This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Apies kijken in de Alkmaarder Hout

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Story
Location type: Story
Location address: Alkmaar
Number of texts: 1
3 stars

Apies kijken in de Alkmaarder Hout

‘Apies kijken’ in de Hout. Als je spreekt met oudere Alkmaarders gaan meteen de ogen glinsteren bij het horen van het woord apenkooi. Ze weten zich nog als de dag van gisteren te herinneren dat ze met hun ouders pinda’s en een ijsje gingen halen en vervolgens vertrokken naar de apenkooi even verderop naast Huize Westerlicht.
 
De apenkooi werd in 1932 ingericht in een oude schuur van een groentekwekerij die had moeten wijken toen Westerlicht werd gebouwd. De nieuwe voorziening was een schot in de roos. Apen lijken nu eenmaal erg op mensen, dus het gedrag van de aapjes boeide het publiek enorm. Dat gold voor zowel jonge als oudere Alkmaarders. Zo kon het publiek in april 1950 maar niet wachten op het te voorschijn komen van de aapjes, die vanwege de kou nog in hun nachtverblijf zaten: ‘De kinderen tillen elkaar op, de vingertjes gekromd in de mazen van het ijzergaas en de oude mannetjes prikken hun wandelstok in het grint om er, als op een smal krukje, op te kunnen leunen. Honderd ogen kijken naar het kleine, wat groezelige raampje in de groenhouten schotten. Dat raampje is het venster op de wereld voor de jonge aapjes erachter, die zo graag eens een kijkje zouden willen nemen bij al die mensen’.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links