This website is also available for your locale (English, United States). Click here to change it.
Click here to hide this message.

Wintervogels bij Hazerswoude (ingekort)

Related channels

Nothing found

Sponsored links

Description

Een vogeloase tussen snelwegen, spoorlijnen en dorpen: ingeklemd tussen de verworvenheden van de moderne maatschappij kun je al wandelend ook in het Groene Hart in de winter volop vogels spotten. Dan strijken er namelijk duizenden wintergasten neer in de polder.

Sponsored links

close

This route on your website

More info

Places of interest (along the route)(show all)

Start- en eindpunt (distance from start: 2.79 m)

Source: Roots / Edwin Giesbers

Start- en eindpunt
Hazerswoude-Rijndijk
Start- en eindpunt van deze vogelwandeling is carpoolplaats Gemeneweg, naast de N11 bij de afrit Hazerswoude.

Goed om te weten
* De Wilck is dicht als er veel kleine zwanen zijn. Info bij Staatsbosbeheer (tel. 070-3851050).
* De wandeling is niet mogelijk tussen 15 mrt en 15 juni ivm het broedseizoen.
* Een deel van de wandeling is onverhard en kan modderig en ongelijk zijn. Stevige hoge, waterdichte wandelschoenen zijn aan te raden.
* Onderweg kom je in de weilanden vee tegen. De boeren waarderen het zeer als je ruim om de koeien of schapen heen loopt.
* Omdat het gebied vrij open is, leent een windstille dag zich het beste voor deze route. Onderweg maak je kans op verschillende vogels, waaronder de wintertaling. Wintertalingen zijn kleine eenden. Ze leven vooral in open gebieden, met een moerassig karakter. In de winter verblijven wintertalingen in soms zeer grote groepen in ons land.

Naar vogelreservaat De Wilck (distance from start: 1.69 km)

Source: Roots / Edwin Giesbers

Naar vogelreservaat De Wilck
Hazerswoude-Dorp
Voor de korte wandeling: RD weg oversteken (volg Westvaartroute). Voor de langere wandeling: RA en volg de asfaltweg. LA natuurgebied De Wilck in. Doorlopen tot hek V10 (vijver met veel vogels). Terugkeren naar de ingang van De Wilck. RA Asfaltweg terug volgen en RA rode Westvaartroute weer volgen.

Vogelreservaat De Wilck (distance from start: 3.06 km)

Source: Roots / Edwin Giesbers

Vogelreservaat De Wilck
Hazerswoude-Dorp
De wandeling is vrij afwisselend en interessant door de vele soorten vogels. Het ‘heen-en-weertje’ naar het Europese topnatuurgebied De Wilck is voor liefhebbers van ganzen, eenden, zeldzame zwanen, grote zilverreigers en slechtvalken beslist een must. Hier in beeld twee knpbbelzwanen.

Watermolen De Rooie Wip (distance from start: 6.64 km)

Source: Tekst: Wikipedia / Foto: Roots / Edwin Giesbers

Watermolen De Rooie Wip
Hazerswoude-Rijndijk
De Rooie Wip is een wipmolen die is gebouwd voor de bemaling van de Gemenewegsepolder, waarbij hij een kleinere molen uit 1567 op een andere plaats verving. De molen werd op 2 juni 1639 opgeleverd. In 1708 is het bovenhuis van de molen gewaaid, waarna hij direct is hersteld. De Rooie Wip was tot 1957 in bedrijf. De molen staat op de lijst met rijksmonumenten.

Jeu de Boer (distance from start: 7.13 km)

Jeu de Boer
Hazerswoude-Rijndijk
Schuif aan bij Jeu de Boer, Galgweg 5, Hazerswoude. Geopend: okt-mrt: bij mooi weer 11.00-16.30 uur; april t/m okt dagelijks 11.00-16.30 uur. Terras, serre en boerenwinkel. Toilet altijd open. (www.jeudeboer.nl of 06-51272808).

Klein Giethoorn (distance from start: 8.21 km)

Klein Giethoorn
Hazerswoude-Dorp
Deze eenvoudige b&b ligt midden in de natuur en is omringd door water. Het lijkt er alsof de tijd heeft stilgestaan en als het gevroren heeft, wordt er voor de deur geschaatst. Je kunt er ook roeibootjes huren. Een tweepersoonskamer inclusief ontbijt kost € 50,-. Let op: alleen contant betalen. Meer info: www.kleingiethoorn.nl of bel 0172-589190.

Spookverlaat (distance from start: 8.64 km)

Source: Roots / Edwin Giesbers

Spookverlaat
Hazerswoude-Rijndijk
In de buurt van het Spookverlaat scharrelen vaak ooievaars rond. De Vogelwerkgroep Hazerswoude Rijndijk heeft een paalnest neergezet. Het vrouwtje broedt daar al sinds 1994. Ze had ooit een ander mannetje, maar dat vloog tegen een auto op en overleed. Ze treurde niet al te lang en vond een nieuwe partner. Sindsdien worden er elk jaar twee à drie jongen geboren. Het ouderpaar blijft het paalnest trouw, maar hun kinderen gaan ’s winters op trektocht naar het Zuiden.

Smienten (distance from start: 11 km)

Source: Roots / Edwin Giesbers

Smienten
Hazerswoude-Rijndijk
De tellingen van de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude maken inderdaad indruk: ‘s winters spotten de vogelaars soms wel 6.000 smienten, 200 kleine zwanen, 2.500 kolganzen, 1.200 grauwe ganzen, 100 brandganzen, 2.000 kieviten en goudplevieren, enzovoorts. Op de foto zie je smienten. De smient wordt ook wel 'fluiteend' genoemd. Wie wel eens smienten heeft gezien en gehoord weet onmiddellijk waarom. In Nederland is de smient hoofdzakelijk in de winter talrijk aanwezig. Ruim 40 procent van de Noordwest-Europese populatie overwintert in Nederland. (Bron: Vogelbescherming).

Places of interest (near the route)

Practical locations nearby

Comments

Sponsored links

Fill in your performed / future activity

 
 
 

  • RouteYou
  • Facebook
Adding activity...