van Veenplas tot Heuvelrug

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
Bron

Bron: HenkvD

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

32.3 km
69 m
02u09
Easy

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

706 keer bekeken | Publiek

Beschrijving door de auteur

Een route met zeer uiteenlopende landschappen van IVN de Bilt.
Karakteristiek is de kleinschaligheid: agrarisch landschap met weilanden, rechthoekige akkers, houtwallen en geriefbosjes. Verder vind je
stuifzanden, landgoedbossen en heide. Naar het westen zie je een zogenaamd slagenlandschap: langgerekte weilanden gescheiden door slootjes. Door de grote afwisseling is de biodiversiteit
hoog.

a. Je begint je tocht bij rijwielhandel Bakker aan de rotonde Jan Steenlaan. Je rijdt de fietstunnel door en aan het einde meteen twee keer links en op het einde rechtsaf (Bernhardlaan). Je ziet rechts de Bilthovense Boekhandel (waar nog veel meer informatie over De Bilt en over de natuur te vinden is). Het pand is onderdeel van de Julianaflat, een ontwerp van Dudok. Het flatcomplex, uit het einde van de jaren vijftig, moest aan het centrum van Bilthoven 'een voornaam aanzien' geven. Het gazon heeft een opvallende hoefijzervorm. Aan het einde van de Bernhardlaan oversteken, even l.a. en meteen weer r.a.: Koperwieklaan. Bij de rotonde links (Sperwerlaan), eerste rechts (Bosuilaan). Aan het einde ga je rechts het fietspad op, de oude spoorbaan tussen Bilthoven en Zeist. Links zie je de Biltse Duinen, een landschapsmonument en bijzonder natuurgebied. Voor een wandeling volgende keer? Je volgt het fietspad een stukje en gaat bij de paddenstoel rechts af. Je rijdt de Leeuweriklaan uit en steekt op het einde over naar het fietspad van de Boslaan, waar je rechts gaat en de eerste links (Korte Boslaan).

b. Aan het einde van de Korte Boslaan links aanhouden, de Parklaan op. Trap rechtdoor (let op de bijzondere trapeziumvormige huizen rechts). Ga op het einde rechts (Noord-Houdringelaan) en na honderd meter links het fietspad op van de Soestdijkseweg-Zuid. De witte buitenplaats rechts, aan de overkant van de weg, is het gemeentehuis, Jagtust.

c. Na de eerste rotonde zie je links twee kleine huisjes. Dit zijn de oorspronkelijke arbeidershuisjes van landgoed Houdringe. Bij de tweede rotonde zie je links in de hoek het oude tolhuis. Fiets verder tot de verkeerslichten.

d. Je gaat verder rechtdoor. Vlak voor de verkeerslichten zie je in het weiland een paar mooie oude beuken. Bij de verkeerslichten ga je rechts, rechtdoor de Dorpsstaat in en meteen weer links (!). Uit het tunneltje rechtdoor, over het bruggetje (over de Grift) rechtsaf. Je bent in het Kloosterpark. De markante weertoren van het KNMI valt je meteen op. Over het bruggetje meteen rechts, dan eerste weg l.a. Voor het KNMI rechts en dan r.d. Over de brug direct l.a. de parallelweg van de Utrechtseweg op. 

e. Bij de volgende brug fiets je het Kloosterpark weer uit en gaat linksaf. Je komt op de Utrechtseweg. Links zie je landgoed Sandwijck. En aan de overkant het Boetzelaerpark. Even na Sandwijck zie je een sluisje. Hier stond vroeger de grootste vingerhoedfabriek van Nederland. 

f. Bij het stoplicht steek je de Utrechtseweg over, en gaat aan de overkant linksaf, rijrichting vervolgen (richting Fort De Bilt). Rechts horeca (Vink) en nog een uit hout opgetrokken pand. Beide panden zijn van hout omdat ze in het schootsveld van Fort de Bilt liggen en snel afgebroken moesten kunnen worden. Het fort maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie.

g. Vlak voor Fort De Bilt ga je het fietspad op door park De Berekuil. Je rijdt rechtdoor (zwenkt even rechts en meteen weer links, even links en meteen weer rechts) tot het fietspad langs de Biltse Rading. (volg de borden Hooge Kampse Plas). Hierna rechtsaf onder de A27 door (het palissander hekwerk is een faunapassage) en daarna bij de stoplichten linksaf en oversteken (!). Je komt op het Voorveldsepad, gaat met de bocht mee, langs Fort Voordorp, rechts (Voordorpseweg) en linksaf het Hooge Kampse Pad op. Van de Hooge Kampse Plas zou je misschien denken dat het een veenplas is. Niets is minder waar.

h. Op het einde van het Hooge Kampse Pad ga je links (Groenekanseweg en je fietst over de spoorbaan (!) rechtdoor. Links zie je de bekende boomkwekerij Copijn. Er zijn veel boomkwekerijen in de regio vanwege de geschikte grond (veen en zand) en de vraag naar bomen, heesters en struiken vanuit de landgoederen.

i. Rijd de Groenekanseweg helemaal af en ga weer onder de A27 door tot de verkeerslichten. Je steekt de weg over (!) en gaat aan de overkant rechtdoor. Aardig weetje: waar nu een Chinees restaurant zit (rechts) was vroeger een herberg: De Groene Kan. De kan die daar vroeger hing, zit nu gemetseld in de westgevel van het huis tegenover het restaurant, dus links vanaf de Groenekanseweg. Misschien is het dorp Groenekan hiernaar genoemd.

j. Ga verder richting Fort Ruigenhoek (beperkt toegankelijk, maar zeer de moeite waard. Einde r.a. fietspad. Fietspad volgen. Op T-kruising fietspaden r.a. Einde l.a., richting Achtienhoven. Einde l.a. Net na bocht, Korssesteeg. Op het einde ga je links (Groenedijk) en op het einde weer links, de weg op. Je fietst op de Achterweteringseweg door Achttienhoven, deel van een oud ontginningsgebied bestuurd door een proost. Aan het einde weer links en dan gelijk rechts de Korssesteeg in. Je komt op een nieuwe weg die doodloopt voor auto's. Langs de weg zijn nieuwe boerderijen gebouwd als compensatie voor gesloopte boerderijen langs de Gageldijk. Dit is onderdeel van het plan Noorderpark, een groot project voor natuurinrichting en recreatie in onder andere de gemeente De Bilt. Het was niet eenvoudig de belangen van de boeren, recreanten en natuurbeschermers te verenigen.

k. (Een andere keer zou je rechtdoor kunnen fietsen, richting Westbroek, naar het Bert Bospad, een schitterend wandelpad dwars door de Westbroekse Zodden). Op het einde (bij het hekje) ga je links het fietspad op. (Let op de informatieborden die je nog meer vertellen over het gebied). Aan het einde maak je een U-bocht en fietst aan de andere kant van het water verder. Je bent op de Graaf Floris V Weg.

l. Je steekt de provinciale weg over, gaat onder het viaduct door, de Vuursche Dreef op, rechtdoor tot de driesprong. De Vuursche Dreef is, evenals de Graaf Floris V Weg, de grens tussen Noord-Holland en Utrecht volgens de eeuwen geleden gemaakte afspraken tussen de bisdommen. Op de Vuursche Dreef, kort na het Schepersveld, zie je links de Hollandsche Sloot. Dat was vroeger een trekvaart met jagerspad. Nu is het een zandpad met een droge greppel. Hier liep de grens in een rechte lijn richting noorden, naar de Zuiderzee. Er staan leeuwenpalen om die grens aan te geven. Als je, toen alles nog hei was, vanaf de noordkant langs de palen keek, keek je recht op de Utrechtse Dom. Halverwege de Vuursche Dreef is rechts het Schepersveld. Van oudsher een rustplaats voor de schapen. Vuursche is afkomstig van het woord furs of fors dat bos betekent.

m. Rechtsaf de Karnemelkseweg en rechtdoor het fietspad op. Je fietst nu in het Maartensdijkse Bos. Tot eind jaren negentig waren in Maartensdijk de langste ontginningspercelen. Bij een ruilverkaveling zijn deze percelen door een nieuwe weg doorsneden. Ook in het Maartensdijkse Bos is goed te zien hoe het veen vroeger is afgegraven in lange slagen. Eerst werden de slagen als akker gebruikt. Later, door inklinking en vernatting, vooral als weiland. De Dorpsweg, waaraan landgoed Eyckenstein ligt, is een van die ontginningsassen. Maartensdijk was ooit in oppervlakte de grootste gemeente van Nederland. Je vindt er nog veel oude boerderijen en landgoederen. Bij de driesprong ga je rechtsaf, richting Maartensdijk. In het weiland vallen je de bijzondere koeien op.

Aan het einde van het fietspad (de Landwinkel en restaurant Mauritshoeve aan je linkerhand) ga je rechts en daarna meteen weer links, voor landgoed Eyckenstein.

(Je zou nog een klein stukje kunnen doorfietsen voor een bezoek aan Agnes biologische kruiden- en bloemenpluktuin en de historische moestuin. Let op de vlaggen links).

n. Pad vervolgen (let op de barriére halverwege (!), aan het einde rechtdoor de Gezichtslaan op. Je steekt de provinciale weg over en rijdt tot de Soestdijkseweg- Noord. Daar steek je over naar het fietspad aan de overzijde en gaat rechtsaf terug naar het startpunt.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie
Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=6153142" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com