Naar de Kluisberg

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

9.84 km
141 m
01u58
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

2651 keer bekeken | Publiek | Frans

Laatst geverifieerd: 8 april 2024

Beschrijving door de auteur

Welkom in het land van de Ronde van Vlaanderen. Deze wandelroute voert je van de Oude Kwaremont, een begrip bij wielrenners, naar het Kluisbos, een grote lap bos met een beukenbestand om u tegen te zeggen.

1. Afspraak aan de Sint-Amanduskerk op het Kwaremontplein (V) in Kwaremont, deelgemeente van Kluisbergen. Wandel vanaf de kerk het Kwaremontplein op en ga na 100 m naar rechts, nog steeds op het Kwaremontplein. Rechtdoor de Schilderstraat in en gestaag omhoog. Rechts voor je heb je al een mooi uitzicht op het Kluisbos. Verlaat na 800 m de kasseibaan en ga naar rechts op een asfaltbaantje dat je na 100 m aan de drukke Ronsebaan of N36 brengt. Even naar links op de grote baan, voorzichtig oversteken en de Ronde Van Vlaanderenstraat in, zeer bekend in wielermiddens. Na 300 m heb je hier rechts het gedenkteken (1) voor Karel Van Wijnendaele, de sportjournalist en meest gelezen Vlaming van zijn tijd, die de Ronde van Vlaanderen stichtte en groot maakte.
2. Wandel 100 m verder naar rechts in de Drogenbroodstraat. Aan de T-splitsing naar links en na weer 100 m naar rechts de brede landweg Vierschaar in. Weldra heb je een kilometers ver vergezicht op het ‘weidse Waalse land’ (zo staat het hier op een rustbank). Je loopt hier letterlijk op de taalgrens langs een prachtige brede bosweg. Het 300 ha grote Kluisbos is een gemengd bos met vooral beuk, maar ook eik en berk, verschillende soorten naaldbomen, tamme kastanjes en populieren. Het Kluisbos wordt heel druk bezocht en dat is er op vele plaatsen ook aan te zien. Als gevolg van overdreven betreding is op vele plaatsen de ondergroei verdwenen. Toch kan je er in de lente nog genieten van de verschillende voorjaarsbloeiers als sleutelbloem, bosanemoon, wilde hyacint, slanke sleutelbloem, daslook en speenkruid. In een paar bronbeken en poelen vind je zelfs nog vinpoot- en vuursalamander.
3. Na ruim anderhalve kilometer kom je aan de Vierschaar (2). Vroeger een plaats waar recht werd gesproken, nu een café met ruim terras en kinderspeeltuin. Blijf ook na de Vierschaar op de hoofdbosweg (bordjes Vlaanderen Fietsroute). Een km verder, op het hoogste punt van het Kluisbos, kom je aan café de Toren (3), volgens sommigen overblijfsel van een oude kapel, nu ook café met terras en kinderspeeltuin. Vervolg je weg links van de Toren en na 500 m sta je aan de Enclus du Haut met een overdadige keuze aan terrasjes en tearooms.
4. Aan restaurant Aux Acacias (4) neem je de asfaltweg rechts naar beneden. Na 400 m aan de T-splitsing naar rechts. Laat de Vinkenstraat links liggen, wandel voorbij café Boswachtershuisje en dan links naar beneden de Poletsestraat in. Ga juist voorbij huisnummer 37 rechts een smal paadje tussen haag en afsluiting in. Dit weggetje brengt je na 200 m weer op de asfaltbaan. Wandel naar links en naar beneden. Voor je zie je de neogotische Sint-Corneliuskerk van Ruien en de hoge schouwen van de elektriciteitscentrale. Op het einde van Vogelzang ga je, na enkele bochten, rechtdoor en 100 m verder op een ruim kruispunt naar rechts de Hoogweg in. Laat even verder de Vuntestraat links liggen en negeer ook rechts de Kokereelstraat.
5. Vanaf nu steeds rechtdoor de Eddy Merckxroute volgen, dit is tenslotte het decor van de Ronde Van Vlaanderen. Voor je, op een hoogte, zie je al de kerk van Kwaremont. Links wordt het landschap overheerst door de indrukwekkende, aartslelijke elektriciteitscentrale van Ruien. Negeer de Pensemontstraat en de Kontrijnstraat en aan de Kieverstraat ga je rechtdoor. Na nog een nijdige klim op een verharde landweg kom je weer aan de Ronsebaan. Wees voorzichtig bij het oversteken en na nog één bocht naar rechts sta je weer op het dorp van Kwaremont. Bewonder rechts nog de prachtige witte vierkantshoeve en links de eveneens witgekalkte classicistische Sint-Amanduskerk (1787-1789)

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=5295229" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/5295229/recreatieve-wandelroute/naar-de-kluisberg?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Naar de Kluisberg - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/5295229-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Naar de Kluisberg"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com