Diese Seite benutzt Cookies, um Ihre Erfahrungen und die Qualität unserer Dienstleistungen zu verbessern. Durch die Nutzung dieser Seite akzeptieren Sie die Verwendung von Cookies. Weitere Information Ausblenden

Holwierde

Brauchen Sie ein Hotel?

Gesponserte Links

Routen in der Nähe

Sehenswürdigkeiten

Contentempfehlungen

Hotels in der Nähe

Restaurants in der Nähe

Gesponserte Links

🔎
Historische Dorf
Ortstyp: Historische Dorf
Adresse: Holwierde
Anzahl der Texte: 1
3 stars

Oorspronkelijk zijn er drie wierden geweest aan weerszijden van het Bierumermaar/Groote Heekt (precieze grens tussen beide is onduidelijk). Katmis (2,68 meter boven NAP) was de naam van het wierdedorpje aan de westoever, Holwirth (met de kerk, 2,82 meter) en Ban(t)sum (3,29 meter) lagen aan de oostoever. In de loop der tijd groeiden de plaatsen aaneen en begin 20e eeuw zijn de drie plaatsen bestuurlijk verenigd. Katmis en Holwierde waren vroeger over de Groote Heekt verbonden door de ‘Hiligho-brug’ (“Heilige Brug”), die werd aangelegd door de kloosterlingen van het klooster Feldwerd (bij Oldenklooster). Later werd deze klap vervangen door een vaste brug ten noorden hiervan, die werd opgeblazen in 1945 en daarna is vervangen door de huidige vaste brug hier weer ten noorden van.

Holwierde wordt bewoond vanaf de vroege middeleeuwen op een hoger gelegen kwelderwal en werd voor het eerst genoemd in 1247. In 1344 werd het dorp Halwirth of Halfwirth genoemd. Hol slaat op ‘lage’, hoewel ook wel ‘heilige’, ‘afhellende’ en ‘halve’ als verklaring voorkomt. In de late middeleeuwen kreeg de plaats door het vergraven van de Grote Heekt vanaf Jukwerd een verbinding met het Damsterdiep. In 1536 werd de plaats verwoest door troepen van Meindert van Ham. Bij de Sint-Maartensvloed van 1686 vielen in Holwierde 37 doden en bij de Kerstvloed van 1717 30 doden, waarop in 1718 de Vierburenpolder werd bedijkt en het gebied voor verdere watersnoden werd behoed. Holwierde had samen met Marsum een rechtsstoel in het redgerrecht van Vierburen. Op 16 november 1813 werd Holwierde net als de omliggende dorpen geplunderd door Franse troepen tijdens het Beleg van Delfzijl.

Klassifizieren dieser Punkt von Interesse
Link zur einer Route
Hinzufügen dieser Punkt von Interesse zu Ihren Routen in der Nähe

Kommentare

Kommentar zufügen

Gesponserte Links