This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Houtavemolen of Schietsjampettermolen.

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Windmill
Location type: Windmill
Location address: Wannegem-Lede
Number of texts: 1
4 stars
Made by Popeye_77

In de 16e eeuw stond hier zeker reeds een standerdmolen. Een storm werd deze op 27 oktober 1959 teveel, en hij ging tegen de vlakte. Zijn opvolger, de huidige molen, is afkomstig uit Houtave. De staak van deze molen dateert uit maar de staak dateert uit 1796.

Hij werd 10 juli 1981 naar de huidige standplaats overgebracht. Dit verliep niet zonder problemen. Bij de ontmanteling te Houtave op 10 maart 1981 wilde de plaatselijke veldwachter met een vuurwapen verhinderen dat de molen werd opgeladen. Vandaar de naam ‘Schietsjampettermolen’. Het gerecht moest ingeschakeld worden om de molen te kunnen verplaatsen.

De restauratie duurde tot 1987. Er werden opnieuw (net zoals in Houtave) houten pestelroeden aangebracht, hetgeen een aantal keren geleid heeft tot roedebreuk. In 2003 werd een nieuw prototype houten gevlucht aangebracht: tropisch hardhout (bilinga), versterkt met inox staven en epoxyhars. De gietijzeren askop is nog afkomstig van de molen te Houtave en werd gegoten door Joseph Van Aerschot uit Herentals. Er zijn zeer diepe ashuizen, dit in verband met de pestelroeden die de molen steeds gehad heeft (melding Nico Jurgens, Hoorn). De molen is draaivaardig en wordt in 2007 ook maalvaardig gemaakt.

Achter de toevoeging van deze billinga houtsoort zit een interessante verklaring. Van oudsher heeft men last dat de roeden afbreken (pestelbreuk). Omdat dit niet zonder gevaar is (en uiteraard de molen beschadigd), heeft men (Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap met tesamen met molendeskundigen, architecten, studiebureaus…) na veel studiewerk een oplossing uitgedokterd. Billingahout, versterkt met expoxyhars zou de kans op breuken moeten verkleinen, zonder het principe van de houten molen met voeten te treden. De Schietsjampettermolen is de eerste die hiermee uitgerust werd (met dank aan Karel Van Belleghem).

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links