spoorlijn klauteren. Hoe meer mensen hier gebruik van maken, hoe minder doorns en netels je de weg gaan versperren. Geen echt 'pad', maar eens die paar metertjes klimmen, heb je aan de andere zijde een gewoon pad naar beneden. En aan de sporen ben je aan de juiste zijde van de brug waar er een smalle voetweg naast de sporen naar de rechteroever loopt. Zoom in op de spoorlijn 27B op de kaart en klik daar op de POI's. Je vind er ook een NGI-kaart met aanduiding van de te volgen weg indien je enkel de spoorlijn 27B wil volgen tussen het Zenne- en Dijlebekken.

De Barebeek splitst zich na de onderloop terug naar hun oorspronkelijke gescheiden bedding en ze vervolgen hun eigen weg verder doorheen het dierenpark Plankendaal. Je zal vanop de Vaartdijk zeker wat ooievaars en andere dieren kunnen opmerken. Het ommetje waard!

We volgen nà de onderloop terug de noordelijke kleine Barebeek. We steken de Leuvensesteenweg over, volgen de linkeroever, en duiken samen onder de spoorlijn Mechelen-Muizen-Hofstade-Weerde en verder onder de spoorlijn Mechelen-Haacht-Leuven. Op de T naar rechts om de kleine Barebeek terug op te pikken. Op het einde van dit wegje merken we vóór ons al de aansluitmonding van de Barebeek in de Dijle. Tussen deze T en en de monding vloeien de twee zijarmen ten oosten van het bosje terug samen. We nemen rechts, steken eerst de noordelijke en daarna de zuidelijke Barebeek over. Net achter dit tweede bruggetje nemen we links het weggetje naar de linkeroever van de Dijle, die we links aanhouden tot aan de monding van de Barebeek (na 15km).

We volgen de Dijle verder richting Mechelen en kiezen in Muizen de rechteroever waardoor we vlak vóór het binnenkomen van Mechelen de Dijleverkorting (met groot debiet gevoed om overstromingen in de binnenstad te vermijden) alsook de Binnendijle (via de buiten gebruik gestelde Dijlesluis, met klein debiet gevoed) oversteken. Deze sluis toegang moet jaarlijks gebaggerd worden (tientallen vrachtwagens baggerslip -bezinksel- moet eruit gehaald worden of de Binnendijle valt zonder water).
Eens aan de linkeroever fietsen we onder verschillende bruggen 'bovenop' de Binnendijle. Eén van die bruggen is zelfs in verschillende periodes bovenop de andere gebouwd, niet toevallig de spoorwegbrug (Heeft dit te maken met de stelselmatige verhoging van de spoorlijn Mechelen-Vilvoorde-Brussel?).

In Mechelen komen we dwars op de drukke binnenring. Steek deze over aan de dichtsbijzijnde verkeerslichten rechts. Dit brengt je ook aan de rechteroever van de Dijle die we blijven volgen langs de watermolen en de Kruidtuin. Na de Kruidtuin heb je twee opties:
1. Steek de Binnendijle over naar de linkeroever en wandel vanaf de linkerzijde over de Dijlebrug op de Dijlepontons (lopen mag, fietsen officieel niet). Op het einde van de pontons kan je makkelijk terug naar boven waarna je de linkeroever verder affietst. Dit is bijzonder leuk om te doen.
2. Blijf aan de rechteroever fietsen, en neem de tweede brug (= voetgangers- en fietsbrug aan de Vismarkt). Dit is de voorgestelde fietsroute.
Blijf je verder aan de rechteroever fietsen, dan zal je ingesloten raken aan de aansluiting met de Dijleverkorting.

We volgen verder de linkeroever van de Dijle tot aan het uiterste punt in het Zennegat, en keren dan terug langs het sluizencomplex van de vaart, waar je voorlopig over de tweede sluisdeur de vaart mag oversteken.
Volg dan terug de vaart tot haar uiterste punt in het Zennegat (vanop de wal heb je een prachtig uitzicht!), je kan er ook iets drinken als het café open is.
Volg dan even de rechteroever dan de Zenne en neem de nieuwe vaste Zennegatbrug over de Zenne waardoor je ze langs de linkeroever kan aanhouden tot Weerde (dorstigen kunnen ook iets drinken rechts naast de Zennegatbrug). Vanaf de vaste Zennegatbrug zijn er nog drie bruggen over de Zenne tot Weerde (Heffen, Leest, Hombeek). Je kan vanaf het Zennegat zonder problemen opteren voor het jaagpad aan de andere oever, zolang je maar na de derde brug de linkeroever van de Zenne neemt (voor de ondersteek onder de spoorlijn in Hombeek).

In Weerde kan je in de Gulderij even langskomen bij de kinderboerderij. Deze ligt op 100m van de Zennemeander die van de rechterzijde onder de E19 en de nieuwe spoorlijn duikt (Zie het begin van de route: Deze ondersteek kijkt in de richting waar de Zenne en de Barebeek op minder dan 150m van elkaar liggen). Het is daar een prachtig zicht: op dezelfde plaats liggen twee bruggen boven elkaar bovenop de Zenne (E19 boven de Zenne en daarboven de nieuwe spoorlijn).

Na de kinderboerderij nemen we de eerste trage weg links (Kleine Losweg) langs een aantal paardenweiden, om nadien de spoorlijn Weerde-Hofstade rechts te volgen en even verder er links onder te gaan en terug links af te slaan, richting vertrekpunt.
Je kan de kindrboerderij en het zicht op de bruggen over de Zenne overslaan, wat je afstand 600m inkort.

Voor de lopers: neem je de twee doodlopende wegjes in de route niet (splitsing Noord- en Zuidbarebeek, en kinderboerderij aan Gulderij) dan is de loopafstand effectief 39 km.

Veel plezier met deze Gouden driehoek langs naturlijke waterlopen!


{update november 2011:} Eind 2011 werd de eerste ontsluiting aan het Zennegat succesvol afgerond (vaste overbrugging van de Zenne). Voorlopig is het toegestaan dat de fietser over de sluisdeur over de Leuvensevaart stapt, maar hier komt nog een beweegbare brug. Je kan dus van de linkeroever van de Dijle via het Zennegat naar de linkeroever van de Zenne.
Om in Weerde nabij het Vriezenbroek van de Zenne tot bij de Barebeek te geraken moet deze tocht momenteel over de Schumanlaan.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie
Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=450481" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com