Holwierde

Oorspronkelijk zijn er drie wierden geweest aan weerszijden van het Bierumermaar/Groote Heekt (precieze grens tussen beide is onduidelijk). Katmis (2,68 meter boven NAP) was de naam van het wierdedorpje aan de westoever, Holwirth (met de kerk, 2,82 meter) en Ban(t)sum (3,29 meter) lagen aan de oostoever. In de loop der tijd groeiden de plaatsen aaneen en begin 20e eeuw zijn de drie plaatsen bestuurlijk verenigd. Katmis en Holwierde waren vroeger over de Groote Heekt verbonden door de 'Hiligho-brug' ("Heilige Brug"), die werd aangelegd door de kloosterlingen van het klooster Feldwerd (bij Oldenklooster). Later werd deze klap vervangen door een vaste brug ten noorden hiervan, die werd opgeblazen in 1945 en daarna is vervangen door de huidige vaste brug hier weer ten noorden van.
Holwierde wordt bewoond vanaf de vroege middeleeuwen op een hoger gelegen kwelderwal en werd voor het eerst genoemd in 1247. In 1344 werd het dorp Halwirth of Halfwirth genoemd. Hol slaat op 'lage', hoewel ook wel 'heilige', 'afhellende' en 'halve' als verklaring voorkomt. In de late middeleeuwen kreeg de plaats door het vergraven van de Grote Heekt vanaf Jukwerd een verbinding met het Damsterdiep. In 1536 werd de plaats verwoest door troepen van Meindert van Ham. Bij de Sint-Maartensvloed van 1686 vielen in Holwierde 37 doden en bij de Kerstvloed van 1717 30 doden, waarop in 1718 de Vierburenpolder werd bedijkt en het gebied voor verdere watersnoden werd behoed. Holwierde had samen met Marsum een rechtsstoel in het redgerrecht van Vierburen. Op 16 november 1813 werd Holwierde net als de omliggende dorpen geplunderd door Franse troepen tijdens het Beleg van Delfzijl.

Commenti Statistiche

NL | | Pubblica

Indirizzo

Holwierde

Pubblicità

Cose da fare nella zona

Holwierde

Ricerca

Holwierde

Scegliete tra più di 40 attività:

Ricerca di itinerari

- Selezioni RouteYou -

Holwierde

Scopri gli itinerari più belli e popolari della zona, accuratamente raggruppati in apposite selezioni.

Luoghi di interesse nelle vicinanze

Holwierde

- Selezioni RouteYou -

Holwierde

Scopri i luoghi di interesse più belli e popolari della zona, accuratamente raggruppati in apposite selezioni.

Destinazioni vicine

Holwierde

Pianifica il tuo itinerario

Con RouteYou puoi creare facilmente mappe personalizzate. Traccia il tuo itinerario, aggiungi waypoint o nodi, luoghi di interesse e di ristoro, e condividi le mappe con la tua famiglia e i tuoi amici.

Pianificatore di itinerari

Pianificatore di itinerari

Questo luogo di interesse sul tuo sito

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=it&amp;params.poi.id=1726398&amp;params.language=nl" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Prova questa funzionalità gratuitamente con un abbonamento di prova RouteYou Plus.

Se hai già un tale account, accedi ora.


Più di 8.500.000 itinerari


Più di 15.000.000 utenti


Più di 4.200.000 luoghi d'interesse

Indirizzo

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, Belgio

Seguici

Scarica l'applicazione gratuita

Contatto

Marketing e vendite

sales@routeyou.com

Domande generali

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com