This site uses cookies to improve your experience and the quality of our services. By using this site you agree to its use of cookies. More information Hide

Kerk Waardenburg-Neerijnen

Need a hotel nearby?

Sponsored links

Routes nearby

Places of Interest nearby

Matched content

Hotels nearby

Restaurants nearby

Sponsored links

🔎
Church
Location type: Church
Location address: Neerijnen
Number of texts: 1
3 stars
Made by 189308

Het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Waardenburg-Neerijnen is gebouwd in 1865.
Het is bekend dat op dezelfde plaats al eeuwenlang een godshuis stond. De kerk is gebouwd neogotische bouwstijl. Bijzonder is de hoofdspits geflankeerd door 4 kleinere hoektorentjes.
In de loop van de tijd is het kerkgebouw verschillende keren gerestaureerd, voor het laatst in 2004. Bij kleuronderzoek bleek dat de kerk oorspronkelijk okergeel was en deze kleur is toen weer aangebracht.
Lange tijd bestond er een nauwe relatie tussen de kerkelijke gemeente en de adellijke bewoners van de kastelen Neerijnen en Waardenburg. Er was sprake van het zogenaamde collatierecht, waarbij de kasteelbewoners invloed konden uitoefenen op het benoemen van een predikant.

In 1996 zijn vrijwilligers begonnen met het opknappen van de volledig verwaarloosde kasteeltuin en Victoriaanse kas. De tuin was tot aan het overlijden van de freule van Palland in 1972 een gebruikstuin. Dit betekende dat de tuin moest voorzien in de dagelijkse behoefte aan groenten, kruiden, fruit en bloemen voor de bewoners van Huis Neerijnen. Vanaf de start van de renovatie is zoveel als mogelijk de tuin in zijn oude functie hersteld. Ook is de oorspronkelijke indeling terug te vinden in de huidige tuin.

Classify this POI
Link to route
Add this POI to your routes nearby

Comments

Add comment

Sponsored links