Rutes científiques de Barcelona

Rutes científiques de Barcelona

InicioRutasLugares de interés

Este sitio utiliza cookies para mejorar su experiencia y la calidad de nuestros servicios. Al usar este sitio usted acepta el uso de cookies. Más información Ocultar

A Francesc Rius i Taulet

Publicidad

Monumento

ES |

Pública

Introducció
Francesc de Paula Rius i Taulet va ser alcalde de Barcelona pel partit liberal monàrquic en quatre fases diferents, l'última de les quals durant l'Exposició. Dos anys després de l'esdeveniment, el 1890, Rius i Taulet va morir. Poc després es va erigir aquest monument en el que es destaca la seva iniciativa urbanística. Dissenyat, altre cop, per Pere Falqués i amb l'escultor Manel Fluxà encarregat de les estàtues, el que no explica aquest monument es com la gestió de Rius i Taulet i el seu consistori van portar a l'Ajuntament a una ruïna econòmica de la que va costar anys sortir.

Contingut:
“Haz lo que debas, aunque debas lo que hagas”. Aquesta va ser la resposta que Rius i Taulet va donar als periodistes catalans que preguntaren sobre la despesa econòmica que suposava l'Exposició. La cita mostra les dues cares de l'alcalde de les patilles prominents, que feien les delícies dels diaris satírics de l'època. Certament tenia empenta i volia tirar endavant el projecte, però també va deixar l'Ajuntament amb un fort endeutament com a conseqüència de l'esdeveniment. Els industrials catalans i el Govern espanyol, després d'unes llargues negociacions, brillantment novel·lades per Eduardo Mendoza a “La Ciudad de Los Prodigios”, també van contribuir econòmicament a l'Exposició. Les males llengües diuen que Madrid va aportar prou com per que els catalans no poguessin dir que ho havien fet tot sols, però no suficient com per evitar l'endeutament municipal. Amb tot, l'Exposició va suposar, per primera vegada, una obertura de la ciutat cap al mar amb la creació del Passeig de Colom, que anava des del monument al “descobridor” fins a l'entrada de la Ciutadella. També en aquest moment es va electrificar l'enllumenat públic de Les Rambles i del mateix Passeig Colom. L'Ajuntament va engegar diverses iniciatives per atraure els visitants estrangers a la mostra, que es va anunciar per tota Europa. El tren des de França es va oferir a mitat de preu i es va voler que cent policies de la Guàrdia Urbana aprenguessin francès per poder comunicar-se amb els turistes. Aquesta mesura va ser molt aplaudida a la premsa que la va considerar molt útil. En l'actual carrer Pujades, davant de l'entrada a la Ciutadella, es trobava una de les grans atraccions de l'Exposició, la Muntanya Russa.

Dirección

Barcelona
Barcelona
España

Más sobre este lugar de interés

Rutas en la zona

Canales relacionados

Publicidad

© 2006-2018 RouteYou - www.routeyou.com