This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Graf Monument Anne Maria Moens

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Monument
Location type: Monument
Location address: Ede
Number of texts: 1
3 stars
Made by Petra19

Anne Maria Moens opent in 1818 een kostschool in Huize Kernhem in Ede. Als leerling werden vooral rijke jongedames en jongeheren tot twaalf jaar uit de gegoede stand aangenomen en waren uit het hele land afkomstig. Het schoolgeld bedroeg ongeveer duizend gulden per jaar.
Het was de wens van Anne Maria om in het open veld begraven te worden. Zij had dit tijdig geregeld door al in 1818 hier op de Paasberg een stuk grond te kopen. Enkele van haar leerlingen zamelden geld in en konden zo het monument oprichten. Bij het maken van het monument werden in het opschrift vele taalfouten gemaakt. Deze zijn later hersteld zodat het opschrift wel op een gecorrigeerd opstel leek. Ze werd 54 jaar oud. (de geboortedatum vermeldt op het monument zijn is juist).
Vergeet niet het fraaie gedicht op het monument te lezen.
Na haar overlijden was het onder leiding van haar opvolger met de kostschool gauw gedaan en sloot enkele jaren later de deuren.
Het grafmonument is het oudste gedenkteken in de gemeente Ede en Rijksmonument.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links