This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Enkhuizen

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
City
Location type: City
Location address: Enkhuizen
Number of texts: 4
5 stars
Made by Dromos
Made by Dromos

Lucas Janszoon Waghenaer was born in 1533 in Enkhuizen. He would become a famous cartographer. He is the author of the work “Spieghel der Zeevaert”, the oldest printed sea-atlas. These maps have standard symbols for anchorage, water hazards, beacons and buoys.

Linked groups: Guide for mappers

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

De Koepoort of Westerpoort was eeuwenlang de westelijke toegangspoort tot de stad Enkhuizen en is een onderdeel van de vestingwerken van de stad.
Tussen 1590 en 1593 werd Enkhuizen landinwaarts, dus naar het westen, uitgebreid. Er kwam een aarden omwalling met een nieuwe verdedigingsgracht en zeven bastions. Op de plaats waar nu de Koepoort staat, kwamen een houten poort en een ophaalbrug. Een halve eeuw later wilde men de houten poort vervangen door een stenen poortgebouw. In 1649 werd de eerste steen gelegd, maar spoedig bleek dat het Bentheimer zandsteen voor de bouw niet geleverd kon worden. In 1654 maakte men de poort provisorisch af. De poort werd echter niet onderhouden en raakte in verval. In 1730 werd de poort hersteld en van een koepel voorzien. In 1793 werd een uurwerk met klok in de koepel aangebracht.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Enkhuizen, de fameuze Zuiderzeestad met zijn glorieuze verleden, wordt meestal om haar stedenschoon bezocht. De stad laat zich het best te voet bekijken. Een 6 kilometer lange bewegwijzerde wandelroute voert u langs alle mooie plekjes. Zo zijn er historische pakhuizen, havens met jachten, palingvissers, de Zuider- of Sint-Pancraskerk uit 1445 met een geel gelakte toren en het Zuiderzeemuseum een van de mooiste openluchtmusea van Europa.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

De mooiste meubels moesten naar het stadhuis

In september werden alle Noord-Hollandse steden die een bezoek van Napoleon konden verwachten, geïnformeerd over een mogelijke komst van de Keizer. Naast diverse standaardvoorwaarden waaraan een plaats moest voldoen, was er een bepaalde mate van vrijheid met welke eer men Napoleon zou ontvangen. Enkhuizen koos onder andere voor een rijkelijk gemeubileerd stadhuis.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links