This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Alkmaarse poolstrijd leidde tot nationale voetbaltoto

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Story
Location type: Story
Location address: Alkmaar
Number of texts: 1
3 stars

Alkmaarse poolstrijd leidde tot nationale voetbaltoto

Voor de invoering van het betaalde voetbal was de voetbalvereniging Alcmaria Victrix (1898) de flonkerende diamant onder de amateurverenigingen. Tot in 1954 profclub Alkmaar aan het firmament verscheen. Toonaangevende amateurclubs werden van hun beste spelers beroofd, toeschouwers trokken naar de Alkmaarder Hout, de kas van de amateurverenigingen slonk en in een ommezien verloren de amateurs hun onaantastbaar gedachte positie. Om het verlies aan inkomsten te compenseren begonnen veel amateurclubs een gesloten voetbalpool.
 
Alleen leden en donateurs van de eigen club konden aan de voetbalpool deelnemen. Het idee van zo’n pool was in mei 1955 gelanceerd door de Amsterdamse semi-profclub DWS. Amateurclubs stortten zich met verve op deze gouden formule. Deelnemers legden geld in en voorspelden de uitslag van een reeks geselecteerde wedstrijden. Een kruisje in het eerste vakje betekende een overwinning voor de thuisclub, een kruisje in het tweede vakje een zege voor de uitspelende vereniging en een kruisje in het derde vakje een gelijkspel. Een deel van de inleg was prijzengeld een ander deel stroomde in de kas van de vereniging. Op deze wijze konden de amateurverenigingen de tekorten aanvullen en het gekoesterde jeugdwerk veiligstellen.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links