De Sint Laurentiuskerk van Zelzate

Sint-Laurentius werd in 1570 verheven tot een zelfstandige parochie, los van Assenede. De oude Sint-Laurentiuskapel (1377) werd omgevormd tot parochiekerk. In de 19de eeuw was deze kerk in zo’n slechte staat dat een vernieuwing zich opdrong.  De nieuwe indrukwekkende neogotische kerk ontworpen door de Gentse architect Edmond de Perre-Montigny werd in 1879 ingewijd.
Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werden verschillende glasramen en het dak beschadigd bij het opblazen van een brug. De herstellingen gebeurden door de Gentse architect A.R. Janssens in 1920. Bij de Duitse inval in België in mei 1940 heeft het Belgische leger de toren “uit voorzorg“ gedynamiteerd, waarbij het puin onfortuinlijk op het dak van de kerk terechtkwam. Het transept en het koor, de originele glasramen van 1900, de neogotische beschilderingen van 1900 door kunstschilder Remi Goethals en het orgel van de gebroeders Reygaert werden vernield. Pas in 1950-52 werd de schade hersteld. Het schip, het koor en het transept werden in originele, neogotische stijl heropgebouwd. De toren werd vervangen door een slanke en moderne constructie van 65 meter.
Het interieur is indrukwekkend helder en egaal geschilderd. Het hoogkoor en de zijkoren zijn van elkaar gescheiden door fraaie ijzeren hekken uit 1902 (kunstsmid I. Blanquaert).
Het meubilair is eenvormig neogotisch en speciaal vervaardigd voor de nieuwe kerk in de jaren 1880-1900. Hoogaltaar en zijaltaren bevatten talrijke beelden uit de periode van en na 1891. Het neogotisch retabel  uit 1894 afkomstig uit de kapel van het Sint-Jan-Berchmanscollege in Antwerpen past wonderwel bij het geheel. 

Reacties Statistieken

BE | | Publiek

Adres

Zelzate

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Zelzate

Zoeken

Zelzate

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Zelzate

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bezienswaardigheden in de buurt

Zelzate

- RouteYou Selections -

Zelzate

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Zelzate

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=2347421" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons op

Facebook

Linkedin

YouTube

Contact

Marketing, verkoop, etc.: sales@routeyou.com

Algemene vragen: info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com