Wandelen langs oude Leiearmen

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
7.24 km
18 m
01u26
Easy

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

3105 keer bekeken | Publiek

Laatst geverifieerd: 19 november 2022

Beschrijving door de auteur

Start en aankomst: parking aan het einde van de Munkenhofdreef, Wielsbeke.
Lengte: 7,5 km
Toegankelijkheid: Moeilijk toegankelijk met rolstoel en kinderwagen.

Lang geleden werd de Leie rechtgetrokken om dienst te doen als kanaal voor vrachtvervoer. De mooie wandeling laat ons kennis maken met de nog bestaande oude Leiearmen en bijhorende weilanden, een ‘oud’ bos en enkele waardevolle historische gebouwen.

1. Je start aan de parking en wandelt richting oude Leiearm. Deze Leiearm werd bij de laatste rechttrekking van de Leie eind jaren 70 afgesneden. Je neemt de buitenzijde van deze Leiearm en wandelt tussen twee historische sites door. Aan de linkerkant het Munkenhof, aan de rechterkant het kasteel van Ooigem. In de 9de eeuw werd een versterkte motte gebouwd die de hoofdplaats van het gewest was. Door de jaren heen werd de site verbouwd tot het kasteel dat er nu staat. Door de bomen zijn het geklasseerd duivenhok en de schandpaal te zien.

2. Kort na het kasteel van Ooigem sla je rechtsaf en wandel je tot aan de grote weg. Steek deze weg over en wandel richting Leie. Vlak voor de brug sla je rechtsaf en neem je het jaagpad. Je volgt even het jaagpad en gaat dan bij het geboortebos rechts de weilanden in naar het Ooigembos. Let even op de mooie oude meidoornhaag met haar rijke vogelleven. Ooigembos is een ‘oud’ bos en het enige historisch boscomplex van die omvang en kwaliteit in de West-Vlaamse Leievallei. De rijke voorjaarsflora bestaat uit bosanemoon, wilde hyacint, salomonszegel en slanke sleutelbloem en met een beetje geluk kan je hier ook de zeldzame eenbes vinden. Buizerd en sperwer broeden in het bos en in de zomer is ook de boomvalk te bewonderen. Naast de roofvogels zijn er ook heel wat bosvogels te zien, zoals de boomklever. Recent werden in het deel van Ooigembos dat paalt aan de Leie de populieren gekapt. De grote cultuurpopulieren verhinderden de natuurlijke verjonging van iep en haagbeuk in dit deel van het bos. Door het kappen van deze populieren zal de diversiteit van zowel fauna als flora in dit deel van het bos binnen enkele jaren een stuk hoger zijn dan voordien.

3. In het bos neem je op de T-splitsing rechtsaf en wat later vlak voor de huizen linksaf. Deze weg vervolg je tot de splitsing met de Leembosstraat waar je linksaf slaat. Een recente nieuwe aanplant tussen Ooigembos en de oude Leiearm van Bavikhove laat mooi het verschil zien tussen het ‘oude’ bos met mooie ondergroei van daarnet en een nieuw bos in ontwikkeling.

4. Je wandelt tot vlak voor de Leie en neemt rechts de binnenkant van de meander.
Langs het water zijn verschillende zeggesoorten te zien en in de zomer zorgen de bloeiende oeverplanten voor een prachtig schouwspel. In de natte weilanden kan je pinksterbloemen en blaartrekkende boterbloem vinden. Af en toe flitst de ijsvogel over het water en in de rietkragen wordt de laatste jaren geregeld het woudaapje waargenomen. Bemerk ook de oude vlasfabriek met rootputten, zwingelkot en bakstenen schoorsteen, een restant van de eens zo bloeiende vlasnijverheid langs de Leie.

De paadjes tussen de oude Leie en de Leie brengen je naar een gebied waar sleedoorn en meidoorn in het voorjaar het wandelpad kleuren. De windluwe plekjes langs dit deel van de wandeling zijn geliefd bij heel wat vlindersoorten zoals oranjetipje, landkaartje, citroenvlinder en het stilaan zeldzaam geworden hooibeestje. Langs de oevers zijn het dan weer libellen en juffers die de show stelen.

5. Aan het einde van de oude Leiearm kom je ter hoogte van de Plaatsebeek terug langs het jaagpad. Steek de Plaatsebeek over via het jaagpad langs de Leie en vervolg je weg langs de buitenkant van de meander. In de Plaatsebeekvallei liggen waardevolle natte beekdalgraslanden. De steile randen, natte weiden, knotwilgen en kwelzones met bosbies en bittere veldkers maken van het gebied een juweel. Neem zeker ook even de tijd om het gedicht ‘Zonnewende’ van onze lokale rivierdichter Yves De Bosscher te lezen.

6. Je komt terug op het jaagpad en vervolgt je weg richting startplaats. Langs het jaagpad wandel je best boven op het talud, zodat je de oevers van de Leie goed in de gaten kan houden. Aan de waterlijn zijn oeverlopers en grote gele kwikstaarten vaste klanten. Bekijk ook eens de afgekalfde oevers, waar de betonnen versterking door de golfslag van de schepen plaatselijk weggezakt is. Misschien ontdek je wel de nestholte van een ijsvogel of oeverzwaluw. Net voor je terug aan de parking komt zie je een oude versterkte hoeve. Dit is het Munkenhof, een historisch zeer waardevolle hoeve. Er zijn resten gevonden van een Frankische hoeve, maar het zijn vooral de monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij die vanaf de 10e eeuw hun stempel op de regio gedrukt hebben.

Deze wandeling verscheen eerder in Klimop 2017-1.

Klimop is het ledentijdschrift van Natuur.koepel vzw. Meer info: http://www.natuurkoepel.be

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=4548581" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/4548581/wandelroute/wandelen-langs-oude-leiearmen?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Wandelen langs oude Leiearmen - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/4548581-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Wandelen langs oude Leiearmen"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com