BAKELSE Aa

De Bakelse Aa stroomt door het landgoed Bakelse Beemden. Beemden zijn laaggelegen natte gronden die ontgonnen zijn tot graslanden. De beemden werden gebruikt als hooiland. Dus geen vee erop, maar alleen maaien en gebruiken voor het vee in de winter op stal. Van oorsprong is de Bakelse Aa een kronkelende beek. Door de jaren heen is de beek recht­getrokken om de snelheid van de waterafvoer te vergroten. Door een te snelle waterafvoer treedt verdroging op, hetgeen met name voor natuurgebieden ongun­stig is. Om verdroging tegen te gaan, mag de Bakelse Aa weer als vanouds kronkelen zodat het water langer wordt vastgehouden.
Het landgoed Bakelse Beemden wordt ingericht als waterbergingsgebied. Als het water in de Bakelse Aa zo hoog komt te staan dat het water niet meer kan worden afgevoerd en een overstroming dreigt, worden de stalen kleppen van de hoogwaterstuw in de Bakelse Aa opgetrokken. Overtollig water uit de Bakelse Aa stroomt dan gecontroleerd het landgoed op. Het water stroomt dan over de akkers en zal het beekdal gedeeltelijk vullen met een laag water van enkele decimeters (0 – 80 cm). Als het waterpeil in de Bakelse Aa zakt, worden de stuwkleppen weer neergelaten. Het water uit de waterberging wordt dan door de Bakelse Aa afgevoerd. De stalen kleppen van de hoogwaterstuw liggen normaal gesproken op de bodem van de beek.

Bij de foto: De hoogwaterstuw in de Bakelse Aa

Reacties Statistieken

NL | | Publiek

Adres

Bakel

Advertentie

Dingen om te doen in de omgeving

Helmond

Zoeken

Helmond

Kies uit meer dan 40 activiteiten:

Routes zoeken

- RouteYou Selections -

Helmond

Ontdek de mooiste en meest populaire routes in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bezienswaardigheden in de buurt

Helmond

- RouteYou Selections -

Helmond

Ontdek de mooiste en meest populaire bezienswaardigheden in de buurt, zorgvuldig gebundeld in passende selecties.

Bestemmingen in de buurt

Helmond

Plan je route

Met RouteYou kan je eenvoudig zelf aangepaste kaarten maken. Stippel je route uit, voeg waypoints of knooppunten toe, plan bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden in en deel alles met je familie en vrienden.

Routeplanner

Routeplanner

Deze bezienswaardigheid op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/poiviewer/free/?language=nl&amp;params.poi.id=2542142" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.


Meer dan 8.500.000 routes


Meer dan 15.000.000 gebruikers


Meer dan 4.200.000 trekpleisters

Adres

Kerkstraat 108

9050 Gentbrugge, België

Volg ons

Download de gratis app

Contact

Marketing en verkoop

sales@routeyou.com

Algemene vragen

info@routeyou.com

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com