Langdorp 12,5 km

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
12.6 km
125 m
02u31
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

2972 keer bekeken | Publiek

Beschrijving door de auteur

Langdorp 12,5 km
We vertrekken aan de parochiezaal van Langdorp-centrum. We steken de eerste laakbrug over en volgend de Demer stroomopwaarts richting Testelt.
Het te volgen traject wordt gekenmerkt door een afwisseling van weilanden, hooilanden, akker, populieren op vochtige delen en naaldbosjes op droge gronden.
Tevens bemerken we lineaire landschapselementen als bomenrijen met knotbomen, hagen, grachten en beken.
We verlaten de Demerkant en steken de tweede Laakbrug over. We blijven deze zandweg volgen, ook wanneer we onderweg een andere zandweg, de Peperstraat, links laten liggen. Aan de splitsing gaan we links: dit is de Buikpoelstraat.
Rechts op de hoek van de Buikpoelstraat en de Binnenweg, zien we een langgevel hoeve, ook wel Frankische, Keltische of Oud-Saksiche hoeve genoemd.
Deze boerderijen hebben een enkelvoudige bouw, steeds met dezelfde oost-west plaatsindeling nl. woonhuis, stal en schuur. De boerderij is zo georiënteerd dat er overdacht maximaal aan zon en licht naar binnen schijnt.
We slaan rechts af en volgen de Binneweg. Aan de Broekstraat, dit is een T-splitsing, gaan we naar rechts: ‘Groot Laekerbroek’.
We gaan langs het Engelbroek tot aan de volgende splitsing. We wandelen hier naar rechts, en aan de volgende splitsing links tot aan de Testeltsesteenweg: dit is de Grootbroekstraat.
De vroeger beschreven natuurelementen zijn ook hier steeds terug te vinden. Een typische vogel die we in dit open valleiland aantreffen is de kievit met zijn lange kuif en zwart-witte kleur.
Op de grote steenweg gaan we eventjes naar links en nemen we rechts de Oudenstokstrat die ingeleid wordt door Amerikaanse Eik.
Vroeger stond hier langs de Testeltsesteenweg een stenen kapel die werd gebouwd bij het aanleggen van de steenweg. Deze kapel werd gebouwd ter vervanging van een andere, welke dichter bij de Demer heeft gestaan (1649).
Volgend de legende zou een schipper de kapel hebben laten bouwen toen hij zijn schip weer vlot kreeg nadat het vastgevaren was. Deze kapel is ondertussen afgebroken, maar het kruispunt draagt nog steeds de naam “ ’t Kapelleke”.
We volgen de Oudenstokstraat, steken achtereenvolgens de spoorweg over en de Oude Mechelsebaan. We slaan rechts het eerste bospaadje in.
Aan het Bosruiterterrein houden we rechts. We steken het kruispunt van de hertreemstraat over, nemen het bospad links en laten de beklimming rechts liggen. Aan de splitsing wandelen we rechts, dan links en vervolgens zoveel mogelijk rechtdoor tot aan de Kiekopstraat, een brede kiezelweg. Hier nemen we de weg naar links.
We wandelen langs het Kabouterland. Deze boerderij is één van de vele pleisterplatsen voor jongerengroeperingen. De Langdorpse bossen zijn een gegeerde kampplaats voor d ejeugdbewegingen.
Aan de splitsing Kiekopstrat – Molenheidestraat staat een kapel die dateert van 1894. Deze kapel werd door de buren gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. De twee beeldjes prijken tussen allerlei vaasjes en kruisjes.
We nemen de Moleneheidestraat links en gaan 100 meter verder schuin opnieuw het bos in: de Veelseweg.
We steken de Hertbreemstraat over, daarna de Molenheidestraat. Via een poortje volgen we het bospad tot aan de Kleine Opperstraat, waar we links afslaan richting Heimolen.
Deze molen dateert van 1662 en werd opgericht door Gillis Van den Eynde. Later kwam hij door erfenis toe aan juffrouw Fassbinder die hem liet restaureren. Nu is de molen eigendom van Natuurpunt Aarschot.
Nabij de Heimolen vinden we struikheide die goed gedijt op arme, droge zandgronden. Na verloop van tijd zijn er wel allerlei struiken en bomen spontaan komen vestigen tussen de heide.
Aan het domein Heidemolen gaan we rechts. We steken de Molenstraat over en volgen het paadje tegenover de molen. We nemen na 150 meter het bospaadje rechts tot op de Diepvenstraat.
Langs de Dievenstraat staat de Cockxkapel onder een eikenboom. Volgens de overlevering zou een vader, die met zijn blind kind van Scherpenheuvel kwam, aan deze boom zijn gekomen toen zijn dochter plots zei: ‘Vader, zie eens wat een schoon kindje daar in dat kapelletje aan die boom!’. Van vreugde gaf de vader geld aan de familie Theys om een stenen kapel te bouwen: dit gebeurde in 1865. Ze werd gebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. De mensen uit de omtrek echter kwamen een tijd lang naar deze kapel om een noveen te bidden ter ere van de drie gezusters van Brustem om van “de slapte” te genezen. We vinden dan ook de beelden de Heilige Berthilia, Heilige Genoveva en Heilige Eutropia terug.
We gaan eventjes naar rechts en nemen dadelijk de eerste straat links: de Merenstraat.
Rechts van deze weg verschijn een mooi landschapje van vochtige weilanden, omzoomd met houtkanten. In het laatste weilandje recht, rukken de wilgenstruiken vanuit het moeras op. De straatnamen ‘Merenstraat’ en het verder gelegen ‘Diepven’ duiden inderdaad op moerassige plekken.
Aan B&B De Meren volgen we links het bospaadje en nemen we daarna de eerste weg links. Aan het kruispunt gaan we rechts tot aan ‘Gasthuis Ter Venne’. We komen op de Diepvenstraat en gaan eventjes rechts tot aan het tenniscentrum ‘The Forests’. Wees wel voorzichtig langs deze grote baan. We steken de Oude Mechelsebaan over en wandelen links langs de Winterstraat tot over de spoorweg. Daar gaan we eventjes links en daarna het eerste bospaadje recht, rechts liggen maar wandelen wat verder de bosweg rechts omhoog. Aan de open plek volgen we de bosweg rechts, nemen terug recht en dan links naar de watertoren, die gelegen is op het hoogste punt van Langdorp. We volgen het pad, steken de Wilgenputstraat over en volgen de Bosbergstraat.
We wandelen hier door de naaldbossen van de Bosberg. We komen langs het kasteel van de Bosberg, dat gerestaureerd werd.
We dalen het pad af en gaan naar rechts tot aan de Grote Meur, dit is een grote holle weg. Deze baan volgen we eventjes rechts en slaan dan linksaf de Vuurmolenstraat in.
Hier stond vroeger een graanmolen die werd aangedreven door een stoommachine. Vandaar de naam ‘vuurmolen’.
Juist voor het bos volgen we links een kerkweg, eerst bergop en dan bergaf tot aan de Langdorpsesteenweg.
Op het hoogste punt hebben we een prachtig zicht op de Demervallei en zien we aan de einder Rillaar liggen.
We steken de Langdorpsesteenweg over en volgen richting kerk.
De Sint-Pieterskerk dateert van 1357. Ze is opgetrokken in typische ijzerzandsteen en baksteen. De stijl is een variant van de Brabantse hooggotiek. Zij werd in de 18de eeuw verbouwd. De venstertoren is vierkantig en versierd met een toegangspoort en een rond venster. Het interieur is rijk aan kunstwerken: hoofdaltaar, gewijd aan Sint-Pieter, de twee mooie zijaltaren ter ere van Sint-Anna en Onze-Lieve-Vrouw en een orgel van Willem Robustelly (1779-1791).
We wandelen over het kerkhof naar de parochiezaal.
Toerisme Aarschot (Uitgave van 1993)

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=557693" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/557693/wandelroute/langdorp-12-5-km?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Langdorp 12,5 km - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/557693-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Langdorp 12,5 km"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com