Vaals en Sluis meest populair om fietstochten te plannen

24 mei 2008, 00:00

Auteur: RouteYou

Publiek | Frans

Vaals
Bron foto: Pascal Brackman
Nederland bekijkt de
1 000 000ste pagina op RouteYou.com

Nadat in Nederland de 1 000 000ste pagina bekeken werd op de website van RouteYou.com gingen we even onderzoeken welke plekjes in Nederland nu het meest populair zijn om fietsroutes uit te stippelen.  Zoals je weet kan je dus jouw eigen fietstocht uitstippelen op RouteYou.com en afprinten of opladen op de GPS.
Vaals of Sluis meest populair om fietsroutes te plannen. Kwestie van hoe je het bekijkt.

We onderzochten  hoeveel km fietsroute er werd uitgestippeld door de gebruikers in elke Nederlandse gemeente.  Dus we gingen aan het tellen hoeveel km daarvan er in elke gemeente ligt.

We onderzochten dit aan de hand van de bijna 170 000 bezoeken op de website vanuit Nederland en bijna
700 000 bezoeken wereldwijd.

De gemeente Vaals kwam er als topper uit.

Alhoewel de gemeente slechts 24 km² groot is, werden er maar liefst 450 km fietsweg in uitgestippeld, of zo een 19km/km².

Bekijk hier een aantal routes uit deze regio


In de  gemeente Sluis werden wel het grootst aantal km fietstochten gepland (meer dan 1400 km). Maar omdat dit zo een grote gemeente is, is het aantal km slechts 4,6 km fietstocht/km².
Km fietsroute
Vaals
Bron: Wikipedia
Wat Vaals te bieden heeft...

Dat Vaals er als fietstocht-topper uit komt is zeker geen toeval, want de gemeente heeft heel wat te bieden. Het dorp ligt op de kalkgronden van  Limburg waar ook de naam Sneeuwberg naar verwijst. Hier ligt ook het hoogste punt van Nederland (322m): de Vaalserberg, en het Drielandenpunt wat in 1839 eventjes een vierlandenpunt was tussen  Duitsland/Pruisen, België, Nederland en Neutraal Moresnet. In 1919 werd Neutraal-Moresnet bij België gevoegd.

Bekijk hier een aantal routes uit deze regio
De top plaatsen in Nederland...

In deze tabel zie je de top 10 van gemeenten in Nederland. Zoals ook uit het kaartje blijkt scoort Limburg zeer sterk.

Etten-Leur, waar Vincent VanGogh ooit woonde en werkte, scoort het hoogst in Noord-Brabant (nr. 5). Bekijk hier een anatal routes die door Etten-Leur gaan

Rondom de gemeente Zeist in de provincie Utrecht ligt ook een cluster van intensieve fietsactiviteit (8,2 km/km²). Bekijk hier een aantal routes die door de gemeente lopen. De Utrechtse Heuvelrug heeft dus duidelijk zijn invloed. 

Je krijgt een iets ander beeld (zie kaartje hier onder) als je het aantal km fietstochten per gemeente bekijkt (zonder dit te delen door de oppervlakte van de gemeente).

TOP GEMEENTE KM FIETSROUTE/KM²
1 VAALS                              18,9
2 VALKENBURG A/D GEUL                              18,3
3 STEIN                              17,5
4 GULPEN-WITTEM                              17,4
5 ETTEN-LEUR                              15,0
6 MARGRATEN                              14,4
7 MEERSSEN                              13,6
8 EIJSDEN                              11,0
9 VOERENDAAL                              10,4
10 BEEK                              10,4
Aantal km per gemeente
Sluis aan de top in het aantal km fietstochten gepland op RouteYou.com

Zoals reeds vermeld is Sluis met zijn 1400 km fietstochten de koploper in absoluut aantal fietstocht kilometers. Met in zijn kielzog de gemeente Gulpen-Wittem (1270km),  Schouwen-Duiveland (1265km) en Moerdijk (970 km).


Nog wat gegevens

Wat achterliggende gegevens over RouteYou.com. In het totaal kende deze bijna één en een half jaar oude website reeds meer dan 650 000 bezoeken (mei 2008). Het groeit snel want elke maand komen er ongeveer 100 000 bezoeken bij, zeker nu het fietsseizoen volop aan het warmdraaien is.

Gerelateerd nieuws

Reacties

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com