Monumentenpark

Op 19 september 2004 werd het Herdenkingspark ingehuldigd door burgemeester Dirk De Vis.
Het park is een herdenkingssite rond de thema’s oorlog en geweld. Het hoofddoel is het samenbrengen van alle oorlogsmonumenten die tot dan toe overal in de deelgemeenten Kwaadmechelen en Oostham verspreid stonden. In dit gedeelte van het park worden tevens enkele collectiestukken van het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis gevestigd te Brussel, permanent tentoongesteld.

Monument Kwaadmechelen en Oostham
Ter nagedachtenis van de plaatselijke slachtoffers uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog richtten de lokale autoriteiten een monument op. Dit van Kwaadmechelen werd bij de aanleg van het Pater Geversplein achter de kerk geplaatst. Dit van Oostham vond na de ontruiming van het oude kerkhof, zijn definitieve plaats in het park aan de kerk. Beide monumenten staan sinds 19 september 2004 naast elkaar in het Gemeentelijk Monumentenpark van onze fusiegemeente te Oostham.

De treurende weduwe
Dit monument herinnert sinds 1999 op het kerkhof van Kwaadmechelen aan de talrijke slachtoffers die gevallen zijn ter hoogte van het Albertkanaal te Kwaadmechelen op 11, 12, 13 en 14 Mei 1940.
Sinds augustus 1939 bouwde het Belgisch Leger het Albertkanaal uit tot een versterkte hindernis om de Duitsers te kunnen stoppen. Na de inval op 10 mei 1940 bereikte Duitse eenheden vanuit Leopoldsburg het Albertkanaal te Kwaadmechelen. Na een strijd van bijna vier dagen slaagden zij er in het kanaal te overschrijden en hun opmars verder te zetten in de richting van het Westen. De gevechten kostten het leven aan zestien Belgische en vier Duitse soldaten. Na een tijdelijk graf op het veld van eer werden de lijken overgebracht naar het kerkhof van Kwaadmechelen. Vandaag rusten er geen gesneuvelden meer. Alle lichamen werden in de loop der jaren overgebracht naar hun respectievelijke woonplaatsen.

De bronzen plaat onder de brug.
Deze gedenkplaat herinnert eveneens aan de gevechten op 11, 12, 13 en 14 mei 1940.
Het Wielrijderseskadron van de Zesde Infanteriedivisie was vanaf de nacht van 11 op 12 mei 1940 ontplooid ter hoogte van de brug te Kwaadmechelen. Zij verijdelden op 12 mei 1940 een eerste poging van de Duitsers om de kanalen over te steken. De Duitsers werden genoodzaakt zich terug te trekken richting Kwaadmechelen. Het eskadron verloor hierbij acht manschappen en vierendertig onder hen werden krijgsgevangen gemaakt. Om dit wapenfeit te gedenken werd op 22 juli 1951 op initiatief van de Commandant van het Escadron, Henri De Page, en in aanwezigheid van talrijke oudgedienden, de gedenkplaat onder de brug van het Albertkanaal ingehuldigd door Burgemeester Emiel Hermans.

Monument van de Engelsen
Deze steen gedenkt de Engelse militairen die sneuvelden bij de bevrijding van Kwaadmechelen en Oostham. Op 06 september 1944 bereiken de Engelse troepen vanuit Tessenderlo het Albertkanaal. Genendijk en Genebos zijn bevrijd. Op 08 september 1944 trekken Engelse troepen die de brug in Beringen overstaken via Beverlo, Oostham binnen. Engelsen en Duitsers bekampen elkaar voor ons grondgebied. Op 13 september 1944 is Oostham definitief bevrijd. De strijd eiste vier Engelse mensenlevens. De gedenksteen werd op 16 september 2000 door Burgemeester Georges Michiels ingehuldigd.

Reacties Statistieken

BE | | Publiek

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Ham

Zoeken

Ham

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Ham

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bezienswaardigheden in de buurt

Ham

- RouteYou Selections -

Ham

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Ham

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=892887" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com