Ernest

Ernest

HomeRoutesPlaces of interest

Vianden

Village

LU |

Public

Source: RouteYou

Het toeristisch centrum van Vianden wordt doorsneden door de Our. In het centrum, aan de oevers van de Our, heeft u kans dat u de stoeltjeslift die vertrekt vanaf de Rue du Sanatorium hoog over het stadje naar de op 440 meter hoogte gelegen Belvédère ziet zweven. Als u de mogelijkheid heeft moet u daar zeker gebruik van maken, als de lift boven de Our zweeft, heeft u een duizelingwekkend uitzicht op Vianden en het machtige kasteel.
Het kasteel van Vianden (Veianen in het Luxemburgs) is een van de grootste middeleeuwse burchten van het land. Het oudste gedeelte dateert uit de 9de eeuw en was eeuwen lang tot 1820 bezit van het Nederlandse huis van Oranje. Vanaf 1978 is de Luxemburgse staat de eigenaar en is de burcht in haar oorspronkelijke staat hersteld. Verschillende delen onder andere de Ridderzaal, Wapenzaal, Byzantijnse zaal en Gravenzaal zijn te bezichtigen. Let u ook eens op de wachttoren die aan de voet van de heuvel staat en de naam Hockelsturm' draagt.
Een andere bezienswaardigheid is de hydro-elektrische centrale met pomphuis. Voor de opwekking van elektriciteit wordt hier gebruik gemaakt van het volgende vernuftige systeem: Op de Our is de Lohmuhlestuwdam gebouwd. Boven de dam liggen op de Sint Niklausberg twee grote spaarbekkens. Het hoogteverschil van bijna 300 meter tussen de bekkens en het stuwmeer wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Negen enorme turbines staan in een onderaardse krachtcentrale opgesteld om 's nachts, als er minder elektriciteitsverbruik is, het water uit het stuwmeer op te pompen naar de spaarbekkens. Overdag stroomt het water dan weer langs de turbines naar beneden. Vianden heeft een schitterend centrum, als u door de smalle straatjes wandelt, is het net of u een reis door de tijd maakt. Zo zijn er de Gotische kerk uit de 12de eeuw met het naast gelegen klooster, het Stadhuis en het huis van de beroemde Franse schrijver Victor Hugo bij de brug over de Our. Ook de vele prachtige 16e en 17e eeuwse herenhuizen aan de Grand-Rue hebben hun middeleeuwse uitstraling bewaard.

More about this place of interest

Comments

Routes nearby

Related channels

© 2006-2019 RouteYou - www.routeyou.com