Weerde 10Mi Dorent-Nelebroek Bomputten (16,09km)

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
16.3 km
13 m
01u37
Easy

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

1207 keer bekeken | Publiek | Engels

Laatst geverifieerd: 21 april 2023

Beschrijving door de auteur

Weerde 10 miles (16,09km) over Dorent-Nelebroek en de Bomputten.
Je kan naar eigen voorkeur op elk ander punt van de lus starten. Nuttige lus voor lange wandelaars, 10 miles duurlopers of recreatieve fietsers.

Het bijzondere aan deze lus is dat ze voor amper 30% ( minder dan 5km) langs verkeersarme/vrije asfaltwegen gaat, en voor de overige 70% langs voornamelijk verharde maar ook onverharde paden. 10 miles in de natuur, dankzij Natuurpunt! Heerlijk!
De recente monding van de Maalbeek in de Oude Zenne (Dorent) wordt aangesneden, Afgesloten Zennemeanders worden gepasseerd (Nelebroek), alsook twee historische bomputten uit WOII langs de spoorlijn Mechelen Vilvoorde. Weerdemolen en Rubenskasteel liggen ook op het traject.
Er zijn 2 inkortingen voorgesteld in de beschrijving.

Behalve op één locatie wordt normaal gezien het gras en onkruid langs de onverharde paden gemaaid. Die locatie is tussen de bomputtenweide (zudelijk stuk, rechts naast de spoorlijn Vilvoorde Mechelen) en de Damstraat aan de grens met Houtem. Je loopt daar best langs de verzamelbeken, omzoomd door knotwilgen, en gebruik de juiste oversteken om de verzamelbeken te overbruggen. In het laatste bosje hou je de linkerflank (goed beloopbaar), de laatste 15 meter moet je even meer naar rechts in het bosje om de grachtbrug naar de Damstraat te nemen.


Korte routebeschrijving (de lus is in tegenuurwijzerszin getekend, start aan de kerk in Weerde):

-->Voorzichtig bij het oversteken van de Schumanlaan. Aan de glasbollen van Weerde rechts, en neem aan de visput ook rechts. Verlaat de visput langs de rechterzijde van de noordparking, volg dan de spoorbedding naar links en neem het tweede kruispunt rechts onder de spoorlijn.

-->Opgepast bij oversteken Brusselsesteenweg in Eppegem: neem het voetpad aan je linkerzijde!

-->(Verkorting 1 nodig? Neem halverwege de Rekelstraat links de brug over de oude Zenne.)

-->(in Dorent) Op het einde van de Rekelstraat in zuidwestelijke richting blijven doorgaan (eerst verhard, daarna onverhard. Blijf de laatste 30m in dezelfde richting doorgaan (effe hobbeling) tot aan de Maalbeek met verzamelwater van het waterzuiveringsstation Verbrande Brug. Daar links de beek aan je rechterzijde volgen tot over de eerstvolgende betonnen brug. Aan die brug is er de recente monding (post-Cargoviluitbreiding) van de Maalbeek in de oude Zenne. Volg daar de rechteroever van het water (Oude Zenne) in noordelijke richting.

-->(verkorting 2 nodig? Volg de Oude Zenne niet, maar neem over de brug naar rechts, weg van het water. Dit is de omgekeerde Dorentwandeling. sterk af te raden zonder laarzen, het laatste stuk tot aan de Zenneverkorting is over lange periodes van het jaar heel drassig en 's winters ligt deze broek regelmatig blank. Bij lang droog weer in de zomer is deze verkorting geen probleem.)

-->Neem hogerop aan de eerste Oude Zennebrug trug rechts en draai in een brede bocht parallel met de Zennedijkverkorting die aan je linkerzijde zichtbar wordt. Ga wat verder op de linkeroever van de Zennedijk verder zuidwestelijk.

--> Bij terugkeer noordwaarts aan de rechteroever van de Zennedijk neem je net ná de moto- en bromfietswinkel De Schouwer de rode asfaltbrug over de parallelbeek, en keer terug zuidwestelijk en neem de rechterzijde van de rotonde richting Houtem.

-->Onmiddellijk na de spoorlijn, vóór het eerste huis links, neem je links richting bomputten. Je passeert even later een bomput rechts, daarna links van je. Even verder kom je nabij een hoekpunt van een zuidwesteljjke en zuidoostelijke bomengordel. Daar is een houten brugje die je langs de spoorlijn tot aan een derde bomput brengt. Van daar is het dwars op de spoorlijn het veld in voor de twee volgende bomputten en de oversteek over een kreek aan de noordoostelijke zijde van het veld.
Volg daar de knotwilgen links tot je een tweede oversteek over een kreek neemt. Vanaf daar volg je de ontnetelde strook langs het water links tot aan het bosje.
In het bosje hou je links tegen de bosrand aan (breed beloopbaar).
15m voor je de Damstraat bereikt verlaat je de bosrand en ga 10 stappen meer het bos in naar rechts, om vervolgens links over een betonnen brugje de gracht aan de Damstraat over te steken. Aan de Damstraat naar rechts richting Houtem.

Deze broek is sterk begroeid met gras, soms met netels en distels, en heeft veel verzamelbeken voor drainage.
Natuurpunt heeft hier prachtig werk geleverd om bepaalde delen netelvrij te maken en de bomputten in stand te houden. Blijf dus lopen of fietsen op de delen die al platgelopen zijn. (Deze POI vat de wegbeschrijving hierlangs samen: https://www.routeyou.com/location/view/47527294/bomputten-van-de-kluitingstraat-aan-de-spoorlijn-tot-de-damstraat.nl ).


--> In de eerste flauwe bocht van de Damstraat (ruim vóór het rondpunt) neem je links de tuinwegel (Brandvoetweg). Op het einde heb je een paar dwarse bomen waar je merkt dat je rechtsaf moet. Op het einde neem je de Steenmolenweg links tot aan het Rubenskasteel.

--> Aan het Rubenskasteel neem je links en op de T met de Rubenslaan steek je deze over en neem het kleine bospad in dezelfde Noordwestelijke richting tot aan de Oude Zenne. Daar rechts, Weerdemolen over, een neem aan de eerste huizen links van je het eerste pad terug op de Zenneberm. Neem 100m verder het dwarse pad links. Steek aan de Damstraat schuinlinks over en neem de Pastorijstraat die aan de kerk uitkomt. Je 10 miles zijn beëindigd.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=471481" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/471481/joggingroute/weerde-10mi-dorent-nelebroek-bomputten-16-09km?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Weerde 10Mi Dorent-Nelebroek Bomputten (16,09km) - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/471481-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Weerde 10Mi Dorent-Nelebroek Bomputten (16,09km)"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com