Rondom Kerkom

Toon kaartNavigerenAfdrukkenDownloadenBewerken

Afdrukken

Downloaden

Bron

Bron: Sonuwe

Auteursrechten: Creative Commons 3.0

12.9 km
116 m
02u34
Medium

Bekijk op interactieve kaart

Route-informatie

1531 keer bekeken | Publiek | Engels

Laatst geverifieerd: 16 april 2024

Beschrijving door de auteur

Met deze tocht belanden we in Kerkom met zijn pittige dorpskern, tussen Leuven en Tienen. Kerkom is een gehucht van de gemeente Boutersem in het Vlaams-Brabantse Hageland. Een mooie wandelbestemming met bezienswaardigheden als kastelen, hoeves, kapelletjes, open velden en bos. Je kunt de wandeling ook beperken tot 5 km.

1. Startplaats van deze tocht is de pittoreske dorpskom van Kerkom (V) bij Boutersem, in het zuidelijke Hageland. Tussen de Sint-Martinuskerk met de 13de-eeuwse toren en het kasteel met zijn Engelse tuin (privé) volg je de kasseitjes van de Kerkstraat. Op een T aan de Boerenzaal steek je schuin naar rechts de straat over en sla je de Heilige Geesthofstraat in. Die leidt naar de H. Geesthoeve, een rustieke bedrijvige hofstee in rode baksteen, destijds eigendom van het hospies (de armenhuizen) van Leuven. Zwenk vlak ervoor rechtsaf en volg eerst de bosrand. Zodra de weg het bos in duikt, loop je naar links en in rechte lijn naar de Boskouterstraat, waar je opnieuw links kiest. Negeer de Chankelaarstraat en de Haarbeekweg en juist voor de eerste huizen, aan brievenbus 66 links van de weg, moet je eveneens naar links. Langs een bosje bereik je het Piekeskapelleke (1), onder twee stokoude kastanjes, met banken en een fraai uitzicht over Kerkom. Juist voor de kapel draai je naar rechts. Zo bereik je weer de Boskouterstraat. Die volg je naar links tot in de Malendriesstraat in het gehucht Malendries (2), aan café Sportlokaal. Hier rechts. Wie het kort wil houden (5 km) stapt aan het café naar links tot aan het kapelletje 130 m verder; daar rechtsaf en vervolgens de eerste links.
2. Als een verkeersbord aanduidt dat je Boutersem verlaat, neem je even verder links de Hertbosstraat, die 20 meter verder degradeert tot Hertbosweg. Dit is duidelijk een open field trip, met Hagelandse weidsheid alom. Aan een T volg je Heideken, naar rechts, over 1 km. Eerst de Heikenshoeve voorbij, een varkensbedrijf, dan naar de Rozemarijnhoeve (3), een gemengd bedrijf. Beide Lubbeekse bedrijven stellen zich voor op een infobord. Neem links de Rozemarijnweg. Op het einde even naar rechts en op de verkeersweg meteen naar links, richting Drogenhof. Na 200 m en net vóór de bocht moet je er links weer af, de Butselbosstraat in. Je komt voorbij de grote paardenstalling Oud Molenhuis en aan het laatste huis gaat de grindweg over in een soms slijkerig bospad. Volg hier even de drie fietsaanduidingen, maar waar die naar links buigen, neem jij rechts. Het bospad brengt je gauw op een open plek waar je rechtdoor stapt. Dit (minder duidelijke, maar openbare) pad loopt naar open velden toe. Daarachter in de verte ligt Boutersem-dorp. Blijf het paadje volgen dat naar rechts draait en je in het bos brengt. Al spoedig maakt het een scherpe bocht naar links en daalt het af tussen de velden.
3. Zo kom je op een smalle, met gras begroeide veldweg, die je naar rechts volgt. Aan het eerste kruispunt van veldwegen ga je linksaf, aan het volgende kruispunt eveneens en dan neem je de eerste weg rechts. Je doorkruist een paar minibosjes en komt aan in een villawijk. De aardeweg wordt een asfaltbaan en die volg je een 50-tal meter tot aan huisnummer 24. Let hier even op de rechterpaal van de poort. Er staat nog een wandelaanduiding op van Pasar. Juist voor bij huisnummer 24 neem je links de stijgende voetweg 37 van Boutersem. Na een scherpe rechtse bocht kom je opnieuw op asfalt. Hier even links en dan ben je aan de Kapel O.-L.-Vrouw van Sterreborne (5). Een aloude bedevaartskapel (herbouwd in 1894; meestal open) met opmerkelijke glasramen en een legendarische bron, vooraan onder een apart kapelletje. Voorbij de kapel, aan de T, naar rechts en de eerste links, de Smisveldstraat, in. Voorbij het laatste huis, nr. 73, rechtsaf. Al in de eerste bocht verlaat je het asfalt en volg je even rechtdoor het Butselbos wandelpad, opnieuw het open veld in. Doorlopen tot op het einde en daar naar rechts zwenken. Je loopt nu achter het kasteeldomein van Kerkom door en ziet ook het verheven kerkje weer opduiken. Nog één keer moet je links op de steenweg en je staat weer onder de toren.

Advertentie

Navigeer naar startpunt

Bezienswaardigheden

Reacties

Activiteiten

In de buurt

Routes in de buurt

Overnachtingen in de buurt

Diensten in de buurt

Navigeer de route met...

RouteYou app Open

Mozilla

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, de navigatie wordt voorbereid.

Je kan nu navigeren. Veel plezier onderweg!

Starten

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je afdruk wordt voorbereid.

Je afdruk is klaar om te downloaden. Veel plezier onderweg!

Downloaden

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze advertentie niet meer zien?
Upgrade nu

Even geduld, je download wordt voorbereid.

Je download is klaar. Veel plezier onderweg!

Doorgaan

Het verwerken van de aanvraag is mislukt. Gelieve het opnieuw te proberen.

Deze route op jouw website

<iframe src="https://plugin.routeyou.com/routeviewer/free/?language=nl&amp;params.route.id=5346738" width="100%" height="600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Route-afbeelding

<a href="https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/5346738/recreatieve-wandelroute/rondom-kerkom?utm_source=embed&utm_medium=article&utm_campaign=routeshare" title="Rondom Kerkom - RouteYou" target="_blank"><img src="https://image.routeyou.com/embed/route/960x670/5346738-nl@2x.png" width="960" height="670" alt="Rondom Kerkom"></a>

Ik vond de route...

Bijkomende feedback:

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Plus-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

Probeer deze functionaliteit gratis met een RouteYou Premium-proefabonnement.

Als je al een dergelijke account hebt, meld je dan nu aan.

© 2006-2024 RouteYou - www.routeyou.com