3 lussen in Drie Fonteinen, buitenlus (3,8km)

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
3.82 km
79 m
00u22
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

1160 keer bekeken | Publiek | Engels

Laatst geverifieerd: 21 april 2023

Beschrijving door de auteur

Dit is de buitenlus die eerst aangesneden wordt in de '3 lussen in Drie Fonteinen' (10km) in de routelijst van 'Vilvoorde soprtief'; ze is ongeveer 3,8km lang en loopt in tegenuurwijzerszin.


Het vertrek-en aankomstpunt is gelegen op de zuidelijke hoek van de atletiek/voutbaltribune met de parking tegen het Zeekanaal, iets ten zuiden van de Vredesbrug.


Ze is geschikt voor wandelaars, lopers en fietsers. Fietsopmerking: na 400m afstappen en een 90tal treden omhoog gaan; en na de dubbele ondersteek onder de Grote Ring voorzichtig langs een paar houten treden bergaf rijden. Voor de rest is het traject goed doenbaar met de fiets.


Typische bezienswaardigheden onderweg zijn (klik op de POI's in de vergrote kaart): Oude Holle Wegen, oude (vervallen) poortgebouwen, kokerondersteek onder de Grote Ring, observatie van de Grote Ring langs de onderzijde (je krijgt een feëeriek schouwspel op de gekromde Ring en brugpeilers. Eertijds was dit een sterk gewaagd stuk van burgerlijke bouwkunde (langste kromme oversteek. Zie http://wegen-routes.be/doss/R0n.html , http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.16030/2.16031/1.1042608 , en http://www.wegenenverkeer.be/over-awv/multimedia.html). Tevens ook een
waterplas die via een krater uitgeeft op een vijver aan de Bloedgrotten, fraaie oude bomen, laaggelegen vijvers en diverse sportvelden.

Traject: Deze lus start met een brede ronde rond de atletiekpiste (loop eerst tot net voor de uitgang van de parking, dan links, en dan het pad rechts aanhouden) en neemt aan haar noordzijde van de atletiekpiste de trappenweg (omheind: dit is de eerste rechts op de driesprong aan de lage gebouwen. We komen dan langs hogergelegen tennisvelden en voetbalveld en nemen hierna de hoger gelegen uitgang aan de wijk 'De Kassei' ten westen van de Vredesbrug. Deze uitgang volgen we tot net aan de de gebouwen op de eerste dwarse straat; daar links het bos in. Dit smal pad wordt wat verder breder en dieper onder de omliggende boomzone: We zitten in de oude holle wegen aan de rand van het domein ( verhard - kassei - asfant - aardeweg). De eerste Holle Weg (Oude Steenweg op Koningsloo) brengt je langs enkele bouwvallige poortgebouwen. Wat verder moet je linksaf (Holle weg Blaesenberg) waarvan het eerste stuk ingenomen is door éénrichtings-autoverkeer (oppassen). Wat verder is het terug verkeersvrij. DezeHolle Weg komt dan even op boshoogte (kruist daar de noordelijke ingangsweg naar het domein), en duikt vervolgens terug in de diepte weg. We komen onder een voetgangersbrug an dalen verder af naar de Ring rond Brussel (dit laatste stuk tot an de Ring kan er in het nat seizoen slijkerig bijliggen). Ze steekt via een niet verlichte koker onder de Ring rond Brussel (ovedag voldoende licht om er veilig door te lopen (asfalt)). Achter de kker neem je links en volg je de Ring aan de Brusselse zijde richting Zeekanaal (eerst nog wat stijgen, daarna via een asfaltweg omlaag). Vanaf de asfaltweg start ook de viaduct die ondersteund wordt door steeds maar hogere brugpeilers. Volg deze weg (met haar imposant panorama op de draagstructuur van de grote bocht in de Ring) tot net voorbij de eerste twee drie-rijvaks-brede brugpeilers, waarachter je links terug onder de Ring gaat (onder de Ring is het even bergop). Dit is voorbij een doodlopende verharde afslag links en over een brugje over een smalle waterplas die links onder de Ring in een steeds dieperliggende kloof ligt. Hou deze plas en kloof aan je linkerzijde tot je helemaal aan het andere uiteinde van deze kloof gekomen bent: Eerst is dit over een onverhard pad (oppassen voor enkele houten treden bergafwaarts langs de kloof), daarna verhard, en dan kom je dwars op een oude asfaltweg (die voreger dwars doorheen het domein liep, maar nu halverwege onderbroken is) die je linksaf naar boven neemt.
Merk aan de waterplas onderweg links ook een prachtige tweedeks-wateroversteek. De onderste wateroversteek (net boven de watersoiegel) is in de streek gekend als de 'Bloedgrotten'. Men heeft er naar verluidt volgens een legende bloedsporen van verdwenen mensen teruggevonden. Voor kinderen is dit een leuke verstopplaats. De brug bovenop deze Bloedgrotten laten we echter links liggen. Wanneer we aan het einde van het water aan de andere zijde van de bloedgrotten uitkomen, verlaten we de steile asfaltweg en nemen rechtsaf het bospad langs de tuinen van de wijk Lenterik.
Dit bospad komt uit op een verhard pad die we rechts nemen een rechts aanhouden langs de laagstgelegen vijvers in het domein.
Op het einde van deze vijvers komen we aan de gebouwen van een (overdekt) tennisterrein, die we aan onze linkerzijde houden (blijf dus tussen deze gebouwen en de Brusselsesteenweg aan het Zeekanaal). Achter deze gebouwen is een smalle uitgang (enkele treden) naar de parkeerzone waar het startpunt van de lus ligt.


Nietegenstaande deze parkzone aan het Zeekanaal en de Zenne ligt, zijn de paden regelmatig hellend: aan deze zijde van het kanaal begint het Heuvelland van 'Grim-bergen', en je zal het geweten hebben: Je moet per lus rekening houden met een hoogteverschil van ongeveer 52m.

De parkzone tussen de bossen is grotendeels aangelegd in Engelse landschapsstijl, waardoor je tussen de bossen van ruime vergezichten kan genieten over graspleinen en bomnlanen. De grootste van deze bomenlanen kwam in de noordzichting uit op een (nu niet meer bestaand) kasteel, waar actueel de VTM is gekazerneerd.

Over de Geschiedenis van dit domein vind je hier meer: http://www.vilvoorde.be/product.aspx?id=673
Wist je bv dat aan de zuidzijde van dit Park eertijds op het Zeekanaal (toen nog de Willebroeksevaart) er een sluizencomplex was voor de schepen? (http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeekanaal_Brussel-Schelde , en http://www.brussel.be/artdet.cfm/7508 )).

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie
Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=612249" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/612249/joggingroute/3-lussen-in-drie-fonteinen-buitenlus-3-8km?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="3 lussen in Drie Fonteinen, buitenlus (3,8km) - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/612249-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="3 lussen in Drie Fonteinen, buitenlus (3,8km)"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com