Pytheas plek van de maand: Bronkhorst

12 oktober 2008, 00:00

Auteur: RouteYou

Publiek | Frans

Pytheas

Pytheas' keuze

Globespot van de maand

Opzet

Elke maand vragen we iemand om een moderne Pytheas te zijn en te vertellen over zijn/haar meest opvallende of geliefde plekje op deze aardbol, en waarom. Word jij de volgende Pytheas van de maand? Schrijf ons een mail met jouw verhaal naar info@routeyou.com.

Pytheas van de maand

Leen De Temmerman
Bron foto: Johan Potman
De Pytheas van de maand is

Johan Potman. Fervente gebruikers van RouteYou zullen zeker al een reeks van zijn routes tegen gekomen zijn? Hij staat hier bekend als Ri-Jo-To.

Het was ons opgevallen dat zijn wandelingen en fietstochten zeer uitvoerig gedocumenteerd waren, met grote passie beschreven en verrijkt met prachtig fotomateriaal. We zijn dan ook zeer blij en vereerd dat Johan hier zijn Pytheas plek wil delen met ons!


Hartelijk dank Johan


Dit vertelt Johan over zichzelf:

Tijdens het ‘werkzame deel’ van mijn leven heb ik regelmatig gereisd en vele grote steden bezocht.

Amsterdam, Brussel, Londen, Wenen, New York, Los Angeles etc. hebben, ondanks hun honderdduizenden - of zelfs miljoenen inwoners, hun charmes en zijn zeer bezienswaardig.

Maar nu ik op een leeftijd ben gekomen dat ik niet meer hoef te werken, heb ik tijd voor mijn hobby’s. Eén van mijn hobby’s is met de GPS wandel- en fietstochten uitzetten, of bestaande routes omzetten naar GPS route. Samen met mijn echtgenote Rikie controleer ik de routes en onderweg fotografeer ik de markante punten en bezienswaardigheden.

Met deze gegevens publiceer ik onder de naam Ri-Jo-To de GPS-routes op de site van Route You voor andere belangstellenden.

Nu is op de fiets de actieradius niet zo groot , dus de meeste routes zijn dan ook van dicht bij huis in de Gelderse Achterhoek, waar behalve een mooie natuur, nog veel kastelen en oude landhuizen te vinden zijn.

Hier volgt zijn verhaal over zijn Pytheasplek!

Globespot van de maand: Bronkhorst, Gelderland, Nederland

Het verhaal over mijn mooiste plekje gaat over een stad dicht bij huis namelijk: Bronkhorst.

Het schilderachtige stadje Bronkhorst aan de rivier de IJssel heeft een rijke historie en bruist nog steeds van de activiteiten. Omstreeks het jaar 1000 ontstond de naam Bronkhorst . Hoewel het nu onder de Gemeente Bronckhorst (met ck) valt, is het nog steeds een stad, omdat het in 1482 stadsrechten kreeg. Het stadje heeft slechts ca. 150 inwoners en claimt ‘de kleinste stad van Nederland te zijn’, hoewel de ‘steden’ Staverden en St. Anna ter Muiden met resp. ca 50- en 100 inwoners volgens sommigen kleiner zijn.

Hoe dan ook, Bronkhorst ‘timmert harder aan de toeristische weg’ en heeft meer te bieden.

Alles in Bronkhorst speelt zich af rond het Gijsbert plein 1344 met daarbij de Kapel. Volgens de overleveringen in 1344 gesticht door Gijsbert V van Bronckhorst en zijn vrouw Catharina van Leefdael.

Aan de paar straatjes, die zich rond dit plein met de Kapel bevinden, staan nog diverse prachtige (gerestaureerde) huizen en stadsboerderijen.

Leen De Temmerman
Bron foto: Johan Potman


Gezicht op Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland.
Bron foto: Johan Potman

Bijna elke dag vind je in de straatjes en op de terrasjes van Bronkhorst vele toeristen, die kennelijk de rust zoeken van vroeger tijden. Ook bij groepen motorrijders is het een zeer geliefd doel om via Brummen en daarna via het veerpunt, Bronkhorst in de route op te nemen. Maar. . . . er gaan nu stemmen op dat sommige bewoners het gemotoriseerd verkeer door de straten van hun stadje niet zo leuk vinden en de Gemeente wil begin 2009 voor proef op zondagen de straten verbieden voor gemotoriseerd verkeer, en dit is weer tot groot ongenoegen van de pontbaas, die zijn inkomsten in gevaar ziet komen.

Kooplieden, die soms van ’verre’ kwamen bieden in de oude pandjes nu hun ’koopwaar’ aan. Ook is de kans groot dat u ’Scrooge’, tegen het lijf loopt, een hoofdfiguur uit één van de verhalen van de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens (1812-1870), Die zal u proberen enthousiast te maken voor een bezoek aan het Dickens museum in de Onderstraat. Een aanrader , want het is zeker de moeite waard om dit te bekijken. U vindt daar allerlei materialen van en over Charles Dickens en zelfs een klein theatertje, waar Scrooge zijn verhaal doet.. . . . Terug in de historie, dat past bij Bronkhorst.



Maar,als u er oog voor heeft is er meer in Bronkhorst. Zo is er achter het pand van de antiquairs ’De Heeren van Bronckhorst’ een prachtige tuin met een Engels karakter (slechts enkele malen per jaar voor het publiek geopend) en daarachter een Joodse begraafplaats (19e eeuw), nu een beschermd monument.

Even buiten Bronkhorst staat de Bronkhorstermolen, een ‘beltkorenmolen’, met een geschiedenis.De molen is regelmatig in werking en kan van binnen bezichtigd worden.


Bron tekst: Johan Potman
Leen De Temmerman
Bronkhorstermolen

Bron foto: Johan Potman

Gerelateerd nieuws

Reacties

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com