This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

De Vlist

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
River
Location type: River
Location address: Vlist
Number of texts: 2
3 stars
Made by K.W.Vleugels

De Vlist is een riviertje in Zuid-Holland dat loopt van Schoonhoven naar Haastrecht waar ze uitmondt in de Hollandsche IJssel. Hierbij stroomt ze door Schoonhoven, Bonrepas, Vlist en uiteindelijk Haastrecht, waarbij ze de gemeenten Schoonhoven en Vlist doorkruist. De rivier strekt zich hemelsbreed ongeveer uit over tien kilometer.

De Vlist is een veenrivier en werd vroeger gebruikt als boezem voor de polders rondom het riviertje, er stonden dan ook veel molens voor het verpompen van het water aan de oevers van de rivier. Vroeger werd de Vlist gebruikt voor transport van goederen, met name van Schoonhoven naar Utrecht.

Tegenwoordig heeft het riviertje meer een toeristische functie. Met name fietsers en wandelaars gebruiken het gebied voor hun tochten. In de zomer zijn de wegen naast de Vlist vol met motorrijders. De rivier zelf wordt vaak met kano’s bevaren, die in Haastrecht kunnen worden gehuurd. In de winter, wanneer de rivier is dichtgevroren, wordt de Twee Provinciëntocht gedeeltelijk over de rivier gereden.

Langs deze rivier (bij Bonrepas) werd Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, op 28 juni 1787 door patriotten uit Gouda tegengehouden en vervolgens naar een boerderij aan de Goejanverwellesluis gebracht.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Made by nbraeckm

De Vlist is een veenriviertje dat vroeger werd gebruikt als boezem voor de polders en voor transport van goederen. Het is hier prachtig fietsen en wandelen langs karakteristieke boerderijen en molens, zoals Molen de Bachtenaar en Molen Bonrepas.

Bij Kanocentrum Haastrecht kunt u kano’s en fietsen huren.
Adres: Hoogstraat 10, Haastrecht. Openingstijden: april-sept. di-zo 10.00-17.00 uur.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links