De Vlist

River

NL |

Public

De Vlist is een riviertje in Zuid-Holland dat loopt van Schoonhoven naar Haastrecht waar ze uitmondt in de Hollandsche IJssel. Hierbij stroomt ze door Schoonhoven, Bonrepas, Vlist en uiteindelijk Haastrecht, waarbij ze de gemeenten Schoonhoven en Vlist doorkruist. De rivier strekt zich hemelsbreed ongeveer uit over tien kilometer.

De Vlist is een veenrivier en werd vroeger gebruikt als boezem voor de polders rondom het riviertje, er stonden dan ook veel molens voor het verpompen van het water aan de oevers van de rivier. Vroeger werd de Vlist gebruikt voor transport van goederen, met name van Schoonhoven naar Utrecht.

Tegenwoordig heeft het riviertje meer een toeristische functie. Met name fietsers en wandelaars gebruiken het gebied voor hun tochten. In de zomer zijn de wegen naast de Vlist vol met motorrijders. De rivier zelf wordt vaak met kano's bevaren, die in Haastrecht kunnen worden gehuurd. In de winter, wanneer de rivier is dichtgevroren, wordt de Twee Provinciëntocht gedeeltelijk over de rivier gereden.

Langs deze rivier (bij Bonrepas) werd Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, op 28 juni 1787 door patriotten uit Gouda tegengehouden en vervolgens naar een boerderij aan de Goejanverwellesluis gebracht.

Address

Vlist
Netherlands

Sponsored links

More about this place of interest

Routes nearby

Related channels

Sponsored links

© 2006-2017 RouteYou - www.routeyou.com