Kerk Heukelum

Source: GroeneHartstocht

Oorspronkelijk gesticht als R.K. Mariakerk. Sinds circa 1573 is het kerkgebouw eigendom van en in gebruik bij de hervormde gemeente van Heukelum en is de geschiedenis van het gebouw met de geschiedenis van die gemeente verbonden. Alles bij elkaar genomen kan de gemeente te Heukelum terugzien op een bijna duizendjarige geschiedenis vol boeiende, bewogen en soms ook dramatische gebeurtenissen.

Het jaar 1699 is voor de kerk een rampjaar geworden. In dat jaar werd de kerk getroffen door een geweldig noodweer en werd grotendeels door brand verwoest.

De kerk bezat tot 1699 een hoge, fraaie toren. Naar schatting was deze aan de begane grond circa 10 bij 10 meter. De hoogte van de toren moet minstens 60 meter hoog zijn geweest. Wat vorm en uitvoering betreft kon hij vergeleken worden met de Sint Janstoren in Gorinchem.De kerk werd na deze rampspoed gedeeltelijk herbouwd.

Na het herstel werd er een nieuwe kleine klok in de toren gehangen. Ook de grote klok, die tijdens de brand naar beneden was gestort, werd weer opgehangen. Nadat was gebleken dat er een barst in deze klok zat werd deze opnieuw gegoten en in 1758 weer teruggeplaatst.

In 1772 echter was het weer raak. Opnieuw stond de toren in lichterlaaie en waren alle gemaakte kosten voor niets geweest. De grote klok werd zwaar beschadigd! De toren werd weer hersteld, maar een stuk lager dan voorheen.

In 1799 gaat de toren over in eigendom van de burgerlijke gemeente. De gemeente had echter een schuld van fl.8.000,00 en besloot om de toren voor de sloop te verkopen. De verkoop had plaats op 12 maart 1829. Toren, klok en uurwerk brachten in totaal fl.4.500,00 op. De gevolgen van het afbreken van het historisch bouwwerk deden zich al spoedig voelen. De gemeente moest het nu doen zonder klok en uurwerk. Toentertijd een groot ongemak! Dertig jaar later, in 1859, werd dit probleem opgelost en een nieuw toren(-tje) geplaatst.

Zo rond 1728, werd een aanbouw aan de kerk geplaatst. Tevens werd aan de noordzijde een houten portaal gebouwd. De ramen aan de westzijde van de aanbouw zijn vermoedelijk na de plaatsing van het orgel in 1779 dichtgemetseld. Zo heeft de kerk zijn huidige vorm gekregen.

Het portaal aan de noordzijde van de kerk dateert uit 1966 en is in 18e eeuwse stijl gebouwd. Voorheen was dit een houten portaal.

 

Source

Source: Kerk Heukelum

Comments Statistics

NL | | Public

Advertisement

Things to do in surrounding

Lingewaal

Search

Lingewaal

Choose from more than 40 activities:

Route search

- RouteYou Selections -

Lingewaal

Discover the most beautiful and popular trails in the area, carefully bundled into appropriate selections.

Source: GroeneHartstocht

Sights nearby

Lingewaal

- RouteYou Selections -

Lingewaal

Discover the most beautiful and popular attractions in the area, carefully bundled in appropriate selections.

Destinations close by

Lingewaal

Source: GroeneHartstocht

Plan your route

With RouteYou, it's easy to create your own customised maps. Simply plot your route, add waypoints or nodes, add places of interest and places to eat and drink, and then easily share it with your family and friends.

Route planner

Route planner

This place of interest on your website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=en&amp;params.poi.id=8635027&amp;params.language=nl" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Try this feature for free with a RouteYou Plus trial subscription.

If you already have such an account, then log in now.


More than 8,500,000 routes


More than 15,000,000 users


More than 4,200,000 points of interest

Address

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, Belgium

Follow us

Download the free app

Contact

Marketing & sales

sales@routeyou.com

General queries

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com