Onze-Lieve-Vrouwkerk

Church

BE |

Public

De oorsprong van de kerk wordt verklaard door een legende. Rond 1242 werd de parochie gesticht door de bisschop van Doornik, Walter De Marvis. De bidplaats onderging in de loop der jaren vele veranderingen, maar over de oorsprong van de eigenlijke kerk is geen oorkonde te vinden.
Op 16 augustus 1653 brandde de kerk uit ten gevolge van een blikseminslag. In 1860 werd ze voor de tweede maal getroffen door de bliksem en bijna volledig door brand vernield. Op 28 augustus 1865 werd de nieuwe kerk ingewijd door Monseigneur Bracq.
De voornaamste bezienswaardigheden in de kerk zijn de fraaie preekstoel, het beeld van O.L.V. Geboorte en het beschermde orgel.
Ter gelegenheid van O.L.V. Geboorte (8 september) wordt het beeld elk jaar meegedragen in een ommegang. De gelovigen gaan dan biddend van de ene versierde kapel naar de andere. Deze ommegang dateert reeds van vóór 1400.
Het orgel werd tussen 1868 en 1873 door Jan Vergaert gebouwd met onderdelen uit het faillissement van orgelbouwer Van Peteghem. Het orgel werd ingrijpend verbouwd door de heer Loncke in 1951. Het heeft een compleet houten paradefront, beschilderd met aluminiumbrons. Het pijpwerk dateert uit vier verschillende periodes. In 1980 is dit orgel als beschermd monument geklasseerd.

Address

Nazareth
Belgium

Sponsored links

More about this place of interest

Routes nearby

Related channels

Sponsored links

© 2006-2017 RouteYou - www.routeyou.com