This website is also available for your locale (English, United States). Click here to change it.
Click here to hide this message.

Boterlandroute

Tussen Ijzertoren en dodengang

Related channels

Nothing found

Sponsored links

Help us out

Description

Bij een schitterend blauwe hemel of bij een dreigende, grijze lucht; bijna nergens lijkt het verschil groter tijdens eenzelfde fietstocht. In het eerste geval lijkt het of je op een zorgeloze dag door een immer groen en vredig landschap fi etst, terwijl de wind lichtjes door je haren wriemelt. Maar als de lucht grijs en grauw is tijdens je fi etstocht, zijn zowel het oorlogsverleden van de streek als de melancholie van Jacques Brel veel meer nabij. De hemel lijkt dan onheil aan te kondigen: wordt het oorlog of komt er storm?

BEWEGWIJZERING
Bewegwijzerd met zeshoekige borden.

VEILIGHEID
Over het algemeen loopt de route over rustige landelijke wegen zonder gevaarlijke kruispunten.

AARD VAN DE WEG
Het wegdek is van asfalt of beton, op enkele strookjes aardeweg na. 40 % verkeersvrij.

AANBEVOLEN VERTREKPUNT
Dienst voor Toerisme, Grote Markt 28, Diksmuide.

INFORMATIE
Dienst voor Toerisme, Grote Markt 28, 8600 Diksmuide, 051 51 91 46, toerisme@stad.diksmuide.be, www.diksmuide.be.

Westtoer, Albertlaan, 8200 Sint-Michiels (Brugge), 050 30 50 00, info@westtoer.be, www.westtoer.be.

FIETSENVERHUUR
Fietsen Catrysse, Kaaskerkestraat 56a, 8600 Diksmuide, 051 50 46 70.

't Buitenbeentje, Vaartstraat 1, 8600 Diksmuide, 051 50 46 27.

ETEN EN DRINKEN
De Brooderie, Generaal Jacqueslaan 5A, 8600 Diksmuide, 051 50 59 98. Broodjeszaak met zeer ruime en lekkere keuze. Gesloten op zondag.

Pita Istanbul, Generaal Jacqueslaan 6, 8600 Diksmuide. Nette zaak met gevarieerd aanbod van pita's en ander lekkers.

Sponsored links

Cycling route Lannoo
otn_route_recommended
Owner: Lannoo
Region: WesthoekWest FlandersDiksmuideOstendVeurne
Linked groups: Het OrgaanGroot Fietsboek Vlaanderen • Themes: HistoryWar
5 stars | 15334 views | Public
close

This route on your website

More info

Places of interest (along the route)(show all)

Grote Markt (distance from start: 78.1 m)

Grote Markt
Diksmuide
Op de aangename Grote Markt bewonder je de Sint-Nicolaaskerk en het stadhuis met belfort. De kerk werd grotendeels heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, op basis van het plan van de oorspronkelijke 14de-eeuwse kerk. De toren dateert nog uit de 18de eeuw. In 1940 werd de kerk weer getroffen, zij het in mindere mate. Het stadhuis, in neogotische stijl, werd gebouwd in 1923. De eerste Diksmuidse vip die je ontmoet op de Grote Markt is het Manneke uit de Mane, een symbool van Vlaamse humor dat verwijst naar de gelijknamige almanak.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Ijzertoren-Paxpoort-Heldenkruis (distance from start: 989 m)

Ijzertoren-Paxpoort-Heldenkruis
Diskmuide
In 1949 werd de Paxpoort gebouwd met het puin van de eerste IJzertoren, die van 1929 dateerde en bij een bomaanslag in 1946 grotendeels werd vernield. Die bomaanslag was het werk van onbekenden. Tussen de resten van de oude IJzertoren werd een kruis opgericht als hulde aan de oorlogshelden. De nieuwe IJzertoren is een ontwerp van Robert Van Averbeke, is 84 meter hoog en kende zijn voltooiing in 1964. De IJzertoren is in de loop der jaren uitgegroeid tot een symbool van vrede en van Vlaamse ontvoogding.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Sint-Jacobskapelle (distance from start: 3.5 km)

Sint-Jacobskapelle
Diskmuide
De naam van Sint-Jacobskapelle verwijst naar een kapel die hier in 1420 zou zijn opgericht. De huidige kapel staat tussen kastanjebomen en is een heruitgave van de kapel die er voor de Eerste Wereldoorlog stond. Ook in deze kleinste deelgemeente van Diksmuide houdt een monument de herinnering aan de oorlogsslachtoffers levend.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Knokkebrug (distance from start: 8.47 km)

Knokkebrug
Diksmuide
Reeds in de middeleeuwen vormde de samenvloeiing van beide wateren aan de Knokkebrug een belangrijk waterwegenknooppunt. Later werd de plaats ook militair zeer belangrijk. Diverse naties stationeerden hier hun troepen in een fort dat oorspronkelijk door de Spanjaarden werd gebouwd(1590): achtereenvolgens de Fransen, de Hollanders en de Oostenrijkers, die het in 1772 afbraken.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

De Oude Zeedijk (distance from start: 9.18 km)

De Oude Zeedijk
Diksmuide
De Oude Zeedijk werd aangelegd na overstromingen in de 11de eeuw. Zowat anderhalve kilometer rijd je over die vroegere dijk. Een opmerkzame geest ziet hier en daar een hoogteverschil tussen de weiden en akkers aan de linker- en de rechterkant van de weg: aan de ene kant kon de grond minder lang aanslibben dan aan de andere.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Oudekapelle (distance from start: 13.2 km)

Oudekapelle
Diksmuide
Oudekapelle zou in het begin van de 13de eeuw zijn gesticht, maar heette toen Rellemskapelle, een naam die verwijst naar de stichter Rainelmus van Lampernisse. De huidige kerk dateert uit de eerste helft van de jaren 1920 en verving een kerkje uit de 14de eeuw, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernield.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Rood Huis Hoeve (distance from start: 13.3 km)

Rood Huis Hoeve
Diskmuide
Vroeger stond hier een pachthoeve van de abdij van Clairmarais. Het jaartal 1604 op de poort getuigt van een eeuwenlange geschiedenis.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Lampernisse (distance from start: 17.8 km)

Lampernisse
Diksmuide
Lampernisse was een nederzetting die in de 9de eeuw op een smalle zandrug ontstond. De oorsprong van de naam verwijst naar een weide met lammeren. Aan weerszijden van de voornaamste straat strekt zich het beschermde komgrondgebied Lampernisse uit.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Zannekinstraat (distance from start: 18 km)

Zannekinstraat
Diksmuide
De Zannekinstraat is genoemd naar de belangrijkste historische figuur van het dorp. In de 14de eeuw voerde Nikolaas Zannekin de ontevreden boeren en stadsbewoners aan in de strijd tegen de Fransen. Samen met een flink deel van zijn leger sneuvelde hij in 1328 bij de slag van Cassel. Aan de muur van de kerk werd een gedenksteen uit 1928 aangebracht, naar aanleiding van de zeshonderdste verjaardag van zijn overlijden.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Zoutenaaie (distance from start: 23.5 km)

Zoutenaaie
Veurne
Tot aan de gemeentefusies van 1970 stond Zoutenaaie gecatalogeerd als de kleinste gemeente van het land, met ongeveer twee dozijn inwoners. Nadien ging Zoutenaaie op in het grotere geheel Veurne. De naam van het plaatsje werd reeds vermeld in de 11de eeuw, toen als Saltanauua, wat kan vertaald worden als 'zout water'.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Pervijze (distance from start: 28.9 km)

Pervijze
Diksmuide
De naam Pervijze, een deelgemeente van Diksmuide, werd in 1120 genoteerd als Parevis, een term die zou kunnen uitgelegd worden als 'voorplein' of 'portaal van de kerk'. Net als tal van andere plaatsen in de regio werd ook Pervijze tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Berkelpad (distance from start: 30.6 km)

Berkelpad
Diksmuide
Dit fiets- en wandelpad volgt het traject van de vroegere spoorlijn tussen Diksmuide en Nieuwpoort midden in de vallei van de IJzer. Tussen 1868 en de jaren 1960 reden treinen op dit traject. In 1976 werd het spoor uitgebroken en nadien kreeg het een bestemming als fiets- en wandelpad. Langs dit traject ontwikkelde zich in de loop der jaren een interessante biotoop met onder meer pastinaak, koningskaars en sleutelbloem.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Schoobakkehoeve (distance from start: 34.9 km)

Schoobakkehoeve
Diksmuide
De term schoorbak verwijst naar de 'bak' die gebruikt werd voor de overzet van de IJzer tussen Schore en Pervijze. Lang geleden stond op de plaats van de huidige Schoorbakkehoeve een schapenboerderij met de naam Kruydtswalle. Ze stond er reeds in 1176, want toen schonk de graaf van Vlaanderen haar aan de abdij van Veurne. Na de verwoesting van de hoeve tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1920 de Schoorbakkehoeve gebouwd.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Tervatebrug (distance from start: 38 km)

Tervatebrug
Diskmuide
In de buurt van de huidige Tervatebrug over de IJzer werd in 1914 een bloedige slag uitgevochten, waarbij het Duitse leger de strategisch belangrijke brug moest prijsgeven.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

De Dodengang (distance from start: 44 km)

De Dodengang
Diksmuide
De Dodengang was vanaf mei 1915 een vooruitgeschoven stelling van het Belgische leger en bestaat uit een netwerk van loopgraven en bunkers. Zowat driehonderd meter verder stroomafwaarts loopt de Dodengang ten einde.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

De Diksmuidse Bloemmolens (distance from start: 45.6 km)

De Diksmuidse Bloemmolens
Diksmuide
De oorspronkelijke Diksmuidse Bloemmolens, gelegen aan de IJzer, werden tijdens de zware gevechten van de Eerste Wereldoorlog verwoest. Op het einde van de 20ste eeuw werden op de huidige plaats nieuwe bloemmolens gebouwd, die nog steeds de oude machines bevatten. Op hetzelfde terrein werd het woonerf Hof ter Bloemmolens aangelegd. De oude machines kun je bezichtigen, maar je moet wel eerst reserveren bij de Dienst voor Toerisme.

Source: Lannoo

Copyright: All rights reserved

Places of interest (near the route)

Practical locations nearby

Comments

Sponsored links

Fill in your performed / future activity

 
 
 

  • RouteYou
  • Facebook
Adding activity...