Eperon d'Or

Auteursrechten: Creative Commons

In 1930 laten de gebroeders Vandommele dit bijzonder art- deco gebouw optrekken voor hun schoenenfabriek Eperon d'Or. Sinds 2017 biedt het compleet gerenoveerde pand onderdak aan het gloednieuwe schoenen- en borstelmuseum van de stad.

Eén man, Edward Dierick, speelt een grote rol in de ontwikkeling van de Izegemse schoennijverheid. In 1830 verwerft hij een octrooi voor een waterdichte schoen, en bovendien is hij zo'n verfijnd vakman dat hij algauw de leverancier van de beau monde wordt. Emiel Vandommele, een leerling van Dierick, richt in 1863 zijn eigen bedrijf op en besluit zich toe te leggen op de productie van luxeschoenen. In 1909 verhuist de firma Vandommele naar deze locatie, en rond 1930 wordt de art deco-fabriek gebouwd.

De schoenen worden er nog grotendeels met de hand gemaakt: duur, exclusief vakwerk dat ook internationaal erg gegeerd is. Eperon d'Or is leverancier van het Belgische en Luxemburgse hof, zoals je kan zien aan de schilden op de gevelfries. De fabriek gaat dicht in 1967: ze kan niet concurreren met de Italiaanse schoenmakerijen, die erg lage lonen uitbetalen. In 1999 wordt het gebouw als monument erkend.

Sinds 2017 is het borstel- en schoeiselmuseum er ondergebracht. Je leert er op een originele en boeiende manier de geschiedenis van de twee industrieën kennen. Zeker niet te missen: de evolutie van de schoenmode sinds begin 19de eeuw, geschetst aan de hand van originele Izegemse schoenen, met als uitschieters de luxedamesschoenen uit de topperiode 1920-1930. Het bezoekerscentrum op de bovenverdieping biedt toeristische info over de hele Leiestreek.

Bron

Auteursrechten: Creative Commons

Meer informatie

Reacties Statistieken

BE | | Publiek

Adres

Prins Albertlaan 5, Izegem

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Izegem

Zoeken

Izegem

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Izegem

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Auteursrechten: Creative Commons

Bezienswaardigheden in de buurt

Izegem

- RouteYou Selections -

Izegem

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Izegem

Auteursrechten: Creative Commons

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=2508152" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com