Dierenpark Emmen

Uitbreiding en verplaatsing: De 'Es'
Dierenpark Emmen
Het verblijf van de Pinguïns

Gedeelte van de voormalige loopbrug tussen het oude en nieuwe gedeelte van het Dierenpark Emmen
Het dierenpark heeft op haar huidige locatie in het centrum van Emmen een oppervlakte van 13 hectare, maar liep in de jaren 1990 tegen haar grenzen aan; er was geen ruimte meer voor uitbreiding. Daarom begon de dierentuin in 1998 met een uitbreiding van zes hectare (inclusief nieuw parkeerterrein) aan de rand van Emmen op de Noordbargeres, die de Es wordt genoemd. De beide delen van het park werden verbonden door een grote loopbrug over de Hondsrugweg. Als eerste werden de humboldtpinguïns hier naartoe verhuisd. Deze bewonen nu een zeer groot verblijf waar de bezoekers doorheen kunnen wandelen. Later werden de guanaco's en poedoes er heen verplaatst en kwam er een groot overdekt speelgebied voor kinderen, genaamd Speelexpeditie Yucatán (tot 2007 Wallanganda genoemd). In het oude gedeelte werd ondertussen een nieuw prairiehondenverblijf en een raven en baarduilenvolière gebouwd, maar dit bleek veel te weinig om de bezoekers vast te houden (zie verder).

In 2007 werden plannen bekendgemaakt die inhielden dat het dierenpark het centrum van Emmen zou verlaten om zich in zijn geheel te vestigen op de Es, waar een oppervlakte van 40 hectare beschikbaar zou komen; bijna drie maal zo groot als het huidige park. Samen met een nog te bouwen theater moest dit dierenpark een nieuw attractiepark gaan vormen.[2] Eind 2007 werd bekendgemaakt dat de verhuizing uiterlijk in 2014 voltooid moest zijn.[3] Door financiële problemen is dat uitgesteld tot 2016. Het is de bedoeling er op de Es ook nieuwe diersoorten komen, zoals Axisherten, Brilkaaimans, Kamelen, Onagers, Pelsrobben en ijsberen, de leeuwen zouden daar ook weer terugkeren.[4] Begin 2011 werd echter besloten de leeuwen te vestigen op de oude locatie, op de plek van de vroegere Hof van Eden.

In december 2008 ging de gemeenteraad van Emmen akkoord met de herontwikkeling van het centrumgebied van Emmen.[5] De kosten van het megaproject werden inclusief verplaatsing van de dierentuin geraamd op minimaal 489 miljoen euro. De kosten voor het nieuwe dierenpark zouden 190 miljoen bedragen, waarvan 65 miljoen beschikbaar zou komen door verkoop van het oude terrein aan de gemeente Emmen. In mei 2010 stelde de minister van VROM, Huizinga, 8,5 miljoen euro beschikbaar voor de verplaatsing van het Dierenpark.[6] In december 2010 becijferde adviesbureau Twynstra Gudde dat de verplaatsing naar de Es te veel geld ging kosten waardoor de plannen moesten worden bijgesteld.

Reacties Statistieken

NL | | Publiek

Adres

Emmen

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Emmen

Zoeken

Emmen

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Emmen

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bezienswaardigheden in de buurt

Emmen

- RouteYou Selections -

Emmen

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Emmen

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=1761818" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com