This website is also available for your locale (English, United States). Click here to change it.
Click here to hide this message.

Antonia - Bokkerijders fietstocht

Related channels

Nothing found

Sponsored links

Help us out

Description

Fietsroute op de plaats waar de film Antonia deels werd opgenomen en langs de kapel waar de Bokkerijders de eed afzworen, dwars door het mijngebied van Limburg.

Sponsored links

Cycling route Dromos
otn_route_recommended
Owner: Dromos
Region: LimburgLandgraafHeerlenKerkradeEygelshoven
Themes: IndustryHistoryFilmLegend
5 stars | 8359 views | Public
close

This route on your website

More info

Places of interest (along the route)(show all)

Kerk van Eygelshoven (distance from start: 153 m)

Kerk van Eygelshoven
Eygelshoven
Door de explosieve bevolkingstoename gedurende de mijnperiode werd de bouw van deze nieuwe grotere kerk noodzaak. De vorige hoofdkerk was de klein kerk op de Kerkheuvel. Die staat er nog steeds.

Hopel (distance from start: 5.45 km)

Hopel
Landgraaf
De Hopel is een voormalige mijnwerkerskolonie. De steenkoolmijn Laura (gesloten in 1968) lag indertijd vlak naast de wijk. De oprukkende mijnbouwindustrie in de 20e eeuw vereiste vele arbeiders, die uit verschillende delen van het land en vanwege de lagere loonkosten uit Oost-Europa werden gehaald en werden ondergebracht in dit soort nederzettingen.

De voormalige kolonie Hopel vormde een belangrijk deel van het decor in de bioscoopfilm Doodzonde van 1978, een psychodrama over de invloed van een zeer orthodox katholicisme in de jaren dertig in de Nederlandse mijnstreek. Beroemde acteurs, onder wie de hoofdrolspelers Willeke van Ammelrooy, Renée Soutendijk, Josée Ruiter en Jan Decleir speelden er in mee.

Strijthagermolen (distance from start: 6.25 km)

Strijthagermolen
Landgraaf
De Strijthagermolen wordt aangedreven door water uit de stuwvijver bij het kasteel die op zijn beurt wordt gevoed door de Strijthagerbeek. De molen is gebouwd in 1617 als korenmolen.

Kasteel Strijthagen (distance from start: 6.49 km)

Kasteel Strijthagen
Landgraaf
Het werd in de 18e eeuw gebouwd op de plaats van een ouder kasteel. De muren van het hoofdgebouw bestaan uit zogenoemde speklagen, i.e. afwisselende lagen van baksteen en natuursteen (mergel) die in Limburg relatief vaak voorkomen.

Kasteel Strijthagen heeft in de loop van de twintigste eeuw veel mijnschade opgelopen. Vanaf 1952 woonde de kunstschilder Aad de Haas vele jaren met zijn familie in het kasteel.

Megaland (distance from start: 7.33 km)

Megaland
Landgraaf
Landgraaf heeft vooral naam gemaakt als de plek waar het jaarlijkse popfestival Pinkpop georganiseerd wordt, dit gebeurt op het evenemententerrein Megaland. Tevens vinden op hetzelfde terrein jaarlijks nog vele andere evenementen plaats en worden er concerten gegeven, in het verleden onder meer door de Rolling Stones en Bon Jovi.

Station Landgraaf (distance from start: 10.2 km)

Station Landgraaf
Landgraaf
Het stationsgebouw stamt uit 1893. Oorspronkelijk heette het station Schaesberg, in 1986 kreeg het de naam van de in 1982 gevormde gemeente Landgraaf, waar Schaesberg deel van uitmaakt.

In het voormalige stationsgebouw is een restaurant gevestigd.

Schaesberg (distance from start: 10.5 km)

Schaesberg
Landgraaf

Kerk van Leenhof (distance from start: 11.7 km)

Kerk van Leenhof
Landgraaf

Kasteel Schaesberg (distance from start: 13 km)

Kasteel Schaesberg
Landgraaf

Hoeve in het Leen (distance from start: 13.6 km)

Hoeve in het Leen
Landgraaf
Hoeve in het Leen of de Hoeve Leenhof gaf de naam aan deze buurt.

Leenderkapel (distance from start: 13.7 km)

Leenderkapel
Landgraaf
In de geschiedenis is het Leenderkapelletje bekend als een van de plaatsen waar de Bokkerijders in de 18e eeuw samenkwamen en hun eed aflegden. De kapel is tegenwoordig een beschermd monument.

De Leenderkapel werd rond 1644 gebouwd door Jan Frederik, de eerste heer van Schaesberg. De kapel is gebouwd met Kunradersteen, mergel en baksteen. Zij is vijfhoekig van vorm met een binnenruimte van 4 bij 5 meter.

De 17e-eeuwse Leenderkapel is een centrum van Mariaverering.

Zandwinning (distance from start: 18.7 km)

Zandwinning
Landgraaf
Grind en zilverzandwinning. Het myocene zilverzand is tot ver over de landsgrenzen geliefd.

Zandvlakte van Brunssummerheide (distance from start: 18.7 km)

Zandvlakte van Brunssummerheide
Brunssum
Zandwinning vormt ook een bedreiging voor de Brunssummerheide. Het myocene zilverzand is tot ver over de landsgrenzen geliefd.

Brunssummerheide (distance from start: 18.7 km)

Brunssummerheide
Heerlen
De Brunssummerheide is een aangelegd heidegebied. Het gebied is deels natuurreservaat (600 ha), deels recreatiegebied (o.a. wandelen, fietsen, golfen en paardrijden) en deels winningsgebied voor onder andere zilverzand en grind.

Miljoenenlijn (distance from start: 22.6 km)

Miljoenenlijn
Landgraaf
De Miljoenenlijn is de bijnaam van deze spoorlijn die de stations van Schaesberg/Landgraaf en Simpelveld met elkaar verbindt. De aanleg begon in 1925 ten behoeve van het kolenvervoer van de steenkoolmijnen.

De naam is ontleend aan de geschatte kosten per kilometer: het 12,5 km lange traject heeft destijds ongeveer 12,5 miljoen gulden gekost. De voor die tijd hoge kosten werden veroorzaakt door het heuvellandschap dat bij de aanleg een grondverzet van 3,5 miljoen kubieke meter nodig maakte om tot aanvaardbare hellingen te komen.

Bron: WIkipedia

Kleine Kerk van Eygelshoven (distance from start: 24.4 km)

Kleine Kerk van Eygelshoven
Eygelshoven
De "Oude", middeleeuwse, kerk op de heuvel van Eygelhoven is een romaanse kerkje gebouwd op een kerkheuvel tegenover het marktplein. Ze was gewijd aan de heilige Johannes de Doper. Door de explosieve bevolkingstoename gedurende de mijnperiode werd de bouw van een nieuwe grotere kerk noodzaak.

Eygelshoven (distance from start: 24.5 km)

Eygelshoven
Eygelshoven
De film Antonia van de Nederlandse regisseuse Marleen Gorris met Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Els Dottermand en Dora Van der Groen is deels opgenomen in het dorp Eygelshoven. De film beschrijft belangrijke episoden uit het leven van vier generaties vrouwen in een dorp in Nederland vanuit een feministische invalshoek.

Places of interest (near the route)

Practical locations nearby

Comments

Sponsored links

Fill in your performed / future activity

 
 
 

  • RouteYou
  • Facebook
Adding activity...