Transfo

Auteursrechten: Creative Commons

Transfo is een voormalige elektriciteitscentrale. Ze levert al in 1911 voor het eerst stroom en blijft in gebruik tot 2001. De gemeente Zwevegem koopt de site in 2004 voor een symbolische euro en is nu bezig met de herbestemming. Het spectaculairste project is wellicht de reconversie van de olietank: die moet dienstdoen als oefenplek voor diepzeeduikers.

Zwevegem is één van de eerste Belgische gemeenten die de voordelen ziet van elektriciteit. In april 1911 gaat het gemeentebestuur in zee met de Société de l' Electricité de l'Ouest de la Belgique en al in oktober levert een kleine installatie de eerste stroom: genoeg voor 85 gloeilampen.

De centrale breidt constant uit en bereikt haar piekvermogen kort na de Tweede Wereldoorlog. Ze ligt aan het Kanaal Bossuit-Kortrijk, zo raakt ze makkelijk aan steenkool en koelwater.

In 1946 begint de centrale ook stoom te leveren voor industriële doeleinden en voor de verwarming van publieke gebouwen en privéhuizen. Een soort centrale verwarming, zeg maar, maar dan voor een hele gemeente.

Omdat de site niet verder kan uitbreiden, wordt in 1958 een nieuwe centrale in gebruik genomen in Ruien. 'Den elentriek' in Zwevegem doet nog tot 2001 dienst als reserve-eenheid en als stoomproducent.

In 1999 wordt de site beschermd als dorpsgezicht. De gemeente Zwevegem is nu bezig er een nieuwe bestemming aan te geven, met ruimte voor bewoning, congressen en evenementen, cultuur en avontuurlijke sporten. Transfo is waardevol industrieel erfgoed, niet alleen vanwege de architectuur, maar ook vanwege de unieke collectie turbines.

Bron

Auteursrechten: Creative Commons

Meer informatie

Reacties Statistieken

BE | | Publiek | EngelsFrans

Adres

Transfostraat 3, Zwevegem

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Zwevegem

Zoeken

Zwevegem

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Zwevegem

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Auteursrechten: Creative Commons

Bezienswaardigheden in de buurt

Zwevegem

- RouteYou Selections -

Zwevegem

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Zwevegem

Auteursrechten: Creative Commons

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=2507438" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com