Clavier en het land van d'Zy

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

35.4 km
345 m
02u21
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

447 keer bekeken | Publiek | EngelsFrans

Laatst geverifieerd: 13 april 2024

Beschrijving door de auteur

Afspraak aan het gemeentehuis van Clavier op het kruispunt van de Rue d’Atrin en de Rue Forville (V). Parkeer je wagen in de Rue Forville en fiets tussen het gemeentehuis met oude waterpomp en het oorlogsmonument en de bibliothèque éphémère tot op het kruispuntje. Linksaf, langs het agglomeratiebord van Atrin en de Alterschool (een pilootproject voor leerlingen in het secundair onderwijs met gedragsproblemen). Eenmaal daar voorbij krijg je de eerste vergezichten. Je fietst tussen enkele indrukwekkende hoeves in natuursteen en komt dan aan de N641. Steek die over en fiets verder, richting Pair. Je bolt door een open agrarisch landschap met een indrukwekkend 360 graden panorama. Links ligt het Bois d’Ochain. Trek je niets aan van zijwegen en fiets verder op langs het agglomeratiebord van Pair. Op de viersprong met rechts een weg naar Bende en links een naar Warzée en Seny, fiets je rechtdoor. Negeer nog een weg rechts. Als je oplet, kan je schuin links een glimp opvangen van het kasteel van Pair.

Klim verder en volg het bordje van de route Buissonnière. Je rijdt langs een vierkantshoeve tot op de Tsplitsing. Links staat het kasteeltje van Pair, rechts ligt een grasplein met een dorpspomp uit de achttiende eeuw en op de achtergrond de kerk van Pair, achter de lindebomen. De route Buissonnière gaat linksaf, jij draait rechtsaf en komt even verder aan een speeltuintje, vlak bij het kerkje met ommuurd kerkhof en een bibliothèque éphémère (zie kader).

Fiets lang feestzaal Le RePair en draai op de eerste viersprong linksaf. Je daalt langs het naambord van Ouffet en het agglomeratiebord van Béemont en kronkelt verder tot op een viersprong met rechts een Lourdesgrot en links achterin het kasteel van Béemont Op het kruispuntje direct erna krijg je een mooi zicht op het kasteel en de aanpalende kasteelhoeve. Rechtsaf en direct erna nogmaals rechtsaf, richting Warzée. Je fietst langs het Bois Beaufontaine en komt na het agglomeratiebord van Warzée aan de N66. Rechtsaf en even verder, tegenover het depot van TECbussen, links de Tige de Hody in, een straat met eenrichtingsverkeer. Op het einde linksaf en op de Ysplitsing rechts aanhouden en de Tige de Hody blijven volgen. Negeer rechts de Rue Frais Fossé en klim langs een paar indrukwekkende stallen tot op een viersprong met op elke hoek een boompje. Rechtsaf, langs het agglomeratiebord van Warzée. Na een kort klimmetje kan je alweer genieten van een prachtig vergezicht. Op de Tsplitsing linksaf. Het gaat nu verder over een weg die voorbehouden is voor landbouwvoertuigen, ruiters, wandelaars en fietsers. Fiets kronkelend en zachtjes golvend verder tot je na het agglomeratiebord van Ouffet links de weg naar Ellemelle kan nemen. Let op, je ziet de wegwijzer alleen als je uit de andere richting komt. Fiets verder door het open landschap en het Bois Copette en langs het agglomeratiebord van Ellemelle tot op de eerste viersprong. Als je goed kijkt, zie je in de haag een klein kapelletje. Rechtsaf, door het Bois SaintRoch en langs het Château de l’Abbaye. Eigenlijk zie je alleen de kasteelhoeve die ervoor staat en waar je terecht kan voor een aantal hoeveproducten.

Neem daarna de eerste weg links, richting Xhos. Je bolt even door een holle weg en langs het agglo meratiebord van Xhos. Als je zin hebt, kan je de Chapelle SaintEtienne (eigenlijk een kerkje) van nabij gaan bekijken. Daarvoor moet je het straatje rechts in fietsen. De kapel zou dateren uit de tijd van Notger (972 1008), de eerste prinsbisschop van het prinsbisdom Luik. Onze tocht gaat rechtdoor. Negeer links de weg naar Tavier en Moulin en fiets verder richting Hody. Je bolt langs het einde agglomeratiebord van Xhos en de bosrand en klimt tot op een vijfsprong. Linksaf, richting Moulin. Je fietst door het Bois du Moulin en daalt daarna af tot op een Tsplitsing. Linksaf, langs een bakstenen kapelletje. Negeer rechts de weg naar Fraiture en kies op de Ysplitsing rechts, dus zo goed als rechtdoor.

Links, de doodlopende weg met Le Molinay, de watermolen van Moulin. Er stond al een molen in 1505. Het huidige gebouw dateert uit het begin van de negentiende eeuw. Op de viersprong met links de weg naar Xhos en rechts een doodlopende weg, rijd je rechtdoor. Je fietst verder door het open landschap en een bosje en langs het agglomeratiebord van Ellemelle. Negeer rechts de Rue des Partisans en volg op de splitsing de Tige de Xhos naar rechts tot op het kruispunt met een kapelletje op een zuil. Rechts de Rue du Soheit in, richting Fraiture. Je fietst het dorp uit en rijdt een stukje door het Bois de l’Herberain met de Chapelle du Maquis de l’Herberain ④. Die werd opgericht als herdenking aan de verzetsstrijders die hier omkwamen in 1944. Herinneringen aan kastelen Als je het bos uitkomt, zie je in de verte Fraiture liggen. Eerst even dalen en dan klimmen tot aan de kerk. Draai hier links de Rue de la Vieille Forge in. Op de hoek staat de Ferme des Trois Tilleuls uit 1663 en in een bocht la Vieille Forge en de voormalige gendarmerie (zie kader). Verderop links is er een dreef, die naar het Châteauneuf leidde. Helaas brandde het kasteel in 1963 volledig af. Aan sommige gebouwen hangen borden met uitleg, omdat ze een rol speelden in het legendarische verhaal van d’Zy die op het einde van de achttiende eeuw in Fraiture leefde (zie kader). Op het kruispuntje fiets je rechtdoor, richting Seny. Negeer daarna rechts de weg voor fietsers naar Tinlot, Warzée en Clavier en fiets langs het einde agglomeratiebord van Fraiture en het monumentje voor de Amerikaanse bemanning van de B17 die hier op kerstdag 1944 door de Duitsers neergehaald werd. Trek je niets aan van zijwegen, geniet van het open landschap en fiets langs het ommuurde kerkhof van Seny.

Draai na het agglomeratiebord van Seny rechts Hayhoulle in. Je bolt tussen enkele indrukwekkende hoeves door en fietst verder tot aan de N66. Links de Place du Baty met de kerk. Steek de weg over en fiets naast een vierkantshoeve de Route de Terwagne in, richting Terwagne. Je fietst het dorp uit, komt langs een grote, halfopen stal en kan na het einde agglomeratiebord van Seny genieten van een 360 graden panorama. Trek je niets aan van zijwegen en fiets langs de bosrand en door een bosje tot op een vijfsprong. Neem hier de tweede weg links. Het lijkt erop dat je de oprit van een huis oprijdt, maar er loopt wel degelijk een straat langs. Volg die tot op de Tsplitsing. Rechts zie je de kerk van Terwagne. Linksaf.

Het gaat nu kaarsrecht naar Ochain. Net na het agglomeratiebord van dit gehucht steek je een kruispuntje over en fiets je de Rue Roi Albert in. Waar die naar rechts draait, volg je het dalende straatje rechtdoor. Draai met het straatje mee naar rechts en klim langs de kasteelmuur en de ingang van het Château d’Ochai, nu een rusthuis. Je komt terug in de Rue Roi Albert en volgt die naar links. Rechts de restanten van de eeuwenoude lindendreef die naar het kasteel ging, links het kasteel zelf. Je passeert daarna het kerkje van Ochain, laat de Rue Wacomont rechts liggen en fietst verder tot aan de N641. Steek die over en neem aan de overkant de weg direct links. Draai daarna de eerste weg rechts in. Fiets verder langs het einde agglomeratiebord en het kerkhof van Clavier tot op de Tsplitsing met rechts, onder een treures, de potale d u S aintSacrement. Dit mooie kapelletje in kalksteen werd op het einde van de zeventiende eeuw gebouwd. Rechts zie je de kerk van Clavier. Linksaf en op het einde van de straat rechtsaf door de Rue Forville tot aan het vertrekpunt.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=4927981" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/4927981/recreatieve-fietsroute/clavier-en-het-land-van-d-zy?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Clavier en het land van d'Zy - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/4927981-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Clavier en het land van d'Zy"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com