Villa Bekaert

In 1905 laat Leo Leander Bekaert, stichter van de firma Bekaert, deze villa optrekken. Ze is gebouwd in de toen heel populaire neo-Vlaamse renaissancestijl, makkelijk herkenbaar aan de trapgevels en de afwisseling tussen baksteen en natuursteen. Het charmante huis is intussen opgeslorpt door de Bekaertsite.

In het laatste kwart van de 19de eeuw ontstaat een nieuwe industrie: de productie van prikkeldraad. Leo Bekaert uit het landelijke Zwevegem weet dat loslopend vee een groot probleem is en ziet een kans. Hij begint zijn eigen prikkeldraadfabriekje.

Aanvankelijk werkt hij volgens de gebruikelijke methode: spijkers tussen ineengevlochten metaaldraad stoppen. Maar in 1881 krijgt hij een patent voor cirkelvormige kroontjes die de spijkers moeten vervangen. De uitvinding is een schot in de roos en al snel wordt ongeveer het hele dorp Zwevegem ingeschakeld om thuis kroontjes te draaien. De draad zelf wordt op het constant uitbreidende fabrieksterrein geproduceerd.

Begin 20ste eeuw kan Bekaert zich al deze prachtige villa permitteren - oorspronkelijk lag er ook nog een groot park omheen.

De fabriek blijft maar groeien. In 1914 produceert ze 200 ton draad per week, in 1939 is dat al 250 ton per dag. Vanaf de jaren twintig begint de firma ook aan haar globale expansie, vandaag is Bekaert een multinational die in vestigingen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika werk geeft aan 27.000 mensen.

In 1954 wordt de villa en het park van de in 1936 overleden Leo Bekaert opgeslorpt door het voortdurend expanderende bedrijf. Er zijn nu kantoren in gevestigd.

Bron

Auteursrechten: Creative Commons

Reacties Statistieken

BE | | Publiek

Adres

Otegemstraat 83, Zwevegem

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Anzegem

Zoeken

Anzegem

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Anzegem

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bezienswaardigheden in de buurt

Anzegem

- RouteYou Selections -

Anzegem

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Anzegem

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=2508156" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com