‘t Hoge Pad in Gullegem

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Advertentie
Advertentie
10.3 km
40 m
02u03
Easy

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

2308 keer bekeken | Publiek

Laatst geverifieerd: 19 november 2022

Beschrijving door de auteur

De wandeling loopt over een hoger gelegen deel van de deelgemeente Gullegem. De wandelaar wordt door het glooiende landschap naar het villapark Steenbeekbos in Sint-Eloois-Winkel geleid. Onderweg kunnen we genieten van weidse panorama’s over de Leievallei en het Heulebos. We wandelen door rustige straten en op goed onderhouden, slingerende trage wegen. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
De wandelafstand bedraagt 10 km.

Een deel van de wandeling werd door de gemeente Wevelgem aangeduid met een wit-groene markering (liggende strepen). Met twee wit-groene markeringen wordt aangegeven dat de wandelaar dient af te slaan. We volgen op 2 plaatsen deze markeringen niet.

1. We starten op het ruime plein achter de Sint-Amanduskerk en OC de Cerf. Op het plein, links van de kerk, bevindt zich een evacuatieplaats van OC de Cerf. Ter hoogte van de verzamelplaats (tussen de kerk en het OC) ligt een voetweg met geelkleurige plavuizen en een witte dwarsstreep. Op een verlichtingspaal links van die weg kan men een wit-groene markering vinden. We stappen deze voetweg op en komen op het Dorpsplein uit. We steken het zebrapad over en wenden ons naar links. We merken een fietsstraat op. We steken het zebrapad over en wandelen de Poststraat in. De straatnaam steekt achter het uithangbord van een restaurant (PIZZA).

Net voorbij basisschool “De Gulleboom” slaan we rechts een steegje in. Let op de dubbele markering op de lantaarnpaal net voor het inslaan van het steegje. We wandelen voorbij een parkje met voornamelijk een aanplant van tamme kastanje. Net voorbij het parkje houden we links aan en negeren de weg die naar rechts wegdraait. We komen uit op een kruispunt. We dwarsen de Sint-Amandusdreef en stappen de straat Zevenkaven in.

2. Het is aangeraden aan het kruispunt de straat Zevenkaven aan de linkerkant te vervoegen. Enkele 100 meters verder stappen we links de Hoge Voetweg in.
We merken links een boerderij op (Natuurhoeve – verkoop van zuivelproducten) en stappen links een weg op langs de stallen van de boerderij (Hof Noppe – er hangt een verweerd bordje “Private Weg”). De weg mondt uit op een aardeweg. In de verte rijst de cilindervormige watertoren op. We kunnen reeds een glimp van het villapark Steenbeekbos opvangen. De kans bestaat dat uit het hoge gras links van het pad zich een haas haastig uit de voeten maakt. Het pad loopt uit op een geasfalteerde weg, een zijstraat van de straat ‘t Hoveke.

3. Waar de zijstraat op de straat ‘t Hoveke uitmondt, merken we rechts een bord doodlopende straat. We slaan links in (verder weg van het bord doodlopende straat, anders komen we in punt 7) en vinden enkele meters verder links een paal met aanduiding “Huisnummer 41”.
We nemen die afslag naar genoemd huisnummer (geasfalteerde weg) en stappen dan wat verder rechts een grindweg (De Hoge Landweg) op. Net voorbij een zomereik draait het weggetje naar rechts op. Op de betonnen paaltjes kunnen we genieten van steenkorstmos. Dit fraaie natuurspel van het samenwerken van een schimmel en een alg levert een verbetering van hun levensvoorwaarden op. De korstmos-symbiose maakt het leven onder vrij extreme omstandigheden mogelijk.
De landweg eindigt in de Kwadestraat.
We slaan rechts de Kwadestraat in. “Kwaad” verwijst hier etymologisch naar een slechte toestand van de straat. We negeren een afslag rechts (‘t Hoveke/Kloosterbosstraat).
Ter hoogte van een wit verkeersbord (einde 7t5), met de watertoren frontaal in het zicht, slaan we links de Bosbolletra-straat in. De straatnaam verwijst naar het woord tra (trede), waarbij een bolletra staat voor een uitgehold pad dat door het vee in het bos gemaakt werd. Op het ogenblik dat de weg naar rechts neigt, is het goed een blik op de vallei aan de linkerkant te werpen. De Bankbeekvallei is een typische beekvallei met kleinschalige percelen van vochtige weiden, omzoomd door knotbomen. Sommige knotwilgen zijn 100 jaar oud.
We komen op een kruispunt terecht. We negeren de markering op een paal met transformator en blijven de Bosbolletra volgen. Wie tot aan het natuurgebied Bankbeek wil gaan, kan de Daalstraat afdalen en vervolgens terug opstijgen (een ommetje van 800 meter).
We belanden op het grondgebied van de gemeente Sint-Eloois-Winkel (Ledegem). De straatnaam verandert naar Zuidhoekstraat. We wandelen de polyvalente zaal de Meerhoek voorbij.

4. Een kleine 100 meter na de parking van de Meerhoek stappen we rechts het Steenbeekpad op. De grindweg gaat vervolgens over in een geasfalteerde weg en komt na enkele bochten op de Kortrijksestraat uit.

We houden rechts. Aan de rechterkant kunnen we genieten van de zachte glooiing van de kam van Gullegem. We komen uit bij een wegsplitsing, waar we bijna 180 graden zullen draaien.

5. Op de splitsing van de weg bevindt zich het kapelletje van Steenbekebos. Het kapelletje is het oudste kapelletje van Sint-Eloois-Winkel. We houden rechts en vervolgens slaan we enkele meters verder via de Kuipebosstraat rechts het villapark Steenbeekbos in. We merken hoe de architecturale hoogstandjes het bos van zich af willen schudden. De protserige villa’s lijken groene smetvrees te hebben en de grootsheid van de natuur lijkt vooral als etalage te dienen om de kapitaalkracht van de eigenaar in te etaleren.
Het loont de moeite om op het einde van de straat even een vijftigtal meter naar links op te stijgen. We kunnen dan een mooi panorama aanschouwen over Heule en het Heulebos. We dalen vervolgens de Gotestraat af. We negeren links de Fonteingoeddreef en stappen rechtdoor. In de bocht van de weg negeren we links een afslag naar een boerderij (private weg) en komen uit op Rommelen.

6. We slaan links af (Richting fietsknooppunt 31). Ter hoogte van een tussenstation (hoge druk gasleiding) – de weg buigt er naar links – nemen we rechts (juist na een kleine, groene elektriciteitscabine) een smalle grindweg (richting fietsknooppunt 31). Deze weg leidt ons naar de voet van de watertoren. De weg loopt uit op de Kwadestraat. We slaan links af en stijgen op tot aan een kruispunt waar Rommelen overgaat in de Torrestraat.
Aan de overkant van het kruispunt bevinden zich twee 18e eeuwse arduinen tolbarrièrepalen. We krijgen een mooi zicht op het Heulebos. We slaan rechts de Torrestraat in en dalen af. We negeren alle zijstraten.
Ter hoogte van huisnummer 174 – juist voor de snelheidsremmer - vinden we rechts een dubbelspoor aardeweg. Een bordje duidt aan dat deze ook als alle-terrein-fietspad fungeert. We slaan dat pad in. Het pad mondt ter hoogte van een huis uit in een smalle geasfalteerde weg.

7. Waar de smalle weg naar rechts draait nemen we links een smalle geasfalteerde voetweg. Wie rechts zou meedraaien zou de straat ‘t Hoveke herkennen (punt 3). De voetweg komt uit op een zijstraatje van de Kloosterbosstraat. We bevinden ons voor de huizen met nummers 10 t.e.m.14. We negeren de groen-witte markering die naar links wijst en stappen rechts de Kloosterbosstraat in. Op de T-kruising vinden we een wit kapelletje. Dat is de 19e eeuwse Kloosterboskapel (een beschermd monument). De alleenstaande kapel werd vermoedelijk opgetrokken na 1854 (dogma van de onbevlekte ontvangenis). Ze werd sterk beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog maar werd daarna volledig hersteld naar vooroorlogs model. De naam van de kapel verwijst vermoedelijk naar het vroegere uitgestrekte Heulebos. We houden links.
We komen opnieuw in de Torrestraat terecht. We slaan rechts de straat in en negeren de Kloosterbosstraat rechts.
Ter hoogte van huisnummer 96 (links) vinden we rechts een smalle geasfalteerde weg die naar huisnummer 93 leidt. We nemen deze weg. Ter hoogte van de oprit van de hoeve Pottie gaat de weg links over in een grindweg. Deze weg draagt in de volksmond de naam “Schapers Gat” en werd vroeger omzoomd door elzenstruiken en knotwilgen. We vinden hier en daar nog restanten van die gordel. Het pad slingert door de velden en mondt uit in de bocht van een straatje (De Hoge Voetweg. We bevinden ons in de nabijheid van hoeve Noppe)
We houden links. Na een honderdtal meter loopt de straat dood op een aantal huizen. We vinden links een smal grindpad. Het grindpad loopt op het einde ter hoogte van een weg uit op een geasfalteerde weg.
We steken schuin rechts de straat over en komen in Hoge Kouter terecht. We negeren alle zijstraten en komen op het einde, naar rechts meedraaiend, op een binnenplaats te staan.

8. We volgen links de richting Hoge Kouter 22-24 en buigen onmiddellijk naar rechts af. (Anders komt men op een rustplaats met stoelen terecht met zicht op een droge poel overgroeid met lisdodde). Het pad mondt uit op een ander pad in rode gravel. We houden links en vervolgens rechts (de bedoeling is de Heulebeek te volgen tot aan de Beekstraat).
We steken het zebrapad aan de Beekstraat over en stappen dan naar links de brug over de Heulebeek over om vervolgens onze weg langs de Heulebeek verder te zetten. Het pad mondt uit op een pleintje. We vinden links van ons de dwarsschuur ‘t Goed te Wynkele (Graevjes Scheure).
We gaan naar links de richting van het sportcomplex op (grindweg). De weg buigt vervolgens naar rechts af. Aan de overkant van de parkeerplaats kunnen we een smal steegje vinden. Zoek naar het verkeersbord “verboden voor gemotoriseerde tweewielers”. We stappen het steegje in en vinden rechts de kerk terug. Aan de zijkant van de kerk vind je nog restanten van het oude kerkhof terug. Vandaag de dag hebben de kerkhoven plaats geruimd voor de filosofisch neutralere begraafplaatsen.

Deze wandeling werd ontworpen door Bernard Decock en Colette Embo. Foto's Bernard Decock.

Deze wandeling verscheen eerder in Klimop, jaargang 27 nummer 4.
Klimop is het ledentijdschrift van Natuur.koepel vzw. Meer info: http://www.natuurkoepel.be

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Advertentie

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Advertentie

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=4891546" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/4891546/hikingroute/t-hoge-pad-in-gullegem?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="‘t Hoge Pad in Gullegem - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/4891546-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="‘t Hoge Pad in Gullegem"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com