De Groote Fabrieke

De Groote Fabrieke, een unieke katoenspinnerij, is sinds 2000 beschermd als monument. Ze dateert uit 1907 en was erg belangrijk voor de economie van Avelgem en omgeving. De gebouwen zijn nu gerenoveerd en onderverdeeld in lofts, kantoren en winkels.

In 1906 is de Noord-Franse industrieel Leurent op zoek naar een goede locatie voor een nieuwe spinnerij. Zijn voorkeur gaat uit naar Vlaanderen, omdat er op dat moment veel gestaakt wordt in het geïndustrialiseerde noorden van Frankrijk.

Hij komt uiteindelijk in Avelgem terecht: daar zijn veel werkkrachten voorhanden en bovendien heeft het dorp een station en ligt het nabij de Schelde. Eind 1907 gaat de fabriek al van start. Ze heeft een eigen spoorverbinding met het station van Avelgem voor de aanvoer van het ruwe katoen.

Franse architecten ontwerpen de fabriek. In het langwerpige hoofdgebouw staan de spinmachines opgesteld. De aandrijving komt van stoommachines en wordt naar de verschillende verdiepingen overgebracht via de toren achteraan. In de loop der jaren wordt de fabriek stelselmatig uitgebreid.

Aan de spinmachines werken vooral vrouwen. De mannen laden en lossen, bedienen de stoominstallatie en onderhouden de machines. Op het hoogtepunt van de productie, na de Tweede Wereldoorlog, stelt 'de groote fabrieke', zoals ze in de volksmond heet, 450 mensen tewerk. Ze is daarmee de grootste werkgever van Avelgem.

In de jaren 1970, met de opkomst van de volautomatische spinnerijen, raakt het bedrijf in moeilijkheden. Het sluit de deuren in 1979. Nu is de site onderverdeeld in lofts, kantoren en commerciële ruimtes.

Risorsa

Diritti d'autore: Creative Commons

Commenti Statistiche

BE | | Pubblica

Indirizzo

Doorniksesteenweg 151, Avelgem

Pubblicità

Cose da fare nella zona

Avelgem

Ricerca

Avelgem

Scegliete tra più di 40 attività:

Ricerca di itinerari

- Selezioni RouteYou -

Avelgem

Scopri gli itinerari più belli e popolari della zona, accuratamente raggruppati in apposite selezioni.

Luoghi di interesse nelle vicinanze

Avelgem

- Selezioni RouteYou -

Avelgem

Scopri i luoghi di interesse più belli e popolari della zona, accuratamente raggruppati in apposite selezioni.

Destinazioni vicine

Avelgem

Pianifica il tuo itinerario

Con RouteYou puoi creare facilmente mappe personalizzate. Traccia il tuo itinerario, aggiungi waypoint o nodi, luoghi di interesse e di ristoro, e condividi le mappe con la tua famiglia e i tuoi amici.

Pianificatore di itinerari

Pianificatore di itinerari

Questo luogo di interesse sul tuo sito

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=it&amp;params.poi.id=2508141&amp;params.language=nl" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Prova questa funzionalità gratuitamente con un abbonamento di prova RouteYou Plus.

Se hai già un tale account, accedi ora.


Più di 8.500.000 itinerari


Più di 15.000.000 utenti


Più di 4.200.000 luoghi d'interesse

Indirizzo

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, Belgio

Seguici

Scarica l'applicazione gratuita

Contatto

Marketing e vendite

sales@routeyou.com

Domande generali

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com