This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Loodsboten

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
POI
Location type: POI
Location address: Vlissingen
Number of texts: 1
3 stars
Made by 172761

Vanaf de steiger kan je goed de loodsboten zien vertrekken en binnenkomen. Het is nog steeds een risicovol beroep, al worden loodsen die schipbreuk lijden tegenwoordig niet meer voor straf opgeknoopt. Nederlandse en Belgische loodsboten liggen nu vreedzaam naast elkaar aan een steiger, maar dat is wel eens anders geweest. Toen BelgiÙ Nederland in 1830 vaarwel zei en werd geregeld dat ook Vlaamse loodsen zich vrij mochten vestigen aan de Schelde, ontbrandde een zware concurrentiestrijd. Het was knokken geblazen wie als eerste een loods aan boord van een zeeschip kon brengen, waarbij de riemen niet uitsluitend gebruikt werden om te roeien.

Er is veel over een verdeelsleutel gehakketakt, maar nu bedienen de Nederlandse loodsen alle schepen naar en van Nederlandse havens plus 27,5 procent van de ‘Belgische’ scheepvaart; de rest is het werk van de Vlamingen. In de praktijk komen eerst drie Belgische loodsen in actie, voordat een Nederlander aan de beurt is. Ze maken daarbij gebruik van elkaars boten.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links