Monument Karel de Blauwer

Karel de Blauwer staat symbool voor alle blauwers (smokkelaars) die via dit beroep in de rand en niet zonder gevaar het dagelijks harde bestaan op het platteland probeerden draaglijk te maken.
Het verhaal...
Karel Velde, een eenvoudig vlasbewerker geboren in Haringe anno 1840,komt in aanraking met de blauwersstiel via zijn werkgever die de herberg annex winkel "In de Heibeke" uitbaat. Zijn vrouw is meid bij de boer van wie ze een eenvoudig huisje huren en het gezin telt 3 zonen en 3 dochters. Aanvankelijk smokkelt hij in groep maar gaat later voor eigen rekening werken met personeel en klimt maatschappelijk op tot een machtig en rijk man ; het gezin verhuist naar Roesbrugge waar mevrouw een stoffenzaak runt. Geld en machten richten zijn gezin echter ten onder : een zoon deserteert uit het leger na alle geld uit de lade te hebben gejat en de jongste dochter huwt veel te vroeg met een stadse heer.
Na (valse ? ) beschuldigingen van verraad tegenover één van zijn bendeleden, verklikt deze uit wraak de verdere smokkelplannen van Karel Velde aan 2 Franse douaniers..
Overmoedig en door iedereen in de steek gelaten wil Karel persoonlijk nog één grote slag slaan : op klaarlichte dag in volle galop met een wagen smokkelwaar door de douane rijden; maar ook dit plan wordt verraden en Karel belandt, zwaargewond door de omgekantelde kar, in de gevangenis van Duinkerke (F) waar hij sterft.
Het boek werd geschreven door Jules Leroy, geboren in Haringe (1858) die op jonge leeftijd verhuisde naar het grenscafé "De Hagedoorn" waar hij gedurfde en trieste smokkelavonturen hoorde.
De figuur is fictief en een soort prototype van blauwer waarbij allerhande smokkelverhalen in 1 figuur worden samengevat; het boek is realistisch geschreven : iedereen kent de plaatsen waar Karel en zijn bende opereerden.
In 1897 verscheen het verhaal als feuilleton in de "Gazette van Brugge", werd in 1899 voor het eerst als boek uitgegeven met hedrukken in 1901 en 1906, werd in "De Belgische Standaard" als feuilleton uitgegeven in 1917 en nog eens in boekvorm in 1922 met diverse herdrukken.
De pastoor van Haringe, pater Joris Declercq alias Djoos Utendoale herschreef het verhaal in 1976 onder de titel "Karel Velde".
Passend eert dan ook het Blauwersmonument van plaatselijk kunstenaar Rik Ryon sinds 1980 dit epos.

Reacties Statistieken

BE | | Publiek

Adres

Poperinge

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Poperinge

Zoeken

Poperinge

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Poperinge

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bezienswaardigheden in de buurt

Poperinge

- RouteYou Selections -

Poperinge

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Poperinge

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=1815441" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com