De Lekkerplek: Friese malt whiskey Frysk Hynder

10 april 2009, 00:00

Auteur: RouteYou

Publiek


Us Heit

Heit

Label
Als "lekkerplek" selecteerden we deze maal de brouwerij-annex stokerij Us Heit, ook gekend als De Friese Bierbrouwerij in Bolsward, nabij Sneek. Maar we brengen hier niet het heerlijk bier van de brouwerij onder de aandacht, maar wel een niet zo gewone Friese malt whisky.

Een stage bij een Schotse whiskystokerij acht jaar geleden, bracht Aart van der Linde tot het stoken van een single malt whisky genaamd Frysk Hynder.

Met het stoken van whisky blijft Aart van der Linde dichter bij zijn oorspronkelijke brouwersvak dan menigeen denkt. Deze single malt whisky wordt van 100 % mout gemaakt. Eerst is het gewoon whiskybier. Het verschil met gewoon bier is dat er geen hop aan wordt toegevoegd en het wordt niet gekookt.

Door een proces van gisting krijg je op natuurlijke wijze alcohol. Als het is uitgegist, komt het in een distilleerketel en begint het distilleerproces. Dit doen ze daar op de Schotse manier; twee keer. Daarna wordt de whisky opgeslagen in verse, eikenhouten vaten die uit Frankrijk worden betrokken. Vervolgens heeft de whisky drie jaar de tijd om de juiste “Golden Spirit of Frisia” te krijgen.

Mocht u belangstelling hebben voor de manier waarop whisky bereid wordt, of zin om even te proeven, stop dan even op jouw route.


INFO:

De rondleiding inclusief het whiskyproeven duurt 1,5 uur en kost € 18,50 per persoon. Deze exclusieve rondleiding is alleen mogelijk op afspraak met stookmeester Aart, telefoon: 0515-577449.

De openingstijden van onze slijterij zijn op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur. Het proeflokaal is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.00 tot 18.00 uur en zaterdag vanaf 10.00 tot 18.00 uur.



Fles

Gerelateerd nieuws

Reacties

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com