De 6 stappen route: onverwachte linken leiden je van plaats tot plaats

2 juli 2009, 00:00

Auteur: RouteYou

Publiek

De 6 linken-route

De small-world theory (of kleine wereld theorie) vertelt dat je met 6 linken alles met alles kan verbinden. 6 stappen brengen je via onverwachte linken naar verschillende plaatsen op deze aarbol...
Overzicht van personen langs deze 'route'
  1. William Shakespeare
  2. Sir Francis Drake
  3. Orson Welles
  4. Victor Horta
  5. Wolfgang Amadeus Mozart
  6. Richard Wagner
  7. Adolf Hitler
  8. Patrick Bernauw
  9. Léon Degrelle
  10. Arsène Goedertier
Overzicht van onderwerpen langs deze 'route'
  1. Literatuur
  2. Architectuur
  3. Muziek
  4. Lam Gods

Overzicht van plaasten langs deze 'route'
  1. St. Marie Overrie-Dock, Londen, UK
  2. Café Falstaff, Rue Henri Maus, BEL
  3. Baudelokapel & Stadsbibliotheek, Gent, BEL
  4. Opera Wenen, Wenen, AUT
  5. Bruly de Pesche, BEL
  6. Bouillon, BEL

De linken
De verklaring
St. Marie Overrie-Dock, Londen, UK

Sir Francis Drake

William Shakespeare
-1-
In het St. Marie Overrie-Dock, waar de buurtbewoners eeuwenlang hun waren taksvrij konden overslaan, ligt een zeewaardige kopie van de ‘GoldenHind’ voor anker. In de 16de eeuw zeilde Sir Francis Drake als eerste Brit in een gelijkaardige korvet in vier jaar rond de wereld. De aanlegsteiger wordt beheerst door de Southwark Cathedral, die met haar hoge vieringtoren een van de mooiste gotische kerken van de stad is. Binnen herinnert het Shakespearemonument aan de verbondenheid van de schrijver met dit stadsdeel. Achter de albasten figuur toont een reliëf een zicht op de zuidelijke oever, met het Globe Theatre en de Southwark Cathedral zoals die eruitgezien moeten hebben ten tijde van de grote dramaturg. Een ander grafmonument eert John Gower, die in de 14de eeuw als een van de eerste dichters teksten in het Engels schreef.

William Shakespeare

Café Falstaff, Rue Henri Maus, Brussel, BEL

Orson Welles

Victor Horta
-2-
De naam “Falstaff “verwijst naar de gelijknamige figuur in het werk van William Shapespeare John Falstolf. Shapespeare laat hem opdraven in het werk “Henry V” en “The mery wives of Windsor”. Het is een losbandig persoon die dol is op wijn. Vandaar de link met deze zaak dat oorsponkelijk bedoeld was als wijnbaar. Ook Orson Welles gebruikt deze figuur in zijn gelijknamige film.
De stijl van Horta is niet te ontkennen in deze unieke brasserie. De oorzaak is dat de meubelmaker en binnenhuisarchitect Houbion, die in die tijd voor baron Horta werkte, het gebouw aankleedde in het begin van de 20ste eeuw. Het portret van Falstaff is nu nog te zien in een brandraam van het café. 
In oktober 2000 wordt de Falstaff door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen geklasseerd.
Victor Horta

Baudelokapel & Stadsbibliotheek, Gent, BEL

Wolfgang Amadeus Mozart

Muziek
-3-
Victor Horta behoort tot de grote Art-Nouveau-architecten van Europa. Hij is geboren te Gent in 1861. Horta werd geboren in Gent als zoon van de schoenmaker Petrus Horta en Henrica Coppieters. Hij genoot middelbaar onderwijs aan het Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht. De eerste jaren van zijn carrière werkte hij als interieurontwerper in Montmartre in Parijs. Eén van zijn topwerken van zijn talent als Art Nouveau-architect én inrichter staat in de Louizalaan, het Solvayhuis (1894). Later gaat hij over naar Art Deco. Een fraai voorbeeld vindt u vlak bij de Baron Hortastraat in Brussel: het Paleis voor Schone Kunsten, of Bozar. Deze ‘‘bijna verdoken tempel’’ is meesterlijk in al zijn complexiteit. Ander voorbeelden zijn het ‘Volkshuis’ in Brussel. Het werd in 1965 met de grond gelijk gemaakt. Het werd vervangen door de blokkendoos ‘‘La Tour Blaton’’.

Enkel de 17de eeuwse kapel van de Baudeloabdij werd gespaard van sloopwerken.

Er zou dringend werk moeten worden gemaakt van de restauratie al was het maar om Mozart te plezieren. Mozart was nog een klein jongetje toen hij met zijn vader op doorreis was in Gent. Hij speelde op het orgel van deze kapel. Hoewel er nu geen orgel meer is zouden we op zijn minst de kapel van de ondergang kunnen redden.

Van 1817 tot 1925 vond de universiteitsbibliotheek er een onderkomen en daarna gebruikte men het gebouw als stadsbibliotheek. Die verhuisde eind jaren ‘70 en sindsdien werd er geen nieuwe functie toegekend aan de kapel. Ze staat al jaren leeg, terwijl men er toch al een hele tijd aan denkt om de kapel om te vormen tot een cultureel centruur.


Muziek

Opera Wenen, Wenen, AUT

Richard Wagner

Adolf Hitler
-4-
In de Opera van Wenen kwam de arme kunstenaar Adolf Hitler zich regelmatig warmen. Hij was ook een grote liefhebber van Wagner. Hij kloeg er over dat zo weinig Oostenrijkers naar de opera kwamen. Maar dat wel de Joden naar de opera kwamen.
Adolf Hitler

Bruly de Pesche, BEL

Bouillon, BEL
-5-
De Nazis richten in 1940 nabij Bouilllon, in Bruly de Pesche, een nieuw hoofdkwartier voor Hitler. Het dorp is gelegen aan de rand van de uitgestrekte wouden van het Ardens plateau. Het werd volledig ontruimd en ingericht voor de oorlogsactiviteiten. De kerk werd omgevormd tot filmzaal waar Hitler de propaganda en nieuwsfilms zou bekijken. De vewachting van de Nazis was dat het een tijdje zou duren vooralleer de Duitse troepen zouden kunnen doorstoten tot in Frankrijk, maar tot hun verrassing ging dat veel vlotter dan verwacht. Bijgevolg kwam het hoofdkwartier al na enkele weken in onbruik. De bunker is gebouwd onder het lover van het bos, vlakbij het dorp, zodat het niet kon opgemekt worden door vliegtuigen. Hetzelfde bos werd later, ook door het verzet, gebruikt om zich te verbergen.
Bouillon, BEL

Patrick Bernauw

Léon Degrelle

Lam Gods

Arsène Goedertier

Sint - Baafskathedraal, Gent, BEL
-6-
Vlakbij Bruly de Pesche, in het Ardense Bouillon werd Leon Degrelle geboren.

Patrick Bernauw die al jaren onderzoek doet naar de Rechtvaardige Rechters (het gestolen paneel van de schilderij Het Lam Gods)  en tal van boeken er reeds over geschreven heeft maakt ook melding van een link tussen Léon Degrelle van de extreem rechte organisatie Rex. Het paneel zou tijdens de Oorlog in zijn bezit geweest zijn. Er zou een theorie zijn dat het paneel zou gestolen zijn om een nieuwe politieke partij op te richten. Patrick Bernauw maakt melding dat volgens een zekere Gentse Dominicaanse pater de Brabander het paneel geroofd werd door Arsène Goedertier om met het losgeld de Vlaamse vleugel van de Rex-beweging van Leon Degrelle meer armslag te geven.

Léon Degrelle werd geboren op 15 juni 1906 in het Ardense Bouillon in Wallonië. Later studeerde hij in Namen en Leuven. Hij stierf in Malaga, Spanje op 31 maart 1994.

De rest van het Lam Gods met het missende deel van het Lam Gods kan je nog steeds zien in de Sint-Baafskathedraal van Gent.


Gerelateerd nieuws

Reacties

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com