Dagstapper Het Zwin - verkort traject

NL | | 20.5 km

Recommended

Author: Grote Routepaden

442 views | Public

Route description

Op zoek naar een verhaal van verzanden, inpolderen en ontpolderen
20, km

Door de trajectwijziging ten gevolge van het verleggen van de Internationale Dijk tussen België en Nederland, werd ook de naam van deze dagstapper gewijzigd van 'Knokke' naar 'Het Zwin'.

Je start in het centrum van Sluis. Vandaar ben je in een wip terug aan de grens, en kort daarna In Sint-Anna ter Muiden, een prachtig dorpje net over de grens. Daarna kom je weer even op grondgebied Knokke, en even later kan je genieten van een prachtig zicht op de nieuwe Zwinmonding, vanaf de nieuwe Internationale Dijk. Met een goede timing zie je hier een schitterend paars bloementapijt zinderen in de frisse zeelucht. Vreemde vogels hangen fladderend in de zilte wind. Resten van vestingen, bastions en burchten zijn de stille getuigen van een roemrijk verleden. Een geschiedenis van machtige havens en wereldvermaarde handelscentra maar ook van zeeslagen en oorlogen, van verzanding en verval. Over de Nederlandse grens zie je goed de sporen van de menselijke drang om almaar meer grond te winnen op de zee. Maar ook het resultaat van hoe de zee, na jaren van ontzilting en monocultuur, uiteindelijk ook zijn deel terugkrijgt: een rijk estuarium met een unieke fauna en flora, het weinige ‘puur natuur’ dat ons nog rest. Voeg daar nog het idyllische Retranchement en volledige fiere vestingen van Sluis.

Het is zeker mogelijk om de route uit te breiden met ca 4 km. Je wandelt verder tot aan Cadzand Bad en keert terug langs de andere kant van het Afwateringskanaal.

De wandeling wordt 4 km langer voor wie vanuit het bezoekerscentrum Het Zwin start.

Navigate on smartphone

Print the itinerary

Route information

Places of interest

Comments

Activities

Nearby

Routes nearby

Lodging nearby

Services nearby

Related channels

Please wait, your print is being prepared.

Your print is ready to download. Have fun on the road!

Download

This route on your website

<iframe src="//plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=en&amp;params.route.id=6880650" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

I found the route to be...

Additional feedback:

Try this feature for free with a RouteYou Plus trial subscription.

If you already have such an account, then log in now.

Try this feature for free with a RouteYou Premium trial subscription.

If you already have such an account, then log in now.

© 2006-2022 RouteYou - www.routeyou.com