RouteYou in De Tijd

7 juni 2007, 00:00

Auteur: RouteYou

Publiek


De Tijd (07/06/2007): Toeristische sector gaat multimediaal



-- (tijd) - Toerisme zal nooit nog hetzelfde zijn. Althans, dat hoopten de aanwezigen op de studiedag over 'Mobiele toepassingen voor toerisme', die deze week in Gent plaatsvond. Verscheidene bedrijven en organisaties in Vlaanderen leggen zich volop toe op de ontwikkeling van nieuwe soft- en hardware, die citytrips, museumbezoeken en fietstochten naar een niveau hoger zouden moeten tillen. Alle presentaties op de studiedag in Gent hadden een constante: ze waren erop gericht innoverend te zijn in een facet van de toeristische sector, met behulp van moderne, mobiele technologie. Meer concreet: ze werken met (een combinatie van) pda (een zakcomputer), gsm, gps of het internet.

Daarmee situeren ze zich ook expliciet in groeiende markten. Want hoewel nu slechts een fractie van de bevolking een pda heeft, het staat vast dat dat aandeel nog sterk zal groeien. Bovendien, en dat is een troef, is niet telkens vereist dat de gebruiker zo'n toestel in bezit heeft. Naargelang de toepassing kan hij er ook eentje lenen of huren.

De uitdagingen voor mobiele toepassingen in toerisme zijn groot. In de eerste plaats omdat de 'modale toerist' niet bestaat: de noden van een jong koppel op citytrip zijn niet dezelfde als die van een familie die naar zee trekt of een groep senioren die gaat wandelen. Bovendien zijn de technische mogelijkheden zo uitgebreid dat het zelfs een nadeel kan worden.

Dat ondervond Marc Rubben, docent in de opleiding toerisme van de KHMechelen. Hij was betrokken bij een onderzoeksgroep die een digitale wandelgids voor Mechelen ontwikkelde, onder de naam 'CityInMyPocket'. 'Ons project sloeg niet goed aan, omdat er te veel opties waren ingebouwd in de zakcomputer. Het werd te ingewikkeld', zegt Rubben. Voor ontwikkelaars stelt zich dus een dilemma: hun apparaat moet multifunctioneel zijn, maar niet té multifunctioneel. In hun jargon: het toestel moet 'grannyproof' zijn, 'omabestendig'.

Het viel op dat de meeste ontwikkelaars op de studiedag die boodschap ook begrepen hadden. Ze richten zich vaak vooral op een bepaalde niche in de toeristische sector, bijvoorbeeld op wandelaars of museumbezoekers.

WEB 2.0

Een van de spectaculairste presentaties was die van Ontrack Navigation. Dat Gentse bedrijf ontwikkelde RouteYou, een website waarop zeer eenvoudig wandel- of fietsroutes uitgestippeld kunnen worden. Niets bijzonders, ware het niet dat de website daar tal van opties bij integreert.

Zo kan de gebruiker met zijn vervoermiddel naar keuze opteren voor de kortste, snelste of leukste weg van punt A naar punt B. Bovendien kan hij het programma ook zelf routes laten berekenen aan de hand van de ingestelde voorkeuren. Voor een culturele wandeling door Gent bijvoorbeeld, geeft de gebruiker gewoon de gewenste afstand en het begin en het eindpunt aan, gecombineerd met het trefwoord 'kunst'. De computer doet de rest. Op het scherm verschijnt een gedetailleerde route, zowel in kaartvorm als op satellietfoto's.

Op de kaart zijn bovendien interessante checkpoints aangeduid, met telkens een omschrijving en eventueel een bijhorende foto of filmpje. Handig is dat de informatie kan worden opgeslagen op allerlei dragers of simpelweg worden afgedrukt.

Een andere sterkte is de implementering van het zogenoemde Web 2.0, een verzamelterm voor interactiviteit op het internet. Gebruikers kunnen de website zelf aanvullen of verbeteren met eigen routes, foto's, tips, enzovoort. De gebruikers vormen zo een zichzelf steeds verbeterende 'community'.
LEVENDE LABORATORIA

Het Hasseltse onderzoekslaboratorium i-City ontwikkelt technologie die mooi aansluit bij RouteYou. Het lab, dat ondersteund wordt door de Vlaamse overheid, ontwikkelt toepassingen voor de toekomst op onder meer pda's, laptops en smartphones. Daarvoor heeft het twee 'levende laboratoria' opgestart in Hasselt en Leuven, waar honderden contractueel verbonden testgebruikers hun toepassingen uittesten.

Een van de proefprojecten die er loopt, is een signaleringssysteem voor pda's. Via een draadloos WiFi-netwerk krijgen gebruikers continu informatie op hun scherm over de plaats waar ze zich bevinden. Zo kan een winkel bijvoorbeeld zijn promoties op het scherm laten verschijnen wanneer iemand voorbij de etalage loopt.

Een andere, door de proefpersonen gesmaakte toepassing is de mobiele routeplanner van De Lijn. Die maakt het mogelijk waar je ook bent na te gaan welke bussen je kunt nemen naar een bepaalde bestemming. Een uiterst handige tool, zeker in combinatie met gps-technologie.

INFRAROOD

Mobiliteit combineren met toerisme leidt niet enkel tot toepassingen op straat, ook voor musea zijn er opties. In die markt bekwaamt RVO-Society zich, een vzw die de kloof tussen technologie en maatschappij wil dichten. Voor het Leuvense kenniscentrum IMEC ontwikkelde RVO-Society een expositieruimte voor bezoekers, waarin allerlei technologische hoogstandjes verwerkt werden.

Het basiselement is ook hier een pda die de bezoeker met zich mee draagt door het museum. Onderweg wordt de positie van het toestel voortdurend geregistreerd via infraroodstralen, waardoor geen gps-systeem nodig is. Door het toestel op een onderwerp te richten, zoals bij een afstandsbediening, verschijnt op het scherm alle relevante informatie in tekst, beeld of geluid.

Wat vooral interessant is, is dat de pda alle handelingen registreert. Dat maakt het mogelijk een profiel van de gebruiker op te stellen, een lijst van wat hem interesseerde, en op het einde een geïndividualiseerd overzicht van het bezoek mee te geven. Zo kan de gebruiker nadien alles nog eens nalezen of herbekijken.

Gerelateerd nieuws

Reacties

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com