Kasteel van Voorde

Bron: Toerisme Ninove

Verscholen achter een beboomde dreef zie je het kasteel met zijn bewogen geschiedenis. Eerst gekende kasteelheer was Zeger Van Voorde die leefde in het begin van de 13de eeuw of was het, volgens andere bronnen, Jan Van Idegem, in de 14de eeuw schepen in Geraardsbergen? Ook een zekere Jan Van Oostkerke, het geslacht Tedegemia, de edelen van Gruuthuyse, de familie van Idegem én Roeland van Wedergraete, van wie de grafsteen vóór de kerkdeur ligt, bewoonden ooit het (vroegere) kasteel. Het huidige kasteel werd opgetrokken in 1539 door Joos ven der Meere om enkele tientallen jaren later, in 1580, in brand te worden gestoken door Gentse rebellen en opnieuw hersteld. Van de oorspronkelijke laatmiddeleeuwse waterburcht met vier hoektorens, gebouwd in traditionele zand- en baksteen resten nu nog de noordvleugel met toegangspoort, de flankerende torentjes en de twee grote hoektorens, een gedeelte van de oostvleugel en de onderbouw van de zuidvleugel. De rest van de vleugels werd aangepast in 1928. De ophaalbrug werd vervangen door een vaste toegang. Op de binnenkoer werd in 1827 een dubbelhuis met neoclassicistische inslag gebouwd. Tot in 1736 bleef de burcht bewoond door de familie van der Meere, afstammelingen van de bouwheer, om nadien gebruikt te worden als boerderij met verschillende achtereenvolgende privé-eigenaars. Nog later werd het een klooster van de “zusters van Vincentius a Paulo” van Buggenhout die de gebouwen ook als school gebruikten en zodoende hebben heel wat Voordenaren goede en allicht ook minder goede herinneringen aan “hun” kasteel. In 1974 werd het verkommerde domein gekocht en nadien gerestaureerd door kunstenaar Yves Rhayé.

 

Yves Rhayé (°1936 - †1995), afkomstig uit Oostende, was binnenhuisontwerper van opleiding maar ontdekte al snel dat hij liever beeldhouwde, boetseerde en schilderde. Zijn oeuvre verraadt zijn voorliefde voor embryonale vormen en vruchtbaarheidssymbolen, zijn surrealistische schepselen en oerfiguren roepen een sprookjesachtige, zelfs akelige sfeer op. Over de aankoop van het kasteel van Voorde zou hij ooit hebben gezegd: “Dit kasteel is de dwaasheid van mijn leven”. Toch bewoonde hij de burcht, “waarvan de deuren maar voor weinigen opengingen” tot hij in 1995 bij een verkeersongeluk om het leven kwam.

Reacties Statistieken

BE | | Publiek | Engels

Dingen om te doen in de omgeving

Ninove

Zoeken

Ninove

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Ninove

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bron: Toerisme Ninove

Bezienswaardigheden in de buurt

Ninove

- RouteYou Selections -

Ninove

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Ninove

Bron: Toerisme Ninove

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=8154765" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com