This website is also available for your locale (English, United States). Click here to change it.
Click here to hide this message.

Landgoed De Oxerhof

Castle
Location type: Castle
Importance: You should see this when you are in the region
Number of texts: 1
3 stars
Need a hotel nearby?
Made by Sallands Bureau voor Toerisme | Reference Sallands Bureau voor toerisme | © All rights reserved
Made by Sallands Bureau voor Toerisme | Reference Sallands Bureau voor toerisme | © All rights reserved

De landschappelijke schoonheid van Oxe wordt vooral gevormd door het landgoed De Oxerhof. De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot de twaalfde eeuw. Omstreeks 1862 liet de familie Van Doorninck op het landgoed Huis Oxerhof bouwen en een landschapspark aanleggen in Engelse stijl.

Aan het eind van de negentiende eeuw worden grote hoeveelheden oer (een soort ijzererts) op de gronden van de Oxerhof gedolven. De eigenaar kreeg hiervoor toen der tijd een vergoeding. Voordat cokes (ontgaste kolen) werden uitgevonden in 1709 werd houtskool gebruikt. In de omgeving van Colmschate waren ook veel houtskoolbranders en waarschijnlijk is de naam Colmschate ook hieruit ontstaan door een samenstelling van ‘cole’ (kool of houtskool) ‘man’ en ‘kot’ of ‘kate’ wat huis betekent. Ten tijde van de Romeinse overheersing heeft Heeten zich tot een groot centrum in de regionale ijzerhandelsnetwerk kunnen ontwikkelen.
Tijdens de oorlog was de Oxerhof aanvankelijk een herstellingsoord voor aan het Oostfront gewond geraakte SS-ers. In 1944 werd het door de Sicherheitsdienst (=SD) ingericht als kamp voor politieke gevangenen. Enkele dagen voor de bevrijding hield de SD er nog veertig man gevangen.

Tegenwoording spreekt men van Studiecentrum de Oxerhof en is een School voor Praktische Filosofie en Spiritualiteit gevestigd en worden regelmatig studiedagen, weekeinden en -weken gehouden. voor cursisten en geïnteresseerden. Het programma omvat o.a. studie, bijeenkomsten en fysiek werk.

Linked characteristic groups: Wist je dat...
Linked thematic groups: Geologie, Wereldoorlog

Link to group
Link to route

Sponsored links

Comments